BM'den çağrı: Afganlara sınırlarınızı açın

Düzenleyen:
BM'den çağrı: Afganlara sınırlarınızı açın

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, dünyaya "Sığınmacıları zorla geri yollama uygulamasını sonlandırın. Afganistan'dan gelen ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan sığınmacılara sınırlarınızı açın" çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Afgan sığınmacıların komşu ülkelerdeki insani durumu değerlendirildi. BMMYK, Afganistan'a komşu ülkelerin sınırları kapalı tutması sebebiyle çok sayıda sivilin komşu ülkelere sığınma talebinde bulunamadığını belirtti. "Başka ülkelere sığınmak isteyip Afganistan'ı terk edemeyenlerin durumu son derece ağır olup bazı durumlarda hayati tehlike arz etmektedir" diyen BMMYK, şunları kaydetti: Bölge ülkelerindeki BMMYK ofislerine sığınma talebinde bulunmak için gelen Afgan sivillerin sayısının ağustostan bu yana arttı. Sınırı geçemeyen birçok Afgan, uluslararası koruma altına alınmayı bekliyor. Afganistan'da kızlara yönelik süregelen eğitim yasağı ve günlük hayata dair kısıtlamalar, halkın günlük hayatını olumsuz etkilemekte ve ülkeye insani yardımların ulaşımını engellemektedir. Ülkede ekonomik durumun giderek kötüleşiyor. Mevcut ekonomik kriz binlerce kişiyi daha ülkeyi terk etmeye zorlayabilir.

"İRAN HER GÜN 3 BİN AFGAN'I ÜLKESİNE YOLLUYOR"
 Pakistan, İran ve Tacikistan'ın, Afganistan'a kara sınırlarını kapatması sebebiyle Afgan siviller yasa dışı yollarla bu ülkelere geçiş yapmaya çalışıyor. Böylelikle sığınmacılar insan kaçakçılarının eline düşüyor. İran, ağustostan bu yana her gün kendilerine sığınan 3 bin Afgan'ı ülkesine teslim ediyor. Pakistan da son 3 ayda günde ortalama 1800 sığınmacıyı Afganistan'a geri yolladı. Sığınmacıları zorla geri yollama uygulamasını sonlandırın. Afganistan'dan gelen ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan sığınmacılara sınırlarınızı açın.





Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...