ABD'de kriz! O isim istifa etti

ABD'de kriz! O isim istifa etti

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in istifasın kabul etti.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, istifa etti. İstifayı kabul eden Başkan Barack Obama, Hagel ile birlikte kameralar karşısına geçerek konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Obama, Hagel'in geçen ay kendisine, "Savunma Bakanı olarak görevimi tamamlama zamanı geldi" dediğini söyledi. Chuck Hagel'ı örnek savunma bakanı olarak tanımlayan Obama, "Bana verdiği tavsiyelerinde her zaman samimi ve net olmuştur" dedi. Hagel'ın görevini başarıyla yürüttüğünü ifade eden ABD başkanı, istifa kararını alırken zorlandıklarını belirtti. Chuck Hagel da Savunma Bakanlığı sırasında hayatının 'en ayrıcalıklı' dönemini geçirdiğini söyledi ve kendisine duyduğu güvenden dolayı Obama'ya teşekür etti.

'IŞİD'LE MÜCADELEDE YANLIŞ İSİM'
Obama'nın kabinesindeki tek Cumhuriyetçi olan 68 yaşındaki Hagel Chuck Hagel, 2013'de bu göreve getirilmişti. Beyaz Saray yetkilileri, IŞİD gibi yeni tehditler karşısında Obama yönetiminin yeni stratejilere ihtiyaç duyduğunu, istifanın bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini kaydediyor. Amerikan New York Times gazetesi ise istifanın nedeninin Obama'nın Afganistan, Irak ve IŞİD konusunda Savunma Bakanı Chuck Hagel'la yaşadığı fikir ayrılığı olduğunu ileri sürdü. Obama'nın IŞİD'le mücadelede Hagel'ın yanlış isim olduğunu düşündüğü iddia edildi.

ÜÇ İSİM VAR
Hagel, yerine bir isim atanana kadar görevine devam edecek. Hagel'ın boşaltacağı koltuk için Michele Flournoy, Jack Reed ve Ashton Carter'ı ismi geçiyor. Yeni bakanlık için öne çıkan ilk isim, Savunma Bakanlığı'nda üst düzeyde görev yapan kadınlardan biri olan Michele Flournoy. Flornoy 2012'de Savunma Bakanlığı'nın üç numarasıydı.
Demokrat Partiye yakın, ancak Cumhuriyetçiler arasında da saygın bir isim olan Flornoy, atanırsa ABD'nin ilk kadın Savunma Bakanı olacak ve bu özelliği de Başkan Obama için çekici gelebilir. Diğer isim Ashton Carter, 2011-2013 arası Savunma Bakan yardımcısıydı ve bakanlığı etkin biçimde yönetti. Başkan Clinton zamanınan beri Savunma Bakanlığı'nda görev yapan Carter, savunma bütçesinin azaltılmasında rol almıştı. Bütçe kısıntılarının mimarlarından biri de Demokrat Parti senatörü Jack Reed. Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin kıdemli üyesi Reed'in adı sık sık bakanlık için gündeme geliyor.
Ancak Reed'in sözcüsü saatler önce senatörün konumundan memnun olduğunu, bakanlık düşünmediğini duyurdu. Savunma Bakanlığı için başkan Obama'nın aday belirlemesi ve adayın Kongre'de onaylanması gerekiyor. Kongre çoğunluğunun muhalif Cumhuriyetçi Parti'nin elinde olması, aday konusunda muhalefete de söz hakkı veriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...