İğne ihtiyacını ortadan kaldıran 3D baskılı aşı

İğne ihtiyacını ortadan kaldıran 3D baskılı aşı

DÜNYA Haberleri

ABD'de yapılan çalışmalar sonucu iğne ihtiyacını ortadan kaldıran 3D aşı yaması geliştirildiği açıklandı. Bu yamanın insanların kendi başına uygulayabileceği kolaylıkta olduğu belirtildi.

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden, Stanford ve Kuzey Carolina Üniversitesi (UNC) bilim adamları yaptıkları ortak çalışmalar ile 3D baskı aşı yaması geliştirdiklerini açıkladılar. Elde edilen 3D baskılı aşının insanların kendi başına uygulayabileceği kolaylıkta olduğu ve özel depolamaya gereksinim duymadığı bildirildi.

AMAÇ ACISIZ VE KAYGISIZ AŞI
Stanford Üniversitesi profesörü Joseph M. DeSimone, "Bu teknolojiyi geliştirirken, daha düşük dozlarda, acısız ve kaygısız bir şekilde aşıların daha hızlı küresel gelişimi için temel oluşturmayı amaçlıyoruz." ifadesine yer verildi.

İğne ihtiyacını ortadan kaldıran 3D baskılı aşı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecek yıl şırınga tedariğinde küresel bir kıtlığın olabileceği konusunda uyardı.

UNC'de mikrobiyoloji ve immünoloji bölümünde araştırmacı olan Shaomin Tian ise, "Yaklaşımımız, performans ve maliyet açısından en iyi mikro iğneleri yapmak için bize çok sayıda tasarım serbestliği sağlıyor ve mikro iğneleri doğrudan 3D yazdırmamıza izin veriyor." dedi.

ŞIRINGA VE İĞNEYE İHTİYAÇ YOK
3D tekniğiyle yara bandına benzeyen ince bir yamanın üzerine yazdırılabilen aşının, yama üzerindeki mikro iğneler sayesinde derinin altına iletilebildiği, ayrıca bir şırınga ve iğneye ihtiyaç duyulmadığı bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca, 3D tekniğiyle uygulanan aşının geleneksel iğneyle enjekte edilen aşıya göre daha fazla koruma sağlayabildiğini belirten bilim adamları, grip, kızamık, hepatit ve hatta Kovid-19 için mikro iğneli aşı yamaları oluşturulabileceğini kaydetti.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...