Anne sütü içen çocuklar alerjik hastalıklara az yakalanıyor

Düzenleyen:
Anne sütü içen çocuklar alerjik hastalıklara az yakalanıyor

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız: Alerjiden korunmak için annelere yoğurt, bebeklere anne sütü tavsiye etti.

Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, anne sütü içen çocukların alerjik hastalıklara daha az yakalandığını söyledi. 
Çocuklarda astım, besin alerjisi, egzama ve saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar son yıllarda hızla artış gösteriyor. Genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hijyen konusunda aşırı hassasiyet bu tür alerjik rahatsızlıkların ortaya çıkmasında etkili oluyor. Bunun dışında anne sütünün eksikliği de çocukta alerjik bir bünyeye sebep olabiliyor. 
Çocuk Alerji ve İmmünolojisi Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, alerjiye karşı anne sütünün önemine dikkat çekti. Arıkan, "İlk 4-6 ay sadece anne sütü ile beslenme, alerjik annelerin bebeklerine verilecek önerilerden en önemlisi olarak başı çekiyor. Çocukların özellikle 2 yaşına kadar anne sütü almasını tavsiye ediyoruz. Ailede alerji var ise, bebeklerin ilk 4-6 ay sadece anne sütü alması daha da önem kazanıyor. Bu bebeklerde alerjik problemlere yakalanma oranının, içmeyen bebeklere göre daha az olduğunu görüyoruz” dedi. 

"GEBE VE EMZİREN KADINLAR YOĞURT VE KEFİR YİYİN" 

Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, egzama hakkında da bilgi vererek, "Önceki yıllarda yer fıstığı ve yumurta beyazı gibi alerjik potansiyeli yüksek gıdaların bebekle tanıştırılmasının geciktirilmesi öneriliyordu. Ancak son yıllarda yüksek riskli bebeklerde bu gıdaların ek gıdalara geçiş döneminde daha erken verilmesi öneriliyor. Egzama, alerjik hastalıkların en erken bulgu vereni ve alerjik nezle ve astım hastalıklarına geçişin ilk basamağı olarak kabul ediliyor. Gebe ve emziren kadınlar, probiyotik içeren yoğurt ve kefir gibi gıdalarla beslenerek bebeklerini egzamadan koruyabilirler. Ayrıca yüksek riskli bebeklere doğumdan itibaren nemlendirici uygulanması da egzama riskini azaltıyor" şeklinde konuştu. 

SİGARA VE EV TOZLARI DA HASTALIĞI TETİKLER 

Genetik faktörlerin, bebeklerde alerji ortaya çıkma riskini arttırdığını anlatan Doç. Dr. Ayyıldız, şunları söyledi: 

"Çocuklarda alerjik hastalık görünme riski toplum içerisinde yüzde 30-35’lerde iken, anne veya babada ya da her ikisinde de alerji varlığında bu risk daha da artıyor ve bu çocukları yüksek riskli olarak tanımlıyoruz. Sigara, hava kirliliği, allerji yapan polen, ev tozu ve küf mantarları gibi maddelere de maruziyet gibi çevresel faktörlerin de eklenmesi ile alerjik hastalıklar ortaya çıkıyor." 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...