Amsterdam-Paris trenindeki terörist mahkemeye sevk edildi

/ Kaynak: AA
Amsterdam-Paris trenindeki terörist mahkemeye sevk edildi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Amsterdam-Paris trenindeki saldırıya ilişkin Paris Savcısı, olayın terör saldırısı olduğunu, saldırganın mahkemeye sevk edildiğini bildirdi.

Paris Savcısı François Molins, Amsterdam-Paris treninde yakalanan saldırganın terör eylemi planladığını ve mahkemeye sevk edildiğini açıkladı. Molins, cuma günü Amsterdam'dan Paris'e giden hızlı trende yakalanan ve bu sırada çıkan arbedede 3 kişinin yaralanmasına neden olan Eyüp El Khazzani'nin soruşturma süreciyle ilgili bilgileri basınla paylaştı. Olayın terör saldırısı olduğunu belirten Savcı, İspanya'da oturum izni olan Khazzani'nin 2014 yılında 5 ila 7 ay arasında Paris'in Aubervilliers banliyösünde yaşadığını ve bir iletişim şirketinde çalıştığını kaydetti. Molins, Khazzani'nin sorgusunda terör saldırısı planladığı yönündeki suçlamaları reddettiğini, asıl amacının silahlı soygun yapmak olduğunu söylediğini ifade etti. Olayla ilgili birkaç hipotezin öne çıktığına işaret eden Molins, Khazzani'nin, "silah dolu valizi Brüksel'deki tren garına yakın bir parkta tesadüfen bulduğunu ve terörist saldırı planlamadığını" savunduğunu kaydetti. Molins, başka bir ihtimal olarak da, silahların bir şekilde Suriye'den geldiği ve Khazzani'nin de Mayıs 2015 ayında Berlin üzerinden İstanbul'a ardından Suriye'ye gittiği, 2015 yılı haziran ayında da dönüş yolunda uçakla Antakya'dan Tiran'a ulaştığı tezi üzerinde durulduğunu dile getirdi. Khazzani'nin, Türkiye üzerinden Suriye'ye gittiği yönündeki suçlamaları reddettiğinin altını çizen Molins, saldırganın dünden bu yana susma hakkını kullandığını da sözlerine ekledi. Molins, Khazzani'nin sorgusunun bittiğini ve Paris Mahkemesi'ne sevk edildiğini, ayrıca saldırganın silahları ve tren bileti alacak parayı nereden bulduğunun da araştırıldığını belirtti. Savcı Molins, Khazzani'nin saldırı esnasında, Almanya menşeli AK-M tipi tüfek kullandığını, ayrıca valizinde 270 mermi, 50 santilitre benzin, 9 şarjör ve bazı otomatik silahlar ile kesici aletler bulunduğunu kaydetti.
AVUKATININ İDDİASI
Khazzani'nin avukatı Sophie David ise Fransız basınına yaptığı açıklamada müvekkilinin niyetinin yiyecek bulmak olduğunu savunmuştu. Khazzani'nin evsiz, fiziken ve ruhen oldukça zayıf olduğunu belirten David, müvekkilinin saldırıda kullandığı silahı da Brüksel tren garı yakınlarındaki bir parkta bulduğunu iddia etmişti. Khazzani saldırıyı, 21 Ağustos cuma günü Amsterdam-Paris treninde gerçekleştirmişti. Saldırgan, trende bulunan ikisi ABD askeri dört yolcu tarafından etkisiz hale getirilmişti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Khazzani'yi yakalayan Amerikalı ve İngiliz yolcuları Elysee Sarayı'nda kabul etmiş ve yolculara cesaretlerinden dolayı Fransa'nın en prestijli nişanı "Legion d'Honneur" vermişti. Saldırıda yaralananlardan iki kişinin hastaneden taburcu edildiği, bir kişinin tedavisinin sürdüğü açıklanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...