Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'nin ilk Müslüman ve siyahi kadın belediye başkanı oldu

Düzenleyen:
ABD'nin ilk Müslüman ve siyahi kadın belediye başkanı oldu

DÜNYA Haberleri

ABD'de, beyaz nüfusun yüzde 90'u bulduğu Maine eyaletinde Somali kökenli siyahi Müslüman kadın belediye başkanı oldu.

ABD'de, beyazların yoğun olduğu eyalette siyahi Müslüman kadın belediye başkanı oldu. 2018'den bu yana Güney Portland kenti belediye konseyi üyesi olan Deqa Dhalac, tamamı beyaz olan konsey üyelerinin oy birliğiyle bir yıllığına belediye başkanlığı görevine getirildi. 


İLK SİYAHİ VE MÜSLÜMAN KADIN LİDER
Somali'deki sivil savaş nedeniyle 1992'de ABD'ye göç eden 53 yaşındaki Dhalac, beyaz nüfus yoğunluğuyla bilinen Maine eyaletinde, yine yüzde 90'ı beyaz olan eyaletin dördüncü büyük şehrinin ilk siyahi ve Müslüman kadın lideri oldu. Dhalac, başkanlık töreni konuşmasında, seçilmesinin, insanlar arasında duvarlar örmek yerine birbirleriyle bağlantı kuracak yollar bulunduğunda nelerin başarılabileceğini gösterdiğini belirterek, "İnsanların her zaman bir çekincesi olacak ama sizi tanıdıklarında, dinlediklerinde kim olduğunuzu görecekler." dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın iktidarı sırasındaki İslamofobik politikalara karşı siyasete girmeye karar verdiğini söyleyen Dhalac, seçilmesinin ülkedeki diğer azınlık gruplara ve yeni nesillere örnek olmasını umduğunu belirtti.

BAŞÖRTÜLÜ DİYE KAPI AÇMADILAR
Dhalac, 2018'de belediye konseyine adaylığını koyduğunda, oy istemek için kapılarını çaldığı insanların, başörtülü olmasından dolayı kapıyı açmaktan çekindiklerini ve ilk karşılaştıklarında İngilizce bilmediğini zannettiklerini dile getirdi. Dhalac, "Diğer insanlar, özellikle bana benzeyen genç topluluk üyelerimiz için 'Bu kadın bunu yapabiliyorsa, aslında ben de yapabilirim' diyebilecekleri bir yol açacağım için gerçekten gurur duyuyorum." diye konuştu.

Göçmenleri siyasete teşvik eden Yeni Amerikalı Liderler adlı kuruluşa göre Dhalac, ABD'de göreve gelen ilk Somali kökenli belediye başkanı oldu.

Maine eyaletinde yaklaşık 6 bin Somali kökenli göçmen yaşıyor. 2002'de eyaletin diğer bir kenti Lewiston'da belediye başkanının Somalili göçmenlerin şehirlerine gelmemeleri çağrısı ülke genelinde haberlere konu olmuştu.



 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...