Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suudi Arabistan, İsrail ile yakınlaşıp teröristlere kucak açtı

Düzenleyen:
Suudi Arabistan, İsrail ile yakınlaşıp teröristlere kucak açtı

DÜNYA Haberleri

Suudi Arabistan, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme hamlesine büyük tepki gösteren Ankara’ya karşı, terör örgütü PKK’ya arka çıkmaya başladı.

Son zamanlarda ABD’nin eliyle birçok operasyona imza atan Suudi Arabistan’dan skandal haberler gelmeye devam ediyor. Washington’a yaranmak için İsrail’le yakınlaşmaya başlayan Riyad yönetimi şimdi de terör örgütü PKK’ya sahip çıkmaya başladı. Suud medyasının Kandil’e giderek PKK’lı teröristlerle görüşmesine göz yuman Veliaht Prens Muhammed bin Salman, örgütü aklamak için de harekete geçti. Veliaht Prensin ülke medyasına, “YPG ve PKK hakkında kötü haber kullanmayın” talimatı verdiği öğrenildi. Ülkesinin İsrail’le yakınlaşması üzerine Veliaht Prens yine medyaya “Kudüs’ün İsrail başkenti ilan edilmesinin aleyhinde haber yapmayın” talimatı vermişti. Suudi Arabistan’dan bir başka skandal açıklama ise Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr’den geldi. France 24 kanalına röportaj veren Cubeyr, İran’ın bölgede artan etkisinin iki ülkeyi de ilgilendiren ortak bir endişe olduğunu söyledikten sonra, Trump yönetimine övgüler yağdırdı. Trump hükümetinin İsrail ve Araplar arasında barışı sağlamak konusunda ciddi olduğuna inandığını belirten Cubeyr, Filistin ve İsrail’in mevcudiyeti konusunda bir uzlaşmaya varıldığı takdirde Riyad’ın İsrail ile tam diplomatik bağ kurmak için bir “yol haritalarının” olduğunu söyledi.

SON 3 AYDA NELER OLDU?

19.9.2017: Wikileaks Suudi Arabistanlı üst düzey kişilerin İsrailli emekli askerleri ziyaret ettiği ve masa arkasında önemli müzakereler yürüttüğüne dair belgeler yayınladı. Belgelere göre Suudiler İsrail’i ‘gayri resmi müttefik’ olarak tanımlıyor.
14.11.2017: Suudi İsrail’in Baş Müftüsü ve “Ulema” Heyeti Başkanı Abdülaziz
Al-i Şeyh’i, ‘İsrail’e karşı savaşmak caiz değil” dedi, Hamas’ı terör örgütü ilan etti. İsrail İletişim Bakanı Eyüp Kara, Suudileri tebrik etti.
14.11.2017: The Times gazetesi, Donald Trump tarafından Orta Doğu barışı için atanan damadı Jared Kushner ile Suudi Veliaht Prensi’nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a Kudüs baskısı uyguladığını yazdı.
20.11.2017: İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, Suudi gazetesi İlaf’a konuştu. Röportajda İsrail’in İran’a karşı Suudi Arabistan’la istihbarat paylaşımına hazır olduğunu söyledi.
21.11.2017: İsrailli bir blog yazarı, Mescid-i Nebevi’ye girerek fotoğraflar çekerek sosyal medyada yayınladı.
5.12.2017: İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, ABD’nin Kudüs kararına tepki gösteren Türkiye karşıtı açıklamasında “Osmanlı İmparatorluğu ve sultanlık dönemi sona erdi” ifadesini kullandı.
7.12.2017: İsrail’in Kanal 10 televizyonu, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararının Mısır ve Suudi Arabistan ile ortak aldığını duyurdu.
13.12.2017: İslam İşbirliği Teşkilatı, İstanbul’da Kudüs özel zirvesi düzenledi. İİT üyeleri Suudi Arabistan Kralı Selman’ın katılmadığı zirvede Kudüs’ü Filistin’in başşehri ilan etti.
13.12.2017: İİT İstanbul toplantısı günü Suudi Arabistan’da yayın yapan İlaf gazetesi, İsrail’in İstihbarat Bakanı Yisrael Katz ile yaptığı mülakatı yayınladı. Yisrael Katz, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ı İsrail’e davet etti. Katz, Trump’ın Kudüs kararının ardından sekteye uğrayan İsrail-Filistin barış sürecinin sponsoru olarak Suudi Arabistan’ı görmek istediklerini dile getirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...