KONYA REFERANDUM SONUÇLARI / Konya referandum EVET mi HAYIR mı? diyor

Düzenleyen:
KONYA REFERANDUM SONUÇLARI / Konya referandum EVET mi HAYIR mı? diyor

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Konya referandum sonuçları sandıklardan ne çıkacak? Evet, mi önde hayır mı? sorularının cevabı en detaylı şekilde haberimizde. Türkiye günlerdir bu günü bekliyor. Daha güçlü bir Türkiye için Konyalılar yarın sandık başına gidecek. 2017 referandum ile Türkiye’de neler olacak. Konya referandum sonuçlarını dört gözle bekleyen uğraşmadan zahmetsiz bir şekilde sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Seçmenler tercih mühürlerini en çok evete mi hayıra mı basacak. Konya referandum sonuçları nasıl olacak? Konya’da referandum günü neler olacak? Konya’dan ne çıktı? Merak edilen ve öğrenilmek istenen tüm bilgiler burada. Konya’da oturan ve Konyalı olanların gözü Konya referandum sonuçlarında olacak. Konya referandumda hangi tarafta olacak? Konya evet mi hayır mı? Oyunuzun geçersiz olamaması için büyük bir dikkatle oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri okuyun ve yakınlarınızla da paylaşın. Referandumda oyunuza yazık etmeyin. Referandum gününe kadar son gaz birçok anket yapıldı. Hangi anket yarın çıkacak sonuçla aynı olacak bekleyip göreceğiz. Daha önce 12 Eylül 2010 tarihinde referanduma gitmiştik. Referandumla ilk kez tanışacaklar için Referandum nedir? sorusununda cevabı burada. Konya referandum sonuçları ve tüm Türkiye’nin referandum sonuçlarının nabzını turkiyegazetesi.com.tr’den tutabilirsiniz.

KONYA REFERANDUM SONUÇLARI SORGULAMA

 

KONYA REFERANDUM SONUÇLARI / Konya referandum EVET mi HAYIR mı? diyor

16 NİSAN'DA NEYİ OYLAYACAĞIZ?

Peki 16 Nisan 2017 referandumunda neyi oylayacağız. Referandum sonuçlarında 'evet' demesi beklenen Konyalılar gibi vatandaşlar ne için oy kullanacak...

Mahkemelere yeni tanım geliyor: Mahkemelerin tanımındaki “bağımsız” ibaresinin yanına “tarafsız” tanımı da getiriliyor.

Milletvekili sayısı artıyor: 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor.

Seçilme yaşı düşüyor: Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemde 18’e düşecek. 18 yaşında Meclis’e girenler askerlikten muaf tutulacak.

Seçimlerin yapılması: Teklife göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri aynı anda 5 yılda bir yapılacak.

Yasalar nasıl çıkarılacak: Yasama görevi Meclis’te olacak. Milletvekillerinin sunacakları teklifin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Bunun yanında OHAL, af, para basmak, savaş yetkisi ve milletler arası anlaşmaları onaylamak da bulunuyor.

KONYA REFERANDUM SONUÇLARI / Konya referandum EVET mi HAYIR mı? diyor

Denetim yetkisi: Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetim yolu açık olacak.

Cumhurbaşkanı’nın seçimi: Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, görev süresi milletvekilleri gibi 5 yılla sınırlı olacak. Seçilen Cumhurbaşkanı iki defa görev yapabilecek. Bunun yanında 100 bin seçmen ve en az yüzde 5 oya sahip siyasi partiler aday gösterebilecek. İlk turda seçim yapılamazsa, ikinci pazar günü seçim yenilenecek.

Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri: Anayasa değişikliğiyle hükümet etme sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı devletin başı görevini üstleniyor. Halkoylamasında sunulan metinle “başbakanlık” kalkıyor, görev ve yetkileri cumhurbaşkanına geçiyor. Cumhurbaşkanı kanunları onaylama, Meclis’e geri gönderme ya da Anayasa Mahkemesi’ne gönderme hakkına devam ediyor. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atama yetkisine sahip olurken, “başbakan”lık makamı lağvediliyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atama ve görevden alma ile diplomat görevlendirme yetkisine sahip oluyor. Cumhurbaşkanı’nın “Başkomutanlık” sıfatı devam edecek. Yürütme yetkisine ilişkin kararname çıkarabilecek. Ancak Anayasa’da yer alan konularda kararname çıkaramayacak.

KONYA REFERANDUM SONUÇLARI / Konya referandum EVET mi HAYIR mı? diyor

2010 REFERANDUM SONUÇLARI 

Peki Konya 2010 yılındaki son referandumda evet mi hayır mı demişti? Yandaki veriler 2010 yılı Konya referandum sonuçları ile 2009 yılı yerel seçim sonuçlarını, genel seçimleri ve  cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını gösteriyor.Türkiye genelinde 2010 yılı referandum sonuçlarına göre göre en yüksek ''evet'' oyu yüzde 95.75 ile Ağrı'dan, en yüksek ''hayır'' oyu ise yüzde 81.02 ile Tunceli'den çıkmıştı. Türkiye genelinde ise referandum sonuçları şu şekilde olmuştu : Evet oy oranı yüzde 57.88 hayır oy oranı yüzde 42.12. Referandumda kayıtlı olan 52 milyon seçmenin 38 milyonu sandık başına gitmişti. Anket şirketi temsilcilerinin tahminlerine göre 2017 referandum oylamasında daha yüksek bir katılım bekleniyor.

Peki 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak olan anayasa referandum sonuçları nasıl çıkar; evet oyları mı hayır oyları mı önde? Anket firmaları referandum oylaması için nasıl sonuçlar veriyor. 1 Kasım seçim sonuçlarını bilen tek isim olan Adil Gür, referandum sonuçlarını ideolojik görüşlerin belirleyeceğini söylüyor. Adil Gür sonuçlara ilişkin bir rakam vermese de evet oylarını hayır oylarından önde olduğunu vurguluyor. Peki diğer anket sonuçları referandum için evetin mi hayırın mı kazanacağını söylüyor. Gelin şimdiye kadar yapılan anket sonuçlarına bakalım;

ORC referandum anketi sonuçları : ORC Araştırma en son referanduma anketini1-7 Mart arasında 36 ilde 3 bin 140 kişiyle yaptı. ORC referandum anketi sonuçlarında ‘evet’ oyları yüzde 57,2 çıkarken, HAYIR oyları yüzde 42,8'de kaldı. ORC anketinde anayasa değişikliğinin kabul edileceğine inananların oranı da yüzde 59,6 oldu.Konsensus referandum anket sonuçları : Konsensus araştırma şirketinin yaptığı referandum anketinin sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı. Yapılan anketin sonucuna göre; seçmenin yüzde 51,2'si 'HAYIR' derken; yüzde 48,8'i 'EVET' dedi. Eğilimlerinin referandum gününe kadar değişip değişmeyeceği sorulan yurttaşların yüzde 89’u oylarında kararlı olduğunu belirtirken, yüzde 8’i tercihinin değişebileceğini belirtti.

KONYA REFERANDUM SONUÇLARI / Konya referandum EVET mi HAYIR mı? diyor

REFERANDUM HALK OYLAMASI NEDİR?

Referandum, Anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya önemli devlet meselelerinde halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halka yapılacak değişikliğin istenip istenmediği sorulmaktadır ve çıkan oylama sonuçlarına göre de yapılması planlanan değişiklik yürürlüğe girer veya iptal edilir.

İlk defa 1789’da Fransız İhtilali sonucunda kullanılan bu sistemle yapılacak değişiklik için halkın onayı alınır. Eğer halk onaylamazsa değişiklik yapılmaz. Çıkarılacak veya değiştirilecek kanun/yasaların  halkın iradesine sunulması ABD ve İsviçre ülkelerinde temel bir prensip olarak kabul edilmiştir.

KONYA REFERANDUM SONUÇLARI / Konya referandum EVET mi HAYIR mı? diyor

YSK'DAN OYLAMA AÇIKLAMASI

"Son günlerde özellikle sosyal medyada seçmenlerin Halkoylamasında “TERCİH” mührünü oy pusulasında “EVET” veya “HAYIR” yazılarının üzerine basmamaları gerektiği yoksa oyların geçersiz sayılacağı yönünde asılsız ve yanlış haberler dolaşmaktadır.

Birleşik oy pusulasında “EVET” için beyaz, “HAYIR” için kahverengi bölümler ayrılmıştır.”TERCİH” mührünün bu bölümlerden sadece birine (yazının üstüne de denk gelse) basılması yeterlidir.
Kamuoyuna duyurulur."

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...