Kalbin ardından domuzdan insana böbrek nakli

Düzenleyen:
Kalbin ardından domuzdan insana böbrek nakli

DÜNYA Haberleri

ABD'li cerrahlar geçtiğimiz günlerde domuzdan insana naklettikleri genetiği değiştirilmiş kalp ile gündeme gelmişlerdi. Başarılı geçen kalp naklinin ardından, bu defa cerrahlar bitkisel hayattaki bir hastaya domuz böbreklerinden organ nakli gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde ABD'deki Maryland Üniversitesinde 57 yaşındaki kalp hastasına son çare olarak genetiği değiştirilen domuz kalbi nakledilmişti.

Dünya basınında büyük yankı bulan operasyonun ardından ABD'den şaşırtıcı bir nakil haberi daha geldi.

FONKSİYONLARINI BAŞARIYLA YERİNE GETİRDİ

ABD'li cerrahlar beyin ölümü gerçekleşen, bitkisel hayattaki böbrekleri iflas etmiş bir hastaya, domuzdan alınan böbrekleri nakletti.

Nakledilen iki böbrek, idrar üretimi ve kanı filtreleme dahil olmak üzere böbrek fonksiyonlarını başarıyla yerine getirdi.

American Journal of Transplantation adlı bilimsel dergide, yayımlanan hakemli çalışmaya göre operasyonun ardından geçen  77 saatte organlar reddedildiğine dair hiçbir belirti görülmedi. 

Amerikalı ekip, canlı insanlar üzerindeki denemelerin de bu yıl sonunda başlayacağını tahmin ediyor. 

BİNLERCE HAYAT KURTARILABİLİR

Öte yandan, doktorlar bu operasyonlar ile dünyada uygun organın bulunmasını bekleyen binlerce kişinin hayatının kurtarılabileceğini söyledi.

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...