Burundi Devlet Başkanlığı seçimi için sandık başında

/ Kaynak: AA
Burundi Devlet Başkanlığı seçimi için sandık başında

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Burundi'de halk, devlet başkanını seçiyor. Oy kullanma işlemi yerel saatle 06.00'da başladığını belirtti.

Yaklaşık 3,8 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede muhalefet seçimi boykot ediyor. Seçimde aralarında Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın da bulunduğu 8 aday yarışıyor.
Ulusal Seçim Komisyonu, eski devlet başkanları Domitien Ndayizeye ve Sylvestre Ntibantunganya ile muhalefetteki Gerçek Burundi Demokrasi Cephesi'nden Jean Minani'nin ülkedeki siyasi ortam ve güvenliğin, barışçı, özgür ve şeffaf bir seçimin düzenlenmesine uygun olmaması gerekçesiyle geçen hafta adaylıktan çekildiğini açıklamıştı.
Yarışın, Nkurunziza ile iktidarın yanında bulunan muhalefetteki Katılımcı Muhalefet Koalisyonu Başkanı Jean de Dieu Mutabazi ve Ulusun Kalkınması Birliği Partisi'nden Gerard Nduwayo arasında geçeceği belirtiliyor.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.
Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan bir gün sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösterilerde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi.
Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın adaylığına karşı çıkanlar ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda dün de bir sivil ve bir polis öldü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...