Bart De Wever, 'Konfederal sisteme geçelim, Başbakanlık kalksın'

/ Kaynak: AA
Bart De Wever, 'Konfederal sisteme geçelim, Başbakanlık kalksın'

DÜNYA Haberleri  / AA

Belçika'nın konfederal sisteme geçmesini savunan Bart De Wever, başbakanlık makamının da ortadan kaldırılmasını talep etti.

Ülkenin kuzeyindeki Flaman bölgesi ile güneyindeki Valon bölgesi arasındaki anlaşmazlıklar Belçika'da zaman zaman çok ciddi siyasi krizler yaşanmasına neden oluyor. De Wever'in önerileri yeni bir tartışmayı alevlendirecek ve Belçika'nın federal yapısını neredeyse tamamen yıkacak unsurlar içeriyor. N-VA'nın paketinde başbakanlık makamının ortadan kaldırılmasının yanı sıra federal düzeyde, yarısı kuzeyden yarısı güneyden olmak üzere hem Flamanca hem Fransızca konuşabilen 6 bakan atanması, parlamenterlerin federal düzeyde doğrudan seçilmelerine son verilmesi ve kraliyet ailesinin siyasi ayrıcalıklarını yitirmesi önerileri yer alıyor. Statüsü sorunlu olan Brüksel bölgesinde yaşayanların Flaman ya da Valon bölgeleri arasında tercih yapmalarını da talep eden N-VA, iki bölgenin ortak hareket edebileceği alanları ise savunma, sığınma politikası, vatandaşlık ve federal borcun ortadan kaldırılması olarak görüyor. Senato'nun ortadan kaldırılmasının ve Federal Meclis'in yapısının değiştirilmesinin önerildiği N-VA'nın paketinde, Belçika Kralı için İskandinav ülkelerinde uygulanan, tamamen protokole dayalı modelin benimsenmesi isteniyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...