Dolar rekor tazeledi! İşte piyasalardaki son durum

Dolar rekor tazeledi! İşte piyasalardaki son durum

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Dolar güne nasıl başladı, yeni günde dolar rekor tazeledi. 4 Mart Çarşamba günü dolar 2.54'ü aşarak tüm zamanların zirvesi olan 2.5478'i gördü.

Küresel piyasalarda dolar 11 yılın zirvesine yakın seyretmesi ve ekonomi yönetimine dair devam eden endişelerle 2,5480 ile rekor tazeledi. Küresel piyasalarda dolar 11 yılın zirvesine yakın seyretmesi ve ekonomi yönetimine dair devam eden endişelerle 2,5480 ile rekor tazeledi. Dolar, bankalararası piyasada 2,5480 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 5273 lira ile rekor kıran dolar/TL, dün 2.53'ü aştı ve 2.5399 ile tekrar rekor kırdı. Kur, bugün ise 2.54'ü aşarak tüm zamanların zirvesi olan 2.5478'i gördü. nbsp;


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Finans Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Berk, şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Açıklanan veriler, ekonominin zirvesindeki gerginliğin tüketicilere olumsuz yansıdığını, bu tempo sürdüğü takdirde yıllık enflasyonun çift haneli rakamlara ulaşacağını göstermektedir" dedi.
Berk, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatlarındaki iki aylık artışın yüzde 1,82'ye yükseldiğini, yıllık enflasyonun da şubat sonu itibarıyla yüzde 7,55 olarak gerçekleştiğini anımsattı.
"Açıklanan veriler, ekonominin zirvesindeki gerginliğin tüketicilere olumsuz yansıdığını, bu tempo sürdüğü takdirde yıllık enflasyonun çift haneli rakamlara ulaşacağını göstermektedir" diyen Berk, şunları kaydetti:
"Ekonominin zarar görmemesi için bir dönem piyasaları etkilemesi muhtemel açıklamalar saat 17.00'den sonra veya tatil arifesinde filan yapılırdı. Bunun sebebi, ekonominin gerginlikten zarar görmesinin önüne geçmekti ancak son zamanlarda bu hassasiyetin gösterilmemesi piyasaların ateşini yükseltmekte, vatandaşı olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple ekonomi yönetimi gerginliklerden uzak tutulmalıdır."Berk, dolar kurunun ani yükselmesinin ithalata bağımlı Türk piyayasını olumsuz etkileyeceğini belirterek, bu artışın üretim maliyetini artıracağını, enflasyonu daha da yukarıya çekeceğini öne sürdü.


Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 61,56 puanlık düşüşle 84.242,36 puandan başladı.
Borsa İstanbul'da pay piyasaları dünkü kapanışına göre ortalama yüzde 0,07 değer kaybetti. Açılışta, bankacılık endeksi yüzde 0,15 düştü, holding endeksi yüzde 0,04 yükseliş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 0,64 ile "orman, kağıt, basım" oldu.Dün açıklanan şubat ayı enflasyon verileri sonrasında BIST 100 endeksi yükselirken, dolar/TL tarihi zirvesine çıktı, faizler ise geriledi. Analistler, çekirdek enflasyonun yıllık bazda 13 ayın en düşük seviyesinin gerilemesinin faiz indirim beklentilerini artırdığını belirterek, buna bağlı olarak pay piyasaları ve tahvil-bono piyasasında alıcılı bir seyir izlendiğini kaydetti.
Bugünden başlayarak hafta sonuna kadar yurtdışında veri takviminin yoğun olduğunu aktaran analistler, bugün açıklanacak veriler arasında ABD'de imalat dışı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve ADP özel sektör istihdamı verilerinin öne çıktığını belirtiyor.
Analistler, BIST 100 endeksinin iki gündür deneyip aşamadığı 84.600 seviyesinin direnç, 82.500 seviyesinin destek olarak takip edileceğini ifade ederek, 84.600 seviyesinin aşılması durumunda alımların güçlenebileceğini tahmin ediyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...