Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün, açıklandı (Kurban Bayramı 9 Gün Kimlere tatil)

Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün, açıklandı  (Kurban Bayramı 9 Gün Kimlere tatil)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak, bakan açıkladı. Kurban Bayramı 9 gün tatilden kimler yararlanabilecek. İşte Kurban Bayramı hakkında detaylar

Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak, bakan açıkladı. Kurban Bayramı 9 gün tatilden kimler yararlanabilecek. İşte Kurban Bayramı hakkında detaylar...Vatandaşların günlerdir merak ettiği Kurban Bayramı tatili süresi belli oldu. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanlar Kurban Bayramı tatilini 9 gün yapacak.

Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün, açıklandı  (Kurban Bayramı 9 Gün Kimlere tatil)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül'den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinden yapılan duyuruda, Davutoğlu'nun kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül'den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladığı bildirildi.Yazının ilgili kurumlara gönderildiği belirtilen duyuruda, "Kurum yöneticilerince, gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, 21 Eylül Pazartesi gününden itibaren iki buçuk gün idari izinli sayılacaklardır" ifadelerine yer verildi.

BAYRAMDAN ÖNCE "BOĞA YAKALAMA TATBİKATI

Kurban Bayramı'nda kaçan kurbanlıkların yakalanması için kurulan "boğa yakalama timi", tatbikat gerçekleştirdi.

İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Kurban Bayramı dolayısıyla kaçabilecek büyükbaş kurbanlıkların yakalanması için veteriner ve zabıtalardan oluşan "boğa yakalama timi" kurdu. Ekip, tatbikat gerçekleştirerek bayrama hazırlanıyor.

Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün, açıklandı  (Kurban Bayramı 9 Gün Kimlere tatil)

Tatbikatta, Çatalçam Mahallesi'ndeki kurbanlık pazarında senaryo gereği boğa vatandaşın elinden kaçtı. Zabıta ekiplerine haber veren vatandaşlarla boğa timi, uzun süre yakalamak için hayvanın peşinden koştu. Boğa, uyuşturucu iğnelerle vurularak yakalandı ve sahibine teslim edildi.İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürü Süleyman Yılmaz, AA muhabirine, bayram öncesi ve bayramda kurbanlıkları kaçan vatandaşların "Alo 153"ü arayarak yardım isteyebileceğini, 24 saat görev başında olacaklarını söyledi.

Kaçan kurbanlıklara vatandaşların müdahale etmemesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Vatandaşlarımız kaçan kurbanlıkları sopa ile kovalamakta, bu da hayvanları daha çok ürkütmektedir. Kurbanlığın eziyet görmeden yakalanması için mutlaka bize haber verilmelidir. Veteriner gözetimindeki özel ekibimiz hayvanları eziyet görmeden yakalamaktadır" dedi.Yılmaz, kurbanlık pazarında üretici ile alıcılar için özel alanlar oluşturulduğunu, belediye hizmetlerinin ücretsiz verildiğini sözlerine ekledi.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül'den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzalamıştır.

Kurum yöneticilerince, gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar,  21 Eylül Pazartesi gününden itibaren iki buçuk gün idari izinli sayılacaklardır.  Yazı ilgili kurumlara gönderilmiştir

Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün, açıklandı  (Kurban Bayramı 9 Gün Kimlere tatil)

OKULLAR BAYRAMDAN SONRA AÇILACAK   

Belediye başkanları ve turizmciler, iç turizmin olumsuz etkilenmemesi için okulların açılış tarihinin 28 Eylül'e, yani Kurban Bayramı sonrasına bırakılmasını talep etmişti. Başbakan Davutoğlu da konuyla ilgili bir açıklama yaparak okulların açılış tarihinin 28 Eylül'e ertelendiğini duyurdu.Böylece öğrencilerin yaz tatili, 14 Eylül'den 28 Eylül'e kadar uzamış oldu.

Sual: Kimler kurban keser yani kurban kesmek kimlere vacibdir?

CEVAP

Maddeler halinde bildirelim:

1- Kurban, davar [koyun, keçi], sığır [manda, inek, dana, öküz, boğa] veya deveyi, Kurban bayramının ilk üç gününde, kurban niyeti ile kesmek demektir. Kurban, vacib vazifesini yerine getirerek sevaba kavuşmak için kesilir. Mukim olan, akıllı, büluğa ermiş, hür ve Müslüman erkeğin ve kadının, ihtiyaç eşyasından fazla nisap miktarı malı veya parası varsa, Kurban bayramı için niyet ederek, belli günlerde, belli bir hayvanı kurban kesmeleri vacib olur.

Dinen karı kocadan hangisi zengin ise kurbanı o keser, ikisi zengin ise ikisi de keser, ikisi de fakir ise ikisi de kesmez. Fakir kurban kesmek zorunda değildir ama keserse çok sevap olur.

Kurban, dünyada vacib vazifesini yerine getirmiş olmak ve ahiretteki sevabına nail olmak için kesilir. Babanın, çocuğu için, çocuğun malından da kurban kesmesi gerekmez. Deli ile bunak, çocuk hükmündedir. Büyük çocuk ve hanımdan izinsiz, onlar adına kurban kesilmez.

2- Mukim, akıl-baliğ müslümanın, ihtiyacından fazla nisap miktarı malı veya parası varsa, kurban kesmesi vacib olur. Kurban kesmenin vacib olmasında, bayramın üçüncü gününe itibar olunur. Bayramın birinci ve ikinci günü, zengin-fakir, mukim-misafir, akıllı-deli, baygın-ayık olmaya bakılmaz. Bayramın üçüncü günü nisaba malikse, diğer şartlar da varsa kurban kesmek vacib olur.

Demek ki, bayramın ikinci günü de baliğ olmayıp, üçüncü günü büluğa erene, bayramın ilk günü fakirken üçüncü günü zengin olana, bayramın ilk günü seferiyken, üçüncü günü mukim olana, diğer şartlar da varsa, kurban kesmek vacib olur.

3- Bayramın ilk günü komada iken, üçüncü günü ayılanın, diğer şartlar da varsa, kurban kesmesi vacib olur. Bayramın ikinci günü bayılıp, üçüncü günü güneş battıktan sonra ayılan zenginin kurban kesmesi vacib olmaz.

4- Fakir bir kimse, bayramın birinci veya ikinci günü, bir kurban kesse, bayramın üçüncü günü zengin olsa, bir kurban daha kesmesi lazımdır. Çünkü üstüne vacib olmadan kesmiştir. Ancak, Bezzaziyye gibi muteber eserlerde, sonradan gelen âlimler, “Fakir, bayramın birinci günü kurban kesse, üçüncü günü zengin olsa, tekrar kurban kesmesi gerekmez” demişlerdir.

5- Üçüncü günü zengin olacağını bilenin, ilk günü kurban kesmesinde mahzur yoktur.

6- Bir zengin, bayramın birinci ve ikinci günü kurban kesmeden ölse, kurban borcu ile ölmüş olmaz.

7- Kurban bayramının üçüncü günü fakir olacağını veya sefere çıkacağını bilen kimseye, birinci günü kurban kesmek vacib olmaz. Keserse vacib olarak eda etmiş olur.

8- Mukim iken, bayramın birinci ve ikinci günü sefere çıkanın, kurban kesmesi vacib olmaz. Daha önce kesmişse, vacib sevabı alır. Kesmemişse, sefere çıktığı için borç üzerinden düşer.

9- Mukim bir zengin, seferdeki bir vekile kurban kestirse, vacib sevabı alır.

10- Esir iken, üçüncü günü hür olanın, diğer şartlar da varsa, kurban kesmesi vacib olur. Hür iken, bayramın üçüncü günü esir olup, güneş batana kadar esir kalanın kurban kesmesi vacib olmaz.

11- Tarlasından aldığı mahsul veya tarlanın, evin, dükkanın [atölyenin, kamyonun] bir senelik kirası, ne kadar çok olursa olsun, bir yıllık ev ihtiyacını veya aylık geliri ve aldığı maaş ve ücret, aylık ihtiyacını ve kul borcunu karşılamayan kimse, imam-ı Muhammed'e göre fakirdir. Fetva da böyledir. Şeyhayn'a göre zengin sayılır. Mülkü olan tarlanın ve bu demirbaş malların değeri, ihtiyacını karşılar ve nisabı da bulursa, bunun kirayı her alışta, bir miktar ayırıp, biriktirerek fıtra vermesi ve kurban keserek büyük sevaba kavuşması gerekir. Böyle bir kimse, fıtra vermez ve kurban kesmezse, imam-ı Muhammed'e göre, günahtan kurtulur. Tarlasından hiç mahsul almayan, kiraya da veremeyen kimse ve ihtiyacından fazla malı olup da, parası bulunmayan kimse, imam-ı Muhammed'e uyarak, fıtra vermez ve kurban kesmez. Verir ve keserse, ikinci ictihada göre, fıtra ve kurban sevabına kavuşur.

Aldığı kira ile güç geçinen kişi, nisaba malik ise, para biriktirip, fıtra vermeli ve kurban kesmelidir. Etin hepsini kavurma yapıp, birkaç ay et parasından biriktirip gelecek yılın fıtra ve kurban parası olarak saklamalıdır. Böylece, fıtra ve kurban sevabından mahrum kalmamalıdır. Aile efradı çok olup güç geçinenin, kurbanın etini evinde bırakması müstehaptır. Birden çok evi olan erkeğin, nisaptan düşürecek kadar borcu yoksa, kurban kesmesi gerekir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...