'Sessiz katil: Pulmoner emboli'

Düzenleyen:
'Sessiz katil: Pulmoner emboli'

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

ERÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuzhan, "Bacaktaki toplardamarlar içerisinde oluşan pıhtı, akciğer atardamarını tıkayarak ani ölümlere neden olabiliyor" dedi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, bacaktaki toplardamarlar içerisinde oluşan pıhtının akciğer atardamarını tıkayarak (Pulmoner emboli) ani ölümlere neden olabileceğini belirtti.

Oğuzhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bacaktaki özellikle derin yerleşimli toplardamarlar içerisinde çeşitli nedenlerle pıhtı oluşabildiğini söyledi.

Pıhtının kirli kanı taşıyan toplardamar içerisinde hareket ederek kalbin sağ kulakçığına, oradan sağ karıncığına geldiğini ve buradan da akciğere gittiğini vurgulayan Oğuzhan, "Kişi aniden başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı hissediyor. Bacaklardaki derin toplardamarlarda oluşan bu pıhtı çok büyükse akciğerin ana atardamarının tıkayabiliyor. Dolayısıyla kan akciğere gitmiyor. Hastada morarma başlıyor, bayılıyor, solunumu ve ardından da kalbi duruyor" diye konuştu.

"Pıhtı çok büyük olduğu durumlarda bir anda dolaşım ve solunumun durabiliyor"

Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, bacakta pıhtı oluşumunun çeşitli risk faktörlerine bağlı olduğuna dikkati çekti. Oğuzhan, "Sessiz katil olarak adlandırılan pulmoner emboli, sigara tiryakileri, obezler, hareketsiz yaşam süren kişiler, hamileler, doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, büyük ameliyatlar sonrası, travma geçiren kişiler, uzun uçak yolculukları yapanlar ve kanser hastalarını tehdit ediyor. Bazen kanserin ilk bulgusu olarak da pulmoner emboli ortaya çıkabiliyor" dedi.
Pulmoner embolide en sık görülen şikayetin göğüs ağrısı ve nefes darlığı olduğunu belirterek Oğuzhan, pıhtı çok büyük olduğu durumlarda ağrı hissedilmeden bir anda dolaşım ve solunumun durduğunu bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...