YSK // 2015 Genel Seçim Sonuçları CANLI TAKİP (Türkiye genel Seçm Sonuçları burada)

YSK // 2015 Genel Seçim Sonuçları CANLI TAKİP (Türkiye genel Seçm Sonuçları burada)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Genel Seçim Sonuçları bu sayfada olacak. 2015 Genel Seçim için nefesler tutuldu, sonuçlar ne olacak merak konusu. 1 Kasım seçim sonuçları için tıkla

Genel Seçim Sonuçları bu sayfada olacak. 2015 Genel Seçim için nefesler tutuldu, sonuçlar ne olacak merak konusu. 1 Kasım seçim sonuçları için tıkla... Seçim takvimi kapsamında, yurt içi görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları bugün tamamlanacak. Sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanması da bugün bitirilecek. Seçmenlere dağıtılamayan seçmen bilgi kağıtları, ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına bugün iade edilecek, 28 Ekim Çarşamba günü, ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır duruma getirilmeleri sağlanacak.


GENEL SEÇİM SONUÇLARI NEREDE OY KULLANACAĞIM


Seçimde, 16 siyasi parti yarışacak. AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.


- 1 Kasım Oy verme saatleri kaçta başlıyor?


1 Kasım Pazar günü oy verme için saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zaman oy verme süresi olacak. Ancak YSK'nın kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.


Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. YSK'nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.


Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle oy verebilecek.


Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.Oy sandıkları Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 16.00'dan önce, geri kalan illerde ise 17.00'den önce açılamayacak.




1 Kasım 2015 Pazar günü, oy verme için saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zaman oy verme süresidir. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamaz (298/89, 96). Ceza infaz kurumlarında oy verme saat 08.00'de başlar, 17.00'de sona erer. Diğer hükümler aynen uygulanır.
 
KİMLER OY KULLANAMAZ?
1. Silâhaltında bulunan askerler, onbaşılar ve kıta çavuşları oy kullanamazlar. Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir.
2. Askeri öğrenciler oy kullanamaz.
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamaz.
4. Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamaz.
 
KİMLER OY KULLANABİLİR?
 
Yukarıda sıraladığımız 4 maddeye dâhil olmayan ve 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı oy kullanabilir.
OY KULLANMA YAŞI KAÇTIR?
 
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.
 
VERDİĞİNİZ OYUN GEÇERSİZ SAYILACAĞI HALLER
Arkasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları ile hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.
 
Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları da geçerli kabul edilmeyecek.
 OKULLARDA SEÇİM HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI 
 
Yarın yapılacak olan genel seçim öncesi okullarda son hazırlıklar tamamlandı. Okullarda oy kullanılacak kabinler kurulurken sandıklar da sınıflara yerleştirildi.  Türkiye 26. dönem Parlamentosu üyelerini belirlemek için 1 Kasım'da sandık başına gidecek. Vatandaşların okul sınıflarında oy kullanacağı kabin bölümleri ve sandıklar kuruldu.  Seçmenlerin oy kullanacağı sandıklar ve kabin bölümleri sınıflara yerleştirilmeye başlandı. 26. dönem TBMM üyelerinin seçilmesi için yapılacak olan 2015 Türkiye genel seçimleri ile alakalı okullarda son rötuşlar yapılıyor. Sabah saatlerinde sınıflarda başlayan seçim hazırlıkları ile ilgili son düzenlemeler yapıldı. Sıralar çekildi, sandıklar yerleştirildi.  Bahçelievler Atatürk İlkokul'unda seçim hazırlık çalışmalarını yürüten Mehmet Ekici, “Seçim çalışması gayet iyi gidiyor. Son aşamaya geldik. İşte kabinler kuruyoruz. Yarın da inşallah seçimde görev yapacağız. Hazırlıklarımız tamam şu anda son aşamadayız. Yani biz her şey için hazırız” dedi.  Hazırlıkların tamamlanmasının ardından seçim kurulu başkanları, bugün okulları tek tek gezerek denetimlerini yapacağı öğrenildi. 
 
1 KASIM 2015 MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİNDE 54 MİLYON OY KULLANACAK 
 
1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili seçimlerinde yurtiçinde 54 milyon 75 bin 851 kişi oy kullanacak. 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde 54 milyon 75 bin 851 seçmen, cezaevlerinde kurulacak 358 sandıkla 175 bin 6 sandıkta oy kullanacak 
1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimine girecek parti aday listesi ise şöyle: 
 
"Adalet ve Kalkınma Partisinin 85 seçim çevresinde, Bağımsız Türkiye Partisinin 85 seçim çevresinde, Büyük Birlik Partisinin 85 seçim çevresinde, Cumhuriyet Halk Partisinin 85 seçim çevresinde, Demokrat Partinin 85 seçim çevresinde, Demokratik Sol Partinin 85 seçim çevresinde, Halkların Demokratik Partisinin 85 seçim çevresinde, 8. Komünist Partinin 85 seçim çevresinde, Millet Partisinin 85 seçim çevresinde, Milliyetçi Hareket Partisinin 85 seçim çevresinde, Saadet Partisinin 85 seçim çevresinde, Vatan Partisinin 85 seçim çevresinde, Halkın Kurtuluş Partisinin 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisinin 78 seçim çevresinde, Doğru Yol Partisinin 67 seçim çevresinde, Liberal Demokrat Partinin 61 seçim çevresinde, seçime katılacak. Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili aday olacak". 
 
1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis İllerinde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatlerinin 07.00 - 16.00 
Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatlerinin 08.00 - 17.00 olarak belirlendi. YSK'nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak. 
 
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...