ABD'de acil durum! 1 milyon kişi Florence kasırgasından kaçıyor

ABD'de acil durum! 1 milyon kişi Florence kasırgasından kaçıyor

DÜNYA Haberleri

ABD'yi bu hafta içinde saatteki hızı 220 kilometreye yaklaşan ve yoğun yağışlara yol açan Florence kasırgasının vurması bekleniyor. Kasırga nedeniyle Güney Carolina, Kuzey Carolina, başkent Washington DC, Virginia eyaletlerinde 'acil durum' ilan edildi. Yaklaşık 1 milyon kişi için tahliye kararı verilirken, 30 savaş gemisi de bölgeden uzaklaştırıldı.

Sonbahar mevsimi ile birlikte kasırga sezonuna giren ABD'yi bu hafta içinde saatteki hızı 220 kilometreye yaklaşan ve yoğun yağışlara yol açan Florence kasırgasının vurması bekleniyor. Tehlike anlamında 5. kategoriye  yaklaşan Florence kasırgası pazartesi günü sabahı 2. seviyedeydi. Florence kasırgasının ABD tarihinin en tehlikeli ve en büyük kasırgası olacağı düşünülüyor.

Ülkenin Güneydoğu ve Doğu bölgesinde büyük bir yıkıma yol açabileceği öngörülen Florence kasırgası nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişi zorunlu tahliye ile karşı karşıya kalırken, Güney Carolina, Kuzey Carolina, başkent Washington DC, Virginia eyaletlerinde 'acil durum' ilan edildi.

Özellikle Güneydoğu kıyılarında bulunan eyaletlerde yıkıcı bir darbeye neden olması beklenen ve 4. kategoriye yükselen Florence kasırgasını bu denli ürkütücü kılan nedenler şöyle sıralanıyor:

-Bir saat içinde kategori 2'den kategori 4'e yükselen Florence kasırgasının kıyılara yaklaştıkça daha da yoğunlaşarak etkisini artırması bekleniyor.

-Salı sabahından itibaren hızı saatte 220 kilometreyi bulan kasırganın getirdiği yoğun yağış nedeniyle nehirleri, ırmakları ve kanalları taşırarak büyük sellere yol açabileceği öngörülüyor. --Halihazırda yoğun yağış almış olan Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerinde, toprağın yoğun yağmur sularını emebilecek yapıda olmadığı, bunun da sel olasılığını güçlendirdiği belirtiliyor.

-Ulusal Kasırga Merkezi, 4'üncü kategorideki kasırganın ağaçları kökünden sökebileceğini, elektrik direklerini devirip kabloların kopmasına yol açabileceğini, evlerin çatılarını uçurabileceğini belirtiyor.

Meteorolji uzmanları ve Ulusal Kasırga Merkezi'ne göre, Florence kasırgasının bu eyaletlere Perşembe'yi Cuma gününe bağlayan gece ulaşması bekleniyor.

30 YIL SONRAKİ EN GÜÇLÜ KASIRGA OLABİLİR

Uzmanların tahminlerine göre Florence, 1989'da Kuzey Carolina'yı vuran Hugo Kasırgası'ndan beri bölgeden geçen en güçlü kasırga olacak. Hugo kasırgası arkasında 7 milyar dolarlık hasar bırakmış, 49 kişinin de ölümüne yol açmıştı.

Kasırganın Perşembe akşamı ABD sahiline ulaşması ve en az bir gün boyunca aynı bölgede kalması bekleniyor.

1 MİLYON KİŞİ TAHLİYE EDİLİYOR

Kuzey ve Güney Carolina'da yaşayan 1 milyonu aşkın insan için tahliye kararı verildi. Virginia Valisi Ralph Northam da Hampton Roads bölgesi için tahliye emri yayınladı. Bölgede dünyanın en büyük donanma üssü bulunuyor.

30 SAVAŞ GEMİSİ BÖLGEDEN ÇIKARILDI

Amerikan Donanması, 30 savaş gemisini bölgeden çıkartıyor.

ABD Başkanı Donald Trump “Kuzey, Güney Carolina ve bütün doğu kıyılarının inanılmaz vatandaşları, fırtına çok kötü görünüyor” dedi.

Trump, Florence’ın son yıllarda doğu kıyılarını vuran en kötü fırtınalardan biri olacağını kaydetti ve halka hazırlıklı ve güvende olma çağrısı yaptı.

MARKET RAFLARINI BOŞALTTILAR

Güney Carolina'da halk kasırgaya hazırlanmak amacıyla market raflarını boşalttı. Kasırganın etkili olacağı sahil hattında yaşayan milyonlarca insan, çuvallara kum doldurarak ağırlık hazırlıyor. Cam ve kapılara ise tahtalar çivileniyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...