İran'la nükleer görüşmelerde kritik aşama

İran'la nükleer görüşmelerde kritik aşama

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran'ın nükleer programı konusunda sürdürülen görüşmelerde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Görüşmeler, 5+1 ülkeleri olarak tanımlanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa) ile Almanya ve İran arasında yürütülüyor.
Müzakerelerde, İran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında bu ülkeye yaptırımların hafifletilmesini öngören bir çözüm üzerinde duruluyor.
Görüşmelerde Mart sonuna kadar uzlaşmaya varılması hedefleniyor.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif görüşmelerde ilerleme sağlanmakta olduğunu söyledi.
Steinmeier görüşmeler için İsviçre'nin Lozan kentine gelişinde yaptığı açıklamada, "İran'la 12 yıldır yürüttüğümüz müzakereler açısından belirleyici olacak günlerdeyiz. Uzun süren müzakerelerde son aşama başladı" dedi.
Zarif de Steinmeier ve Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile görüştükten sonra "Tüm meseleleri çözüme kavuşturacak bir ilerleme kaydedebiliriz ve nihai anlaşmayı oluşturacak metni yazmaya başlayabiliriz" diye konuştu.
Zarif, daha önce de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya gelmişti.
Fabius ise daha ihtiyatlı konuşmayı tercih etti ve "Belli konularda ilerleme var. Ama bazılarında yeterince ilerleyemedik" dedi.
Pazar günü yapılacak görüşmelere, İngiltere, Rusya ve Çin de katılacak.
Müzakerelerde 31 Mart'a kadar anlaşmanın çerçevesinin belirlenmesi, 30 Haziran'a kadar da nihai metnin ortaya çıkması hedefleniyor.

Kaynak: BBC Türkçe

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...