HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

BM'den Gazze uyarısı: Bir an önce engellenmeli

Düzenleyen: /
BM'den Gazze uyarısı: Bir an önce engellenmeli
Birleşmiş Milletler, Gazze, Haber

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler(BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki gerilimin bir an önce engellenmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde devasa bir trajediye dönüşecek bir savaşın başlayabileceği uyarısında bulundu.

Guterres, Paris'te bulunan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)  Genel Merkezinde France24 kanalına açıklamalarda bulundu. Gazze hakkındaki soruya cevap veren Guterres, "Öncelikle (Gazze'deki  son gelişmeler) aşırı derecede kaygı veren bir durum. Tarif edilemez bir trajedi.  Gazze halkının çektiği zorluklar tasvir edilemez. Ben kendim birkaç ay önce  Gazze'deydim. Gelecekten umudu olmayan çok sayıda mahkumun bulunduğu devasa bir  hapishane gerçekten." dedi.

"Umuyorum gerilim sona erer. Aksi takdirde Gazze'de yeni bir savaş  başlayacak ve devasa bir trajediyle karşı karşıya kalacağız. Bunun önüne mutlaka  geçilmeli." diyen Guterres, BM'in yapısı ve BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) reforma  gidilmesi çağrılarına değindi. Guterres, dünyanın artık Soğuk Savaş döneminde  olduğu gibi çift kutuplu veya daha sonra 1990'lardaki gibi ABD hegemonyasında tek  kutuplu olmadığını söyledi.

Guterres, "Hala 20'nci yüzyılda olan kuruluşlar ve mantaliteye  sahibiz. Çok taraflı kuruluşların 21'nci yüzyılın zorluklarıyla mücadele edecek  hale getirilmesi gerekir. BM'de bir reforma gidilmesi benim yapabileceğim bir şey  değil, üye ülkelerin takdirine kalmış bir konu bu." ifadesini kullandı.

BMGK'nin 2. Dünya Savaşı sonrasının ihtiyaçlarına cevap verecek  şekilde oluşturulduğunu vurgulayan Guterres, "BMGK'nin bugünün dünyasıyla  uyuşmadığı açıktır. Bu durum huzursuzluk oluşturuyor, üye ülkeler arasında  huzursuzluğa neden oluyor. Sanıyorum her geçen gün daha fazla çok taraflı karar  mekanizmalarına ihtiyaç duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Antonio Guterres, Yemen'deki durumu örnek vererek sözlerini şöyle  tamamladı:

"Bugün dünya daha çatışmacı ve daha karmaşık ve bölgesel güçler artık  büyük güçlerin kontrolünde değil. Yemen'de ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin  yani BMGK daimi üyeleri çatışmaların durması konusunda hemfikir. Fakat bugüne  kadar bir sonuca varılamadı. Bence kimseye faydası olmayan bir savaş, herkesin  kaybettiği, insani açıdan yıkıcı sonuçları olan bir savaş. Biz burada ateşkesi  başaramadık. Açıkçası, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri hala  Hudeyde'yi alabileceklerini düşünüyorlar. Bu bizi aşırı derecede  kaygılandırıyor."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...