ABD’nin ağır silahları bölgede kalıcı olacak

ABD’nin ağır silahları bölgede kalıcı olacak

DÜNYA Haberleri

ABD’nin Yunanistan’da Türkiye sınırına 50 kilometre mesafedeki Dedeağaç şehrine Donald Trump döneminde yaptığı askerî yığınak, Joe Biden döneminde de artarak devam ediyor. Sevkiyat iki ülke arasında 1990’da imzalanan ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında yapılıyor.

Mehmet Emin Arvas

Anlaşmadan hemen sonra ABD, tatbikat adı altında Dedeağaç Limanı’na “bugüne kadar görülmemiş büyüklükte” sevkiyat yaptı. Beş yıllığına yapılan anlaşmanın, taraflardan biri iptal etmedikçe süresiz olarak uzayacak olması, ağır silahların bölgede kalıcı olduğunu gösteriyor. Meşhur Foreign Policy dergisinde yayımlanan bir makalede ABD-Yunan savunma anlaşması değerlendirildi. Makalede, Yunanistan’ın Türkiye’den korunma arayışının ABD’ye Rusya ve Türkiye’ye karşı eşsiz bir fırsat sunduğu belirtildi.

NATO'DAN AYRILMA MALİYETİ ARTIYOR
Makaleye göre bu anlaşma, Rusya’nın revizyonist emellerine sekte vururken “Türkiye’nin NATO’dan ayrılmasının maliyetini de artırıyor” denildi. Yazıda değinilen önemli hususlar şöyle:

> Yunanistan, ABD ile güçlü iş birliğinin, Türkiye’ye karşı caydırıcılık sağlayacağını düşünüyor. ABD için de anlaşma, ülkenin Yunan askeri üslerine erişimini genişletiyor ve Washington’a Moskova ve Ankara’ya karşı bir koruma sağlıyor.

> Dedeağaç’taki üs, NATO’nun güneydoğu kanadını güçlendiriyor ve askerî kuvvetleri NATO müttefikleri Bulgaristan ve Romanya’ya taşımak için alternatif bir yol sağlıyor. İstanbul Boğazı üzerinden mevcut deniz bağlantısını güçlendiren bu kara iletişim hatları, ABD’nin Türkiye veya Rusya tarafından Karadeniz’e erişimden mahrum bırakılması hâlinde potansiyel olarak Boğaz’ın yerini alabilir.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...