HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Ziyaretim Türkiye-BAE ilişkileri için dönüm noktası oldu'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Ziyaretim Türkiye-BAE ilişkileri için dönüm noktası oldu'
Bae, Haber

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Ziyaretim, gerçekten Türkiye-BAE ilişkileri için adeta bir dönüm noktası oldu. Yeni bir sayfa açtığımızı söyleyebilirim." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretinin iki ülke ilişkileri açısından adeta dönüm noktası olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte ilişkileri her alanda geliştirme konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed al Nahyan'ın davetine icabetle Başkent Abu Dabi'ye gelen Çavuşoğlu, ülkeden ayrılmadan önce temaslarıyla ilgili gazetecilere değerlendirmelerde bulundu ve soruları cevapladı.

Ziyaretin Türkiye-BAE ilişkileri açısından "adeta dönüm noktası" olduğunu ve "yeni bir sayfa açtıklarını" dile getiren Çavuşoğlu, "Bundan sonraki süreçte ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için mutabık kaldık. Son derece samimi bir ortamda tüm konuları konuştuk." ifadesini kullandı.

Son derece samimi bir ortamda ikili ilişkileri ve bölgesel konuları konuştuklarını aktaran Çavuşoğlu, "Bundan sonraki süreçte iki ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle Suudi Arabistan'la beraber bölgenin istikrarı ve güvenliği için ne kadar önemli olduğunu karşılıklı vurguladık." ifadesini kullandı.

Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Şeyh Muhammed Bin Zayed al Nahyan tarafından divanda kabul edildiklerini belirten Çavuşoğlu, görüşmeye Dubai Emiri, Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakan Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un da katıldığını aktardı.

BAE Ankara Büyükelçisi 7 Mayıs'ta göreve başlayacak
Ziyaretin her bakımdan son derece yararlı olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, BAE'nin Ankara Büyükelçisinin "7 Mayıs'ta göreve başlayacağını" aktardı.

Körfez Birliği'nin 5'inci toplantısının büyük olasılıkla Suudi Arabistan'ın dönem başkanlığında Riyad'da yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, görüşmede bu konuyu da değerlendirdiklerini belirtti. "Bu bölgenin istikrar ve güvenliğini kendi güvenliğimiz gibi görüyoruz" diyen Çavuşoğlu, Körfez Birliği ile olan mekanizma çerçevesinde bölgesel işbirliğini daha da güçlendireceklerini söyledi.

3 milyar avroluk AB desteği
Bakan Çavuşoğlu, Suriyeli sığınmacılar için kullanılmak üzere Avrupa Birliği'nden (AB) gelecek 3 milyar avroluk desteğin gecikmesiyle ilgili bir soru üzerine, sorunun çözümü için AB'nin daha pragmatik çözümler üretmesi gerektiğini dile getirdi.

AB'nin bir taraftan projelere destek verirken diğer taraftan günlük ihtiyaçları karşılayacak bütçe sağlaması gerektiğini ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, hangi alanda ne kadar para aktarılacağıyla ilgili bazı anlaşmalar sağlandığını ancak paranın aktarımının henüz gerçekleşmediğini söyledi. "Ama bu hızla gidersek, 3 milyar + 3 milyar avro harcanamaz." diyen Çavuşoğlu, AB'nin bir an önce adım atması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu'nun Abu Dabi temasları
Resmi ziyaret kapsamında Abu Dabi'ye gelen Çavuşoğlu'nun temasları mevkidaşı Şeyh Abdullah Bin Zayed al Nahyan'la yaptıkları ikili ve heyetler arası görüşmeyle başladı.

Dışişleri Bakanlığı'nda basın kapalı olarak gerçekleşen görüşmelerin ardından Abdullah Bin Zayed al Nahyan'ın Çavuşoğu'nun onuruna verdiği yemeğe geçildi.

İki bakan, Dışişleri Bakanlığından yemeğin yenileceği restorana ev sahibi Bakan Abdullah Bin Zayed al Nahyan'ın kullandığı araçla gitti. Bu hareketin, Arap Emirlikleri kültüründe yakınlık, samimiyet ve verilen değerin bir ifadesi olduğu öğrenildi. Yemeğin ardından birlikte Çavuşoğlu'nun kaldığı otele dönen iki bakan, otelin girişinde arabadan inmeden önce yaklaşık 20 dakika kadar daha baş başa sohbet etti.

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Şeyh Muhammed Bin Zayed al Nahyan tarafından divanda kabul edildi. Görüşmeye, Dubai Emiri, Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakan Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum da katıldı.

Kabulün ardından Şeyh Zayed Camisini ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Bakü'ye gitmek üzere Abu Dabi'den ayrıldı.

Düzenleyen:  - EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...