"AB-Türkiye mutabakatında iyi bir ilerleme sağlandı"

Düzenleyen:
"AB-Türkiye mutabakatında iyi bir ilerleme sağlandı"

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, sığınmacı krizine ilişkin AB-Türkiye arasında varılan mutabakatın uygulanmasında "iyi bir ilerleme" sağlandığını bildirdi.

AB Komisyonu, mutabakatın uygulanmasına dair ilk raporunu yayımladı. Raporda, 18 Mart'ta düzensiz göçe son verilmesi ve sığınmacıların AB ülkelerine yerleştirilmesinde yasal yolların açılması için AB ve Türkiye arasında mutabakata varıldığı hatırlatıldı.

Türkiye'den Yunanistan'a 20 Mart itibarıyla giden sığınmacıların, 4 Nisan'dan itibaren geri gönderilmek üzere kayıt altına alındığı ifade edilen raporda, sığınmacı krizindeki bu yeni yaklaşımın sonuç vermeye başladığına ve Türkiye'den Ege Denizi yoluyla Yunanistan'a yasa dışı yollardan geçenlerin sayısında keskin düşüşün yaşandığına dikkat çekildi.

UYGULAMA SONRASI GÜNLÜK GEÇİŞLER 97'YE KADAR GERİLEDİ 

Mutabakatın hayata geçtiği 20 Mart ve ilk geri göndermenin yapıldığı 4 Nisan arasında günde ortalama 396 sığınmacı Yunanistan'a geçti. Bu sayı 5-19 Nisan arasında 97'ye kadar düştü. Böylece 31 gündeki toplam geçiş 7 bin 803 oldu.

En fazla Ekim 2015'te 6 bin 929, en az Şubat 2016'da bin 943 olarak gerçekleşen günlük geçişler, 97'ye kadar düşerek çok büyük ölçüde azalmış oldu. 

'İYİ BİR İLERLEME' 

Rapora göre, Türkiye, Yunanistan, AB Komisyonu, AB üyesi ülkeler ve AB kurumlarının ortak çabasıyla 18 Mart'tan beri mutabakatın uygulanmasında "iyi bir ilerleme" kaydedildi.

AB Komisyonu, mutabakatın AB ve uluslararası kanunlara uygun şekilde gerçekleştirebilmesi için Türkiye ve Yunanistan'ın yaptığı yasa değişikliklerini de memnuniyetle karşıladı. 

AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için harcanacak 3 milyar avroluk fon desteğinin kullanılması ise hızlandırıldı. 77 milyon avroluk ilk transfer, 18 Mart'ta gerçekleşti.

VİZE SERBESTİSİ

Mutabakatın bir parçası olan Türk vatandaşları için vize serbestisine ilişkin AB Komisyonunun üçüncü raporu, 4 Mayıs'ta yayımlanacak.

Mutabakatın uygulanmasına dair raporda, Türkiye geriye kalan tüm kriterleri nisan ayı sonuna kadar yerine getirirse, vizelerin haziran sonunda kaldırılması tavsiyesinin vize serbestisiyle ilgili bu üçüncü raporda yer alacağı bildirildi.

Komisyon, mutabakatın uygulanmasına ilişkin ikinci raporunu haziran ayı başında yayımlayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...