Serebral palsi hastası çocuklara yogayla tedavi

Düzenleyen:
Serebral palsi hastası çocuklara yogayla tedavi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Gökçe, toplam 10 seanslık tedavi sonucunda ciddi sonuçlar aldıklarını anlatarak, elde edilen verilerin umut verdiğini söyleyerek duyurdu.

 MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu tarafından serebral palsi hastası 40 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, yoganın, uyku kalitesi, solunum fonksiyonu, depresyon ve hastalığa bağlı ağrılar üzerinde olumlu etkiler yaptığı belirlendi - Proje Danışmanı Gökçek: - "Yoga ile yapılan çalışma sonucunda çocuklarımızın doğru ve düzgün vücut duruşlarında yüzde 15 oranında ciddi düzelmeler olduğunu gördük. Çocuklarımızın uyku kalitesinde yüzde 60 iyileşme oldu"

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu tarafından hazırlanan proje kapsamında, 40 serebral palsi hastası çocuk üzerinde yapılan araştırmada, yoganın, uyku kalitesi, solunum fanksiyonu, depresyon ve hastalığa bağlı ağrılar üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edildi.

 

MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğretim görevlisi ve proje danışmanı Özden Gökçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksekokul müdürü Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz öncülüğünde hazırlanan "Serebral palsi·li· çocuklarda fi·zyoterapi· yoga uygulamasının uyku kali·tesi·, solunum fonksi·yonları, depresyon ve spasi·teye bağlı ağrı üzeri·ne etki·si" adlı projenin TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları tarafından onaylandığını söyledi.

Proje kapsamında yaptıkları araştırmayla serebral palsi hastası çocukların karşılaştığı sıkıntıları tespit ettiklerini aktaran Gökçek, şöyle devam etti:

"Bu çocukların var olan sıkıntılarına nasıl bir çözüm yolu buluruz diye düşündük. Proje kapsamında serebral palsi hastası çocuklarda en çok görülen uyku, depresyon ve rahatsızlığa bağlı ağrılar üzerinde araştırmalarda bulunduk. Daha sonra belirlediğimiz hasta çocuklar üzerinde çalışmaya başladık. Çalışma öncesi 7 ila 15 yaş arası 13'ü kız 27'si erkek toplam 40 çocuğun tedavi öncesinde uyku kalitesi, depresyon durumu, solunum fonksiyonlarını ve duruşlarını değerlendirdik. Hastalarımıza bir günde 45 dakikalık bir seans olmak üzere haftada iki gün yoga çalışması yaptık. Seanslarımız ilk olarak 10 dakikalık nefes egzersizleri solunum aktiviteleri ile başladı. Sonra 25 dakikalık duruş seansıyla devam edildi. Son olarak da 10 dakikalık meditasyon, gevşeme ve rahatlama ile tamamlandı."

-"10 seanslık tedavi sonucunda ciddi sonuçlar aldık"

Gökçek,

Çocuklardan olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Gökçek, "Yoga ile yapılan çalışma sonucunda çocuklarımızın doğru ve düzgün vücut duruşlarında yüzde 15 oranında ciddi düzelmeler olduğunu gördük. Çocuklarımızın uyku kalitesinde yüzde 60 iyileşme oldu. Ağrı durumunda yüzde 40 iyileşme olurken, solunum fonksiyonunda ise yüzde 7,5 ile normal değerlere ulaşıldı. Son olarak da yüzde 20 oranında çocukların depresyon durumunda Sağlık Bakanlığının onayladığı çocuk depresyon ölçeğine göre iyileşme görüldü." diye konuştu.

Gökçek, proje kapsamında yoga tedavi yönteminin fizyoterapi programlarında uygulanabileceğinin tespit edildiğini sözlerine ekledi.Serebral palsi hastası çocuklara yogayla tedavi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...