Obama'dan 5 milyon kaçak göçmene iyi haber

Obama'dan 5 milyon kaçak göçmene iyi haber

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama 5 milyon kaçak göçmene iyi haberi verdi

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'a geldiğinden beri en büyük projelerinden birini hayata geçirerek 5 milyon yasadışı göçmene hukuki statü kazanma yolu açtı. Obama, Kongre'nin bu konuda kapsamlı bir yasa çıkarmayacağının anlaşılmasının ardından özel yetkilerini kullanarak Kaçak göçmenlerin statülerini yasallaştıracak bir dizi uygulama açıkladı.

En az 5 yıl şartı

Buna göre sınırlara ek kaynaklar aktarılarak yasadışı göçün engellenmesi için çalışmalar yoğunlaştırılacak, yakalanan kaçaklar daha hızlı geri gönderilecek. Yüksek vasıflı göçmen, mezun ve girişimcilerin de ABD'de kalması kolaylaştırılacak. En önemlisi ABD'de en az 5 yıl yaşamış olan kaçak göçmenler çocuklarının Amerikan vatandaşlığı ya da yasal olarak burada yaşama hakkı olması şartıyla Amerika'da kalabilecek. Bu göçmenler sicillerinin temiz olması ve vergi ödemeleri koşuluyla 3 yıl süreli çalışma ve yaşama izni alacak. Obama konuşmasında uygulamanın ABD'ye yeni gelenleri kapsamadığını özellikle belirtti. Bu kişilere vatandaşlık ya da temelli ABD'de kalma hakkı verilmeyeceğinin de altını çizdi. Obama bunun Kongre'nin yetki alanına girdiğini hatırlatarak "Tek söylediğimiz sizi sınırdışı etmeyeceğiz" dedi.
Bununla birlikte Obama, bundan böyle devletin kaynaklarını sıradan kaçak göçmenler yerine son dönemde ülkeye gelenler ve suçluları sınır dışı etmek için kullanacağını açıkladı.
Obama'yı Beyaz Saray'a taşıyan en büyük gruplardan olan Hispanikler konuşmanın ardından Beyaz Saray'ın önünde milli marş söyledi, sevinç çığlıkları attı.

'İmparator gibi davrandı'

Obama'nın ülkenin en tartışmalı konularından birinde Kongre'yi es geçerek çıkardığı kararname şimdiden Cumhuriyetçilerden sert tepki aldı. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, "Başkan daha önce 'kral' ya da 'imparator' olmadığını söyledi ama öyle davrandığı kesin" dedi. Senatör Lindsey Graham, Obama'nın planının hayata geçmesini sağlayacak fonları bloke etmeye çalışacağını açıkladı. Cumhuriyetçilerin bir kısmı da Obama'yı devlet harcamalarının fonlarını bloke ederek hükümeti işlemez hale getirmekle tehdit etti.

Sınırdışı ihtimali azaldı


Washington'un tanınan göçmenlik avukatlarından Efe Poturoğlu, kararnamenin inceliklerini Millliyet'e anlattı. Poturoğlu uygulamanın 20 Kasım 2009'dan beri ABD'de yaşayan kaçakları kapsayacağını tahmin ettiklerini söyledi. "Sınır dışı edilme faaliyetleri tamamen sabıkası olanlara ve çok kısa zaman önce ABD'ye izinsiz girenlere yoğunlaşacak" diyen Poturoğlu'na göre çocuğu olmayan kaçaklar da bu sayede daha rahat nefes alacak. Halen ABD'de yasal olarak çalışan ya da çocuğu Amerikan vatandaşı olduğu halde Türkiye'de yaşayanlar için ise bir değişiklik yok.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...