Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İngiliz hükümetinde istifa depremi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA/AA
İngiliz hükümetinde istifa depremi

DÜNYA Haberleri  / İHA/AA

İngiltere'de istifa eden bakanların sayısı yükseliyor. Ülkede 6 bakan ve bir bakan yardımcısı istifa etti. Bir süredir Muhafazakar Parti içindeki huzursuzluk, Başbakan Boris Johnson'a en yakın isimlerin istifasıyla iyice gün yüzüne çıktı.

İngiltere art arda gelen istifa depremleri ile sarsılıyor.  İngiltere’de dün akşamdan bu yana hükümette görev alan toplam 18 bakan ve vekil istifa etti. İlk istifalar Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'tan geldi. Başbakan Johnson'ı eleştirdiği istifa mektubunu paylaşan Javid, "Vicdanım rahat bir şekilde görevime devam edemeyeceğim." dedi.

Maliye Bakanı Rishi Sunak, sosyal medya hesabından istifa mektubunu paylaştı. Aynı şekilde Başbakan Johnson'ı eleştiren Sunak “Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi şekilde yönetilmesini bekliyor." ifadesine yer verdi.

Johnson da iki bakana mektup göndererek istifalarından dolayı "üzgün" olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı'na Johnson'ın Özel Kalem Müdürü Steve Barclay, Maliye Bakanlığı'na ise Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi getirildi.

Son olarak Hazine Bakanı John Glen ve İçişleri Bakanı Victoria Atkins istifasını sundu.

İSTİFA GEREKÇELERİNİ AÇIKLADILAR

Bakanların ardından Başbakan'ın Parlamentoda özel sekreterliğini yapan iki milletvekili de istifalarını duyurdu. Ancak istifalar bunlarla bitmedi; Muhafazakar Parti yeni güne yeni istifalarla uyandı. 

Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Robin Walker, Çocuk ve Aileden Sorumlu Bakan Will Quince ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Laura Trott da istifa ettiğini açıkladı.

Bakanlar istifa gerekçelerinde güven kaybını ve parti içi huzursuzluğu gösterdiler. Salgın tedbirleri döneminde Başbakanlık konutunda yapılan partiler ve ekonomideki kötü gidiş partide sorunlar oluşturmuştu.

Son olarak Partinin parlamento grup başkanı Chris Pincher’ın taciz iddialarına rağmen bu göreve getirilmesi parti içi huzursuzluğu daha da artırdı.

İSTİFA EDEN BAKANLAR 

Bakanlar Javid ve Sunak'ın istifasının ardından dün akşam, Fas Ticaret Elçisi Andrew Murrison, Muhafazakar Parti Başkan Yardımcısı Bin Afolami, Kuzey İrlanda Parlamento Özel Sekreteri Jonathan Gullis, Sağlık ve Sosyal Bakım Parlamento Özel Sekreteri Sadiq Bhatti, Ulaşım Parlamento Özel Sekreteri Nicola Richards, Galler Parlamento Özel Sekreteri Virgina Crosbie, Kenya Ticaret Elçisi Theo Clarke, Başsavcı Alex Chalk istifa etti.

Bugün ise, Ulaşım Parlamento Özel Sekreteri Laura Trott, Birleşik Krallık Çocuklardan Sorumlu Bakan Will Quince, Birleşik Krallık Okul Standartlarından Sorumlu Devlet Bakanı Robin Walker, İş Parlamento Özel Sekreteri Felicity Buchan, Birleşik Krallık Hazine Ekonomi Bakanı John Glen, Adalet Bakanlığı Devlet Bakanı Vicroria Atkins, İskan Bakanı Stuart Andrew ve Çevre Bakanlığı Parlamento Dışişleri Müsteşarı Jo Churchill istifa etti.

BAŞBAKAN JOHNSON'A GÜVEN KAYBI

Açıklanan istifaların, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yönetimine karşı "güvensizlik duyulması" dolayısıyla yapıldığı tahmin ediliyor. İstifalarıyla birlikte açıklama yapan bakanlar, Başbakan Boris Johnson'a karşı güven duymadıklarını açıkça belirtti. Dün istifa eden eski Sağlık Bakanı Sajid Javid istifasını duyururken, "Artık vicdanım rahat, devam edemediğim için üzgünüm" ifadelerini kullanmıştı. Bakan Javid, Johnson'a yazdığı mektubunda, "Güvenimi kaybettiğinizi açıkça görüyorum" ifadelerini kullanmıştı. Ekonomi Bakanı Rishi Sunak ise istifasını duyururken, "Yaklaşımlarımızın temelde çok farklı olduğu benim için netleşti. Hükümetten ayrıldığım için üzgünüm ama böyle devam edemeyeceğimiz sonucuna vardım" demişti.

GÖREVİNİ VİCDANI RAHAT BİR ŞEKİLDE YAPMASININ İMKANSIZ HALE GELDİĞİNİ İFADE ETTİ

Bugün Adalet Bakanlığındaki görevinden istifa ettiğini duyuran Bakan Victoria Atkins ise istifa mektubunda, "Dürüstlük, saygı ve profesyonellik gibi değerler hepimiz için önemli olmalı. Ancak bu haftanın olayları bunu imkansız hale getirdi" dedi. Bugün istifa eden Hazine Ekonomi Bakanı John Glen ise, hükümetteki skandallarla beraber "Görevini vicdanı rahat bir şekilde yapmasının imkansız hale geldiğini" ifade etti.

BORIS JOHNSON'DAN AÇIKLAMA 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kabine ve partisindeki istifaların ardından kendisine yönelik artan istifa çağrılarını reddetti ve görevine devam edeceğini bildirdi. Johnson, hükümet ve parti içinde art arda gelen istifa kararlarının ardından Avam Kamarasında yapılan haftalık Başbakana Sorular Oturumu'nda konuştu.

Muhalefetin Başbakan'ın da istifa etmesi gerektiği çağrılarına verdiği yanıtta Johnson, şunları söyledi:

"Açıkçası, hükümetin devam etmesinin ve verdiğimiz görevi yerine getirmesinin imkansız olduğunu hissettiğim koşullar olsaydı ya da Ukrayna halkını destekleme arzumuzda hüsrana uğradığımızı hissetseydim, o zaman yapardım ama açıkçası devasa bir yetkiye sahip olduğu zor koşullarda bir başbakanın görevi, görevine devam etmektir. Yapacağım şey bu."

İskoç Ulusal Partisinin Meclis Grubu lideri Ian Blackford da Başbakan Johnson'ın "umutsuzca kendi fantezisine tutunduğunu" belirterek, seçim çağrısı yapıp yapmayacağı sorusunu yöneltti. Johnson, Blackford'un seçim çağrısını reddederek, bunun ulusal bir hata olacağını savundu.

Ülkede, son 24 saatte bakan, devlet bakanı, bakan yardımcısı ve özel sekreter düzeyinde 21 istifa kararı alındı. İstifa edenler arasında İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, Hazine Bakan Yardımcısı John Glen ve Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Robin Walker gibi üst düzey isimler yer aldı.B


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...