İran, Karabağ’ı ikinci Suriye yapmak istiyor

- Güncelleme:
İran, Karabağ’ı ikinci Suriye yapmak istiyor

Dünya Haberleri

Tahran, mayıs ayına kadar İran Devrim Muhafızları ve Şii milislerden oluşan 4 bin kişilik gücü Karabağ’a taşımayı planlıyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Ermenistan’ın güvenliğini temel öncelik ve Ervan’ı kardeş ilan eden İran yönetimi Karabağ’ı Suriye’ye dönüştürme planları yapıyor. Tahran’ın ajandasında 2023 yılı mayıs ayına dek İran Devrim Muhafızları ve Şii milislerden oluşan 4 bin kişilik gücü Karabağ’a taşımak var. Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kani bu amaçla geçtiğimiz Şubat ayında Irak ve Suriye’yi ziyaret etti. İranlı General sıcak cephelerdeki Asaeb Ehlül Hak, Hareket en-Nüceba ve Hizbullah gibi Şii grup komutanlarına eğitimli ve saha tecrübesi olan 4 bin kişilik özel kuvvet kurmak için 4 bin seçkin militanın hazırlanması talimatı verdi. Karabağ’ı Suriyelileştirme planında PKK’yı da dâhil eden İran, Batı Azerbaycan’da yaşayan Ezidilerle birlikte Suriye ve Irak’tan binlerce PKK militanını da Karabağ’a sokarak Azerbaycan ordusuna karşı savaştırmanın hesaplarını yapıyor. 

TAHRAN’IN İŞGAL PLANI

Gazetemize konuşan Azerbaycan güvenlik kaynakları, Tahran’ın Karabağ’a yönelik adımlarını yakinen takip ettiklerini belirtti. Azerbaycan kaynakları, Tahran yönetiminin “Karabağ’da İsrail üsleri var” iddiasını hatırlattı ve geçtiğimiz aylarda Zengezur hattında yer alan Kafan’da açılan İran Konsolosluğu bahanesi ile bölgeye 70 kişilik öncü askerî birliğin yerleştirildiğini aktardı.

Azerbaycanlı Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Halik Şükürov, İran’ın Karabağ’da tansiyonu yükseltmek ve sonrasında Paşinyan yönetiminin askerî-güvenlik iş birliği çerçevesinde yapacağı davetle tıpkı Suriye-Esad örneğinde olduğu gibi, Karabağ’da askerî güç olarak devreye girmek istediğini anlattı. Şükürov, bu noktada daha önce 6 bin olan Rus barış gücü misyonunun Ukrayna savaşı sebebiyle 1.500’e kadar düşerek zayıflamasının da İran’ı umutlandırdığını, İran’ın Ermenileri himaye görüntüsü altında bölgeyi işgal hesapları yaptığını kaydetti. 

İran, Karabağ’ı ikinci Suriye yapmak istiyor

MAYIS AYINA AYARLI TAKVİM

Şükürov “Geçtiğimiz günlerde Hankendi yolundaki çatışma Rus barış gücünün kontrol ettiği alanda yaşandı. Bu olayın iki kritik yönü var. Birincisi buradan silah, mayın, cephane ve Ermeni çetelerin sevkiyatı gerçekleştiriliyordu. İkinci ve görünmeyen kısmı ise o noktada kurulan PKK kampıydı. PKK’yı oraya İran istihbaratı taşıyor ve silahlandırıyor. Terör örgütüne bölgedeki altın, bakır ve uyuşturucu gelirlerinden ciddi bir pay vadeden Tahran idaresi, diğer yandan Güney Azerbaycan’da daha fazla nüfuz ve Türk şehirlerinde Kürt yapılanma taahhüdünde bulunuyor” dedi. 

ZENGEZUR KORKUSU!

Haluk Şükürov, Ermenilere her fırsatta desteğini açık eden Tahran’ın en büyük korkusunun Zengezur Koridoru’nun açılması olduğunu belirterek  “Zengezur’un açılması Türk dünyası açısından psikolojik eşiğin aşılması anlamını taşıyor. Bu, İran açısından büyük kâbus. Ancak onlar olayın ekonomik tarafı ile daha çok ilgili. Koridor açılırsa İran’ın yıllık 5-6 milyar dolar kaybı olacak. Şu an hem İran, hem Türk dünyası hem de Pakistan, Hindistan, Afganistan ve Çin’in Avrupa’ya ekonomik anlamda çıkış koridoru olma niteliği taşıyor. Diğer yandan Afganistan merkezli uyuşturucunun Batı’ya nakli de büyük oranda aynı güzergâhtan sağlanıyor. 44 günlük savaş öncesi Hocavend aksından İran yıllık 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında uyuşturucu geliri elde ediyordu. Aras üzerinden yapılan bu trafik bölgede işgalin bitmesiyle kesildi. Burada Fransa da etkin rol oynuyordu. Buna işgal altındaki topraklardan çıkan değerli madenler de dâhil edildiğinde İran’ın kaybı büyük oldu” dedi.

BAKÜ'YE MESAJ VERMEK İSTİYORLAR

Nahçivan koridorunun İran baskısı ile kapatıldığını hatırlatan Doç. Dr. Haluk Şükürov “Bu adım Şuşa Beyannamesi’ne karşı bir misilleme idi. Azerbaycan’ı kendilerine mahkûm etme amaçlı o koridoru kapattırdılar. ‘Zengezur dâhil bütün kritik meselelerde bize mahkûmsunuz’ mesajı vermeye çalışıyorlar. Zengezur sahasını karıştırma amaçlı, oralarda yaşayan Ezidileri de bize karşı provoke ediyorlar. İran ayrıca Zengezur hattında yaşayan binlerce sivili Paşinyan ile koordine olup göç ettirerek alanı boşaltıyor. Bütün bunlar Türkiye’de yaşanacak seçimlerden bağımsız hesaplar değil. Molla rejimi ayrıca içerideki sıkışıklığı Karabağ’da açılacak bir cephe ile bastıracağına ve bu savaşı bahane ederek iç istikrarı sağlayacağına inanıyor. Bu hamleyi daha önce Yemen, Lübnan, Irak ve Suriye’de denedi ve kısmen başarılı oldu. Şimdi Karabağ’da deneyecek” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...