Dolar güne nasıl başladı? (DOLAR FİYATLARI 29 EKİM)

Dolar güne nasıl başladı? (DOLAR FİYATLARI 29 EKİM)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Dolar fiyatları ne kadar oldu, kritik açıklama geldi. Dolar, döviz kuru ne durumda. 29 Ekim Perşembe gününe dolar nasıl başladı. İşte detaylar...

Dolar fiyatları ne kadar oldu, kritik açıklama geldi. Dolar, döviz kuru ne durumda. 29 Ekim Perşembe gününe dolar nasıl başladı. İşte detaylar.. Dolar haftaya düşüşle başladı. Pazar günü yapılacak seçim öncesinde haftaya sakin bir başlangıç yapan dolar hakkında uzmanlar önemli görüşlerde bulunuyor. İşte dolar fiyatları ve detaylar haberimizde..
Dünya genelinde piyasaların nefesini tutup, merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın (Fed), açıklaması geldi. Fed iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ardından faizleri yüzde 0-0,25 seviyesinde sabit tuttu.

10 YIL ARADAN SONRA BİR İLK OLACAK

ABD'nin yaklaşık 10 yıl aradan sonra faizleri artıracak olması küresel ekonominin seyri açısından önem arz ederken, dolar karşısında gelişmekte olan para birimleri üzerinde de baskı yaşatıyor. Son ekonomik göstergeler ve Fed üyelerinin açıklamaları faiz artırımında yolun sonuna gelindiğine işaret ediyor.

Fed, 2001 yılının başında yüzde 6 seviyesinde bulunan faiz oranlarını yıl içinde toplamda 11 kez indirerek yüzde 1.75'e düşürmüş ve sonraki 2 yılda birer kez daha faiz indirimi yaparak yüzde 1 seviyesine kadar çekmişti. Düşük faiz oranlarının yanı sıra konut ve otomobil alımlarında uygulanan vergi kolaylıklarının ABD ekonomisinde oluşturduğu sorunlar nedeniyle 2004 yılından itibaren tekrar faiz artırım dönemine giren Fed, 2006'ya kadar aralıklı devam eden hamlelerle politika faizini yüzde 5,25'e kadar çıkarmıştı. Mortgage krizi olarak adlandırılan ve 2007 yılının ikinci yarısında başlayarak 2009'a kadar devam eden finansal kriz sürecinde, Fed hızlı bir faiz indirim sürecine girdi. Bu süreçte, 2007 yılında üç kez ve 2008 yılında yedi kez düşürülen faiz oranları, böylece yüzde 0-0,25 aralığına geriledi. Alb Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

'KÜRESEL RİSKLERE İLİŞKİN İBARESİ KALKTI'

"En önemli nokta Fed'in küresel risklere ilişkin ibareyi kaldırması oldu. Bu da Aralık ihtimalini çok güçlendirdi.

'ARALIK İHTİMALİ ÇOK GÜÇLENDİ'

Aralık ayında faiz artışının değerlendirilecek olması, ileriye doğru atılan önemli bir adım oldu. Son gelen bazı verilerin de politika açıklamasındaki ibarelerde objektif anlamda değişikliğe neden olmakla birlikte, Fed'in öngörülerinde bir değişikliğe neden olmadığını görüyoruz.

ŞİMDİ GÖZLER...

Fed'in Eylül toplantısının tutanaklarında küresel ekonomilerdeki risklere, özellikle Çin tarafına atıfta bulunmuştu. Baz senaryo da şu anda Fed'in faiz artışındaki gecikmenin Çin'de neler olup bittiğini anlamaya çalışmaktan kaynaklandığını gösteriyor. Bundan sonra ABD'den gelecek verilerin biraz daha iyi okunması gerekecektir, çünkü Fed'in şu anda global riskleri ön plana çıkarmadığını görüyoruz. Küresel merkez bankalarının parasal genişleme furyasına kapıldığı bu dönemde, Fed'in adımlarını hala normalleşme yönüne doğru atıyor olması önemli, küresel piyasalarda volatilitenin artacağı bir döneme gireceğiz. 

Aralık toplantısına kadar; iki hafta sonraki Ekim toplantısı tutanakları, açıklanacak iki adet istihdam raporu, bir ihtimal de küresel piyasalardaki seyrin daha da kötüleşmesi Fed'in faiz artırım duruşunu etkileyecektir. Ancak şunu söyleyebiliriz ki; düne kadar yüzde 30'larda seyreden Aralık faiz artırımı ihtimali biraz daha artacaktır. Fed'in uzun zamandır piyasayı hazırladığı bu adımı Aralık'ta atmaması halinde ise, uzun bir süre, en azından 2016 ikici yarısına kadar beklemede kalması gerekebilir."

DOLAR FIRLADI!

Fed kararıyla yükseldi. Fed'in faiz kararının ardından dolar uluslararası piyasalarda 2,92'nin üzerine çıktı. Karar öncesi dolar 2,89'un hemen üzerinde seyrediyordu. Fed faizi sabit bırakma kararı almıştı. 

stanbul Kapalıçarşı'da 2,8920 liradan alınan dolar 2,8950 liradan, 3,20 liradan alınan euro ise 3,2060 liradan satılıyor. Önceki kapanışta dolar 2,8840 liradan, euro ise 3,1790 liradan satılmıştı.  Doların seyrinde dünyadaki merkez bankalarının açıklayacağı kararlar etkili olacak. Piyasalarda altın fiyatları gerilerken, petrol de yatay bir seyir izledi Japonya'dan ise olası bir yeni gevşeme adımı alıp almayacağı takip edilecek.Bankacılara göre TCMB'nin 28 Ekim'de açıklayacağı yılın son enflasyon raporu ise iç gündemden seçim öncesi takip edilecek en önemli gelişme olacak.

KÜRESEL PARA ÇOĞALACAK VE SON BİR TUR DAHA ATACAK KÜRESEL PARA ÇOĞALACAK VE SON BİR TUR DAHA ATACAK

Geçen hafta ECB kararı ile 2.8650 seviyesine kadar gerileyen ardından parite Çin etkisi ve kar satışlarıyla Cuma gününü 2.90 civarında tamamlayan dolar/TL  bu Sabah 08.51'de 2.9080/2.9180 seviyesindeydi.  Geçen haftayı 3.05 civarında tamamlayan sepet bazında TL ise aynı saatte 3.0565/3.0599 seviyesindeydi. Geçen hafta TL'deki değer kazancının en belirgin hissedildiği euro/TL ise Cuma gününü 3.19'lu seviyelerde tamamladı. Euro/TL ise bugün aynı saatte 3.2091/3.2108 seviyesindeydi.

ALTIN İKİ HAFTANIN DÜŞÜĞÜNDE

Altın fiyatları güçlenen dolar ve FED'in faizleri bu yıl artırabileceği endişeleriyle iki haftanın en düşük seviyelerine yakın kalsa da üç günlük kayıp sürecini sonlandırarak yatay bir seyir izledi.

Spot altının ons fiyatı çok değişiklik göstermeyerek 1,164.05 dolar oldu.

PETROL ZAYIF SEYRE DEVAM ETTİ

Ham petrol fiyatları düşen talebin piyasalardaki stok fazlasının devam etmesine yol açacağı tahminleriyle beraber spekülatörlerin de daha yüksek fiyat beklentilerini düşürmesiyle zayıf bir seyir izlemeye devam etti. ABD ham petrolünün varil fiyatı son kapanışının 17 sent üzerinde 44.77 dolardan işlem görse de Ekim ayında gördüğü en yüksek seviyenin yüzde 12 altında. Brent petrol de 16 sent artarak 48.15 dolar oldu.

BORSA İstanbul HAFTAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,06 yükselişle 80.172,38 puandan başladı. Endeks ilk seansta yüzde 0,31 düşüşle 79.875,95 puandan kapandı.

İkinci seansta satışların arttığı endeks günü yüzde 1,08 değer kaybederek 79.262,26 puandan kapattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...