Cumhurbaşkanı Gül konuştu

Cumhurbaşkanı Gül konuştu

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Cumhurbaşkanı Gül, Türk-İtalyan İş Forumu'nun açılışında konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya'nın Türkiye'ye Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolundaki desteğinin 2014 yılının ikinci yarısında AB dönem başkanlığını devraldığında da devam edeceğine inandığını söyledi.
Gül, Türk-İtalyan İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkler ve İtalyanların Akdeniz bölgesinin insanları olarak birçok ortak özellikleri olduğunu ifade etti. İki ülkenin tarihin çok derinliklerine kadar giden, mükemmel siyasi ilişkilere sahip olduğunu belirten Gül, Türkiye ve İtalya'nın modern dönemde de Avrupa'nın birçok kurumunda kurucu ülke, NATO'da daha ilk dönemlerden müttefik ve AB içinde Gümrük Birliği'nin tam üyesi olduklarını ve aralarında gümrük duvarları bulunmadığını belirtti.
İtalya'nın Türkiye'nin AB yolundaki çabalarını birçok Avrupa ülkesinden çok daha güçlü bir şekilde desteklediğini ve yeri geldiğinde Türkiye'nin adeta sözcülüğünü yaptığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu desteğin İtalya'nın 2014 yılının ikinci yarısında dönem başkanı olduğunda da devam edeceğine olan inancını dile getirdi.
İki ülke arasında siyasi konularda halledilmesi gereken bir mesele olmadığını ancak ekonomik konuda daha iyi yerlere gelmeleri gerektiğini belirten Gül, Türkiye ile İtalya arasındaki 20 milyar dolar ticaret hacminin yeterli olmadığını ve bunun çok daha ileriye taşınması gerektiğini kaydetti.
Abdullah Gül, Türkiye'de 60 yıldır faaliyet gösteren İtalyan şirketler bulunduğunu ve bu kurumların Türkiye'nin geldiği noktayı çok iyi bilebileceğini söyledi. Gül, "550 milyar dolar civarında dışarıda yatırım yapan bir ülkenin Türkiye'de 4,5 milyar dolar yatırım yapması çok az" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin neredeyse 80 milyon nüfuslu, çok geniş etki alanına sahip bir ülke olduğunu vurgulayan Gül, "Böyle bir ülkede İtalyanların bu kadar az yatırım yapmasının bir eksiklik olduğunun altını çizmek istiyorum" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...