Lavaş krizi diyalogla çözüldü

Düzenleyen:
Lavaş krizi diyalogla çözüldü

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Lavaşı, ‘Ermeni Ekmeği’ olarak UNESCO’ya kaydettiren Ermenistan, millî ekmeğimizin Türkiye adına listeye girmesine karşı çıktı. Görüşmelerin ardından Ermeni diplomatlar evet oyu kullandı.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Türk yemek kültürünün vazgeçilmez unsurlarından lavaş, artık UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’nde. Ermenilerin ‘lavaş’ı UNESCO’nun uluslararası kültür mirası listesine ‘Ermeni ekmeği’ olarak kaydettirmesiyle bir kriz yaşanmıştı. Bunun ardından Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan lavaş için birlikte dosya hazırlayarak UNESCO’ya sundu. Etiyopya’nın başşehri Addis Ababa’da tertiplenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükûmetler Arası 11. Komite Toplantısı’nda, “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka” isimli bu dosya kabul edildi. Türkiye, böylece listeye kayıtlı kültürel miras sayısını 13’e ulaştırarak, en çok unsur kaydettiren 10 ülkeden biri oldu. 

İKNA OLDULAR

Lavaşın listeye kaydedilmesinin perde arkasında da sıkı bir diplomasi mücadelesi yaşandı. Bu yiyeceğin, Türkiye ve diğer ülkeler adına listeye kaydedilmesine karşı çıkan Ermenistan, ‘hayır’ oyu kullandı. Bunun ardından diyalog için araya giren UNESCO komitesi, Türk tarafı ile Ermeni yetkililerin bir araya gelmesini sağladı. Ülkelerin yaptığı görüşmelerden sonra, Ermeni yetkililer ikna olarak müspet yönde görüş bildirdi. Böylece lavaş, Türkiye ve diğer dört ülkenin adına UNESCO listesine girdi. Öte yandan  ‘Nevruz’ kültürünün UNESCO’da kayıtlı olduğu coğrafya genişletilerek Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülke listeye ilave edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...