FETÖ'nün işkence okulu bir cana mal oldu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
FETÖ'nün işkence okulu bir cana mal oldu

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

İntihar eden Mahir'in annesi, oğlunun bir dönem eğitim aldığı ve FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen Saraybosna Uluslararası İlköğretim Okulunu suçluyor.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, yaşadıkları apartmanın sekizinci katından atlayarak intihar eden 15 yaşındaki Mahir Rakovac'ın (15) ölümü kamuoyunda yoğun şekilde tartışılıyor.

14 Aralık'ta intihar eden Mahir'in annesi Alisa Mahmutovic, oğlunun ölümünden iki yıl boyunca eğitim aldığı ve FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen Saraybosna Uluslararası İlköğretim Okulunu sorumlu tuttu.

Oğlunun, okuldaki öğrencilerden gördüğü tacizler sonucu bunalıma girdiğini iddia eden anne Mahmutovic, okulu ve yöneticilerini sert bir dille suçladı.

Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Bakanlığına, Saraybosna Kantonu Eğitim Bakanlığına, Saraybosna Pedagoji Kurumuna, Saraybosna Kantonu İçişleri Bakanlığına, Bosna Hersek Basın Konseyine ve Saraybosna Uluslararası İlköğretim Okuluna mektup gönderen Mahmutovic, oğlunun iki yıl eğitim aldığı okulda neler yaşadığını sorguladı.

Mahmutovic mektubunda, "Oğlum, şehrin koruma altındaki elit kesiminin oğulları ve kızlarının işkencelerine dayanamadı. Mahir, iki yıl boyunca İlica semtindeki Saraybosna Uluslararası İlköğretim Okuluna gitti. Bu iki yıl içinde o örnek ve muhteşem çocuğa ne oldu? O kadar korkunç ve o kadar tahammül edilemez ne olabilir ki çocuk öz annesi ile bunu paylaşmasın? Bir çocuğu mezara götürebilecek kadar korkunç ne yaşanıyor o okulda? Neyi saklıyorsunuz? Kim için saklıyorsunuz" ifadesini kullandı.

Mahmutovic mektubunda ayrıca, okuldaki bazı öğrencilerin birbirini dövdüğünü ve taciz ettiğini de öne sürerek, tüm bu yaşananlara rağmen başta okul yönetimi ve öğretmenler olmak üzere "herkesin sustuğunu" kaydetti.

Oğlunun Saraybosna'ya gelmeden önce de aynı yapıya bağlı Tuzla'daki bir başka okulda eğitim aldığını söyleyen Mahmutovic, durumundaki olumsuz değişim üzerine çocuğunu haziran ayında Saraybosna'daki okuldan aldığını ifade etti.

Bir sonraki kurbanın çocuğun kimin çocuğu olacağı konusunda endişeli olduğunu kaydeden Mahmutovic, "İşkenceye uğramış daha kaç çocuk artık evine gelmeyecek ya da gelip de sonsuza dek travma halinde olacak? Hangi anne bir daha çocuğunu kapıda okul çantasıyla göremeyecek? Bir sonraki anne hangimiz olacağız" diye sordu.

Üvey baba Dubravko Lovrenovic de bir yıl önce Mahir'deki değişimi fark etiklerini ve onunla konuşmaya çalıştıklarını belirterek, "O, her zaman bunun önemli olmadığını, kendi başına bunun üstesinden gelebileceğini söyledi. Bir keresinde 'Mahir, artık yeter. Okula gidip yaşıtlarınla ben yüzleşeceğim' dediğimde ise bunu yapmamam için bana yalvarmıştı" şeklinde konuştu.

Lovrenovic, Mahir'in okulda cinsel tacize uğradığını ise cenazesinden birkaç gün sonra, benzer bir tacize maruz kalan başka bir okul arkadaşından öğrendiklerini belirterek, Mahir'in maruz kaldıklarının okuldaki öğretmenler tarafından da bilindiğine dair önemli işaretler olduğunu söyledi.

MAHİR'İN İNTİHARI TOPLUMDA TEPKİYE NEDEN OLDU
Mahir'in intiharının ardından aralarında gazetecilerin, sanatçıların ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda vatandaş, başlattıkları imza kampanyasıyla çocuklara yönelik şiddetin durdurulması için savcılığa, meclise, ilgili bakanlıklara çağrıda bulundu.

Öte yandan, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta başlatılan "Mahir İçin Adalet" (Pravda za Mahira) kampanyasında çok sayıda kişi, ilgili kurumlara Mahir'in ölümünün ardındaki sır perdesinin aralanması çağrısında bulundu.

Facebook'taki yorumlarda birçok kişi bahsi geçen okulun ve çalışanlarının katı bir şekilde cezalandırılması talebinde bulunurken, bazı sivil toplum kuruluşları ise okuldaki öğretmenlerin en kısa sürede bir sağlık kontrolünden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Bu arada, okulla ilgili başka velilerin yaptığı şikayetler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Bazı veliler, okul yönetiminin öğrenciler arasında ayırımcılık yaptığını iddia ediyor.

Okulun kitap, defter, üniforma gibi malzemeleri yüksek fiyata sattığını ancak buna karşılık fatura vermediğini belirten veliler, ülke genelinde faaliyet gösteren bu okullarla ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini vurguluyor.

Bu arada, son gelişmelerin ardından Saraybosna Kantonu İçişleri Bakanı İsmir Jusko, çocuklara yönelik şiddete verilecek cezaların ağırlaştırılmasını talep etti.

OKUL YÖNETİMİNDEN SAVUNMA

Saraybosna Uluslararası İlköğretim Okulundan yapılan yazılı açıklamada ise Mahir'in hayatını kaybetmesinden üzüntü duyulduğu ifade edilirken, 6 yıl Tuzla'da 2 yıl da Saraybosna'daki okullarında eğitim gören Mahir'in geçen yıl haziran ayında okuldan ayrıldığı hatırlatıldı.

Mahir'in okuldan kaydını aldırmasının ardından ne kendisiyle ne de ailesiyle herhangi bir irtibat kurulmadığı kaydedilen açıklamada, intihar vakasının sebebinin '"başka yerde'" aranması gerektiği savunuldu.

FETÖ/PDY'ye yakınlığıyla bilinen Bosna Sema Eğitim Kurumları, Bosna Hersek genelinde 3 anaokulu, 5 ilköğretim okulu, 6 lise ve 1 üniversite işletiyor.

Düzenleyen:  - EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...