Guantanamo'daki "son İngiliz" serbest bırakıldı

Guantanamo'daki "son İngiliz" serbest bırakıldı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Küba'daki tutukevinde 13 yıldır herhangi bir suçlama ve yargılama olmaksızın tutulan 48 yaşındaki Shaker Aamer, İngiltere'ye getirildi.

Guantanamo'daki tutukevinde, 13 yıldır tutulan aslen Suudi Arabistan vatandaşı Shaker Aamer, İngiltere'ye getirildi.

Aamer'i taşıyan uçak Londra'nın güneyindeki Biggin Hill Havaalanına indi. Küba'daki Guantanamo tutukevinde 2002'den bu yana herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın tutulan Aamer'in sağlık durumundan endişe edildiği için havaalanına ambulans getirildi.

İngiltere Başbakanlığı, Başbakan David Cameron'ın Aamer'in serbest bırakılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Guantanamo tutukluları başta olmak üzere haksız yere hapishanelerde tutulan Müslümanların haklarını savunan İngiltere'deki CAGE isimli kuruluşun direktörü Moazzam Begg de Aamer'in serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kendisi de eski Guantanamo tutuklusu olan Begg yaptığı açıklamada, "Sonunda beklenilen gün geldi. İngiltere'nin Guantanamo'da en uzun süredir bulunan tutuklusu evine döndü. Shaker'in ailesi, arkadaşları ve avukatları bu masum insanı serbest bıraktırmak için savaş verdi ve sonunda bu savaş kazanıldı" ifadelerini kullandı.

-"Kendimi garajda tutulan bir araba gibi hissediyorum

48 yaşındaki Shaker Aamer, 2001'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de yakalanmıştı. ABD yönetimi Aamer'in El Kaide'yle ilişkili olduğunu ve örgütün lideri Usame Bin Ladin'le görüştüğünü öne sürmüştü.

Bir İngiliz vatandaşıyla evli olan ve İngiltere'de sürekli oturum izni bulunan dört çocuk babası Aamer, aslen Suudi Arabistan vatandaşı. Aamer, Guantanamo'da tutulan son "İngiliz" olarak biliniyordu.

Avukatları aracılığıyla bu ay başında İngiliz yayın kurumu BBC'ye bir mektup gönderen Aamer, "Kendisini yıllardır garajda tutulan bir araba gibi hissettiğini" söylemişti. Serbest bırakıldığında ilk yapmak istediği şeyin bir fincan kahve içmek olduğunu belirten Aamer, "13 yılı aşkın bir süredir gerçek hayatla ilgili hiçbir şey bilmiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

-100'den fazla kişi hala Guantanamo'da

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan tutukevi, 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ertesinde ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından kurulmuştu.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaş" kapsamında yakalanan ilk terör zanlıları, 11 Ocak 2002'de buraya getirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, 2008 yılında başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Guantanamo tutukevini kapatacağını ifade etmişti. Obama, cezaevinin kapatılması sürecini hızlandırması için bugüne kadar üç özel temsilci atamıştı.

Tartışmalı tutukevinde şu anda 100'den fazla kişi bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...