Ocak ayı ihracatında tarihî rekor kırıldı

Ocak ayı ihracatında tarihî rekor kırıldı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Ocak ayında ihracat, 12 milyar 15 milyon dolara ulaştı. Bu, Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleştirilmiş en yüksek ihracat geliri oldu

İhracat, bu yılın ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 artarak 12 milyar 15 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl ocak ayında 10 milyar 966 milyon 628 bin dolar seviyesinde ihracat gerçekleşmişti.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu rakamın Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olduğunu ifade etti. Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaptı. Bu sektörü 1 milyar 587 milyon dolar ile otomotiv ve 1 milyar 404 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörü izledi. nbsp;Yılın ilk ayının ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararına ilişkin olarak, "Geçici tedbirdir. Kalıcı olması ekonomiye faydalı olmaz" dedi. Kararın ardından Türkiye'nin uzun vadeli tahvil faizlerinde gevşeme gördüklerini anlatan Zeybekçi, "Faizler yüzde 4.6'ya inmişken, geçmişte IMF'den 10 milyon dolar borç alamayan ülke, yılda 2.3 milyar doları çeşitli ülkelere hibe verir hale gelmişken, dev projelere imza atılırken bir savcı iddiasıyla dünyada 2'nci sırada olan müteahhitlerin mal varlıkları donduruluyor. Kim bu müteahhitler? 3. Köprü, Kanal İstanbul gibi dev projeleri yapacak olanlar. Ama Müslüman aynı yerden 2 kere ısırılmaz. 17 Aralık'tan sonra TL yüzde 15.6 değer kaybetti. Türkiye hedeflere yürürken engellenmek istendi" diye konuştu. Gümrük Birliği'nde Türkiye lehine revizyon yapılması için düğmeye bastıklarını ifade eden Zeybekçi, nbsp;"1 Mart'ta Gümrük Birliği revizyonuna yönelik olarak müzakereler başlayacak" diye konuştu. nbsp;TİM?Başkanı Mehmet?Büyükekşi de "Enerjimizi inovasyona, katma değeri artırmaya harcamak varken kısır çekişmelere harcıyoruz" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...