Müsteşarlar kabinesi

Müsteşarlar kabinesi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Davutoğlu, muhalefetten tecrübeli ve etkili isimlere 2 aylığına bakanlık teklif etti. MHP'li Tuğrul Türkeş kabul ederek sürpriz yaptı.

İsmail Sonsuz ANKARA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçici Bakanlar Kurulunu kurması için görevlendirdiği Başbakan Ahmet Davutoğlu vakit kaybetmedi. Kabinede yer almasını istediği CHP'den 5, MHP ve HDP'den 3'er milletvekiline kurye aracılığıyla TBMM'deki makamlarına mektup göndererek bakanlık teklif etti. CHP, MHP ve HDP'nin parti içi dengeleri açısından kritik önem taşıyan isimlere yapılan teklifte, bakanlık ismi zikredilmedi. Teklif yaptığı milletvekillerinin özgeçmişlerini tek tek incelediğini söyleyen Başbakan'ın teklif listesinde, “Devlet tecrübesi” ve “geçmişte bakanlık” yapmış isimler öne çıktı. Özellikle Deniz Baykal ve İlhan Kesici tercihleri anlamlı bulundu. MHP'den de Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Meral Akşener gibi Bakanlık yapmış isimlerin yanı sıra Alparslan Türkeş'in oğlu olması sebebiyle her dönem MHP üzerinde etkili olan Tuğrul Türkeş tercih edildi. HDP'den belirlenen üç ismin de İmralı ve Kandil'le görüşen heyetlerde yer almaması, batı illerinden seçilmiş olmaları dikkat çekti. 
'BAĞIMSIZ' İSİMLER DE HAZIR 
Başbakan Davutoğlu'nun, kabineye girmek istemeyen milletvekillerinin yerine, bağımsızlar arasından görevlendirme yaparak kabineyi Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunması bekleniyor.  Davutoğlu, bugün saat 18.00'e kadar, teklif götürdüğü 11 ismin vereceği cevabını bekledikten sonra, görevi kabul etmeyenlerin yerine bağımsızlara yönelecek. Davutoğlu'nun yine “devlet tecrübesi” olan, “toplumsal tabanı güçlü”, “ülkenin hassasiyetlerine hakim” isimler arasından bağımsız bakan ataması yapacağı belirtiliyor. Bakanlıkların işleyişlerine hakim isimler oldukları için büyük çoğunluğunun müsteşarlardan oluşması beklenen “bağımsız” bakanların yanı sıra, akademisyenler, STK başkan ve yöneticilerinin de Davutoğlu'nun listesinde olduğu belirtiliyor.
KABUL
LEVENT TÜZEL
Emek Partisi (EMEP) Kurucu Genel Başkanı iken HDP'ye katıldı. Avukat. 2011 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge'den Bağımsız Milletvekili seçilmişti. Tüzel, HDP'nin politikalarının ötesinde, sol- sosyalist kimliğiyle öne çıkıyor. Bakanlık teklifini kabul etti. 
A. HAYDAR KONCA 
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. İçişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevler üstlenmesinin yanı sıra bir dönem kaymakamlık yaptı. 12 Eylül Darbesi'nde İçişleri'nden atıldı. Kocaeli'den yurtdışı seçmenin getirdiği 550 oy farkla seçildi. Teklifi kabul etti. 
MÜSLÜM DOĞAN 
7 Haziran'da İzmir'den milletvekili seçildi. Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı. HDP'nin son seçim beyannamesinde yer alan “Diyanet'in kaldırılması” önerisinin mimarlarından. Alevi kesim üzerinde etkisi var. Teklifi kabul etti. 
TUĞRUL TÜRKEŞ
MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu. Bahçeli'nin Genel Başkanlık görevini üstlendiği kongrede rakibi oldu. 23, 24 ve 25'inci dönemlerde de milletvekiliydi. PETKİM ve Kalkınma Bankası'nda Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Büyük sürpriz yaparak Başbakan'ın teklifini kabul etti. 




RET
DENİZ BAYKAL
CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'ndan önceki Genel Başkanı. 9 dönem Mecliste görev alan Baykal, geçmişte Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üstlenmişti. “Teklifi reddedeceğim” dedi.
ERDOĞAN TOPRAK
CHP'nin Genel Başkan Yardımcılığını yürütüyor. İşadamı. DSP-MHP-ANAP koalisyonuyla kurulan 57. Hükümet'in Spordan Sorumlu Devlet Bakanıydı. 20 ve 21. Dönemde de parlamentodaydı. Teklifi reddetti.





A. GÜLSÜN BİLGEHAN TOKER 
İsmet İnönü'nün torunu, 22'nci Dönem'de de milletvekiliydi. Gazeteci-yazar, öğretim görevlisi. AKPM'de “Kadın - Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanlığı yaptı. Davutoğlu'nun bakanlık teklifini reddetti.

İLHAN KESİCİ
Merkez sağ kökenli. 20 ve 23'üncü dönemlerde de Meclis'teydi. DPT Müsteşarlığı ve YÖK Üyeliği yaptı. 2007'de girdiği CHP'den 2010'da istifa etti, Kılıçdaroğlu döneminde döndü. Teklifi reddetti.

TEKİN BİNGÖL 
Bitlis doğumlu. Doktor. CHP'de yıllardır görev yapıyor. Önce Genel Sekreter Yardımcısı, ardından Genel Başkan Yardımcısı oldu. Özel sektörde şirket yöneticiliği yaptı. Davutoğlu'nun bakanlık teklifini reddetti.

MERAL AKŞENER
MHP'nin en tecrübeli isimlerinden biri. 54'üncü Hükümet'te İçişleri Bakanıydı. Son iki dönemde Meclis Başkanvekilliği yaptı. Hem Cumhurbaşkanlığı hem TBMM Başkanlığı seçimlerinde MHP'nin adayı olacağı iddia edilmişti. Başbakan'ın bakanlık teklifini reddetti.

AHMET KENAN TANRIKULU 
İzmir milletvekili. 57'nci Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanıydı. 21. ve 23. Dönemde de Meclis'teydi. Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye en yakın isimlerden biri. Teklifi kabul etmeyip  MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden de istifa etti.



'Evet' dedi MHP karıştı
Başbakan'ın bakanlık teklifine MHP'den ilk cevap veren Genel Başkan Yardımcısı Kenan Tanrıkulu, hem “hayır” dedi, hem de partisindeki görevinden istifa etti. Bunun gerekçesini “MHP'nin Genel Başkan Yardımcısına böyle bir teklifin yapılması cüretine tepki” olarak açıkladı. MHP'de büyük sürprizi, Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş yaptı. Başbakan'ın bakanlık teklifine “Evet” diyen Türkeş'in, seçim hükümetinde “Başbakan Yardımcısı” olacağı iddia edildi. Bu gelişme üzerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Kendisine önerim MHP'den istifa etmesidir, aksi takdirde ihraç edilecektir” dedi. Yalçın daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ise “Parti ilkelerimiz ve politikalarımıza aykırı davranış nedeniyle adı geçen milletvekili (Tuğrul Türkeş), Sayın Genel Başkanımızca, parti üyeliğinden tedbirli olarak kesin çıkarma cezasıyla cezalandırılması için merkez disiplin kuruluna sevk edilmiştir” ifadesini kullandı. İhraç talebinin tedbirli olması disiplin kurulundan kesin karar çıkana kadar Türkeş'in MHP ile bir bağının olmaması anlamına geliyor. Türkeş bağımsız milletvekili olarak kalırsa 2 ay boyunca bağımsız bakan olarak görev yapacak ancak bu defa 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olamayacak. Kulislerde Türkeş'in AK Parti'ye gireceği ve seçimde aday gösterileceği konuşuluyor. Genel Başkan Devlet Bahçeli de Türkeş'e sert tepki gösterirken “Tarih, ihanetle sadakati geleceğe nakleder” ifadesini kullandı.
Gurbetçi 8 Ekim'de sandığa gidecek
Yurtdışındaki vatandaşlar 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 8 Ekim'de oy kullanmaya başlayacak. Oy verme işlemi yurtdışında 25 Ekim'de sona erecek. Bu arada YSK'nın hazırladığı seçim takviminde milletvekili aday listelerinin 18 Eylül'de verilmesi öngörülüyor. YSK, daha önce siyasi partilere seçim takvimi taslağı sunmuştu. Taslakta, aday listelerinin 14 Eylül'de verilmesi planlanıyordu. 


AK PARTİ, 1 KASIM'IN TEMASINI BELİRLEDİ

AK Parti, 1 Kasım'da yapılacak seçimlere yönelik stratejisini, 13 yıllık tek başına iktidar dönemine verilen 6 aylık arada yaşanan belirsizliklere vurgu yapılarak, 'Nerede kalmıştık' teması üzerine kuracak. Kampanya sırasında, CHP ile sert polemiklere girilmemesine dikkat edilecek. AK Parti kurmayları bu tavrın sebebini, seçimlerden sonra yeniden bir koalisyon ihtimalinin önünün kesilmemesi olarak açıklıyor. Davutoğlu, mitinglerini 7 Haziran'daki gibi 81 ilin tamamında değil, 25-30 ille sınırlandıracak. Başbakan daha çok televizyon programlarına ağırlık verecek. Esnaf ve ev ziyaretlerinin yanı sıra vatandaşla yüz yüze görüşmeler yapılacak. Muhalefetin, seçim hükümetini 'AK Parti-HDP koalisyonu' gibi gösterme girişimlerine karşı da, bu durumun CHP ve MHP'nin 'Uzlaşmaz' tavrından kaynaklandığına vurgu yapılacak. 3 dönemlik bazı isimlerin yeniden aday yapılması ile seçmenin 7 Haziran'daki 'Liste tepkisinin' giderileceğini belirtiyor. Operasyonların kampanya döneminde de hız kesmeden devam edeceği beklentisi ile AK Parti bölge halkına yönelik, 'Devlet sizinle değil, terörle mücadele ediyor' söylemi kullanacak. 








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...