Ehliyet Sınav Tarihleri Burada! | 2017 Ehliyet Sınavı İçin Giriş Belgeleri Nereden Alınacak?

Düzenleyen:
Ehliyet Sınav Tarihleri Burada! | 2017 Ehliyet Sınavı İçin Giriş Belgeleri Nereden Alınacak?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak ve ehliyet sınavı için giriş belgeleri nereden alınacak? ile ilgili merak ettiklerinizi bu haberde derledik. Senede beş kez düzenlenen ehliyet sınav tarihleri belli oldu. Ehliyet sınavından başarılı olanlar, direksiyon sınavına girip geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanıyor. Peki 2017 ehliyet sınav tarihleri ne zaman? İşte en yakın ehliyet sınav tarihleri ile ilgili aradıklarınız...

2017 ehliyet sonav tarihleri ve ehliyet sınavı için giriş belgeleri nereden alınacak?  gibi merak ettiklerinizi bu haberde bulabilirsiniz. En yakın ehliyet sınav tarihi, 7 Ekim 2017 Cumartesi günü yapılacak. Ehliyet sınavına girecek olan adayların, kayıt oldukları sürücü kurslarından ve Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinden sınav giriş yerlerini ve tarihlerini öğrenmeleri mümkün. Sınavdan yeterli puan alan adaylar, stajyer ehliyeti almaya hak kazanıyor. İki yıllık stajyerlik dönemini atlattıktan sonra, stajyer olmaktan çıkan adaylar, hem gönül rahatlığıyla ehliyetlerinin keyfini sürecek hem de arabalarını sürecek. Tüm bu işlemleri yapmak isteyenler ehliyet almak için gün sayıyor. Peki 2017 ehliyet sınav tarihleri ne zaman? İşte en yakın ehliyet sınav tarihi...

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ! 

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!  

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır. 

2017 EHLİYET SINAV TARİHLERİ
MTSKS-1 / 11 Şubat 2017 (saat 14.00)
MTSKS-2 / 20 Mayıs 2017 (saat 14.00)
MTSKS-3 / 29 Temmuz 2017 (saat 14.00)
MTSKS-4 / 7 Ekim 2017 (saat 14.00)
MTSKS-5 / 23 Aralık 2017 (saat 14.00)

DİREKSİYON SINAVINDA HANGİ KRİTERLER BULUNUR?

Sınav komisyonu tarafından sınavda dikkat edilen kriterler;

1- Aracı tanıma: Sınavın ilk 5 dakikasında aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur
2- Aracı çalıştırma: Aracın kurallara uygun hareket ettirilip ettirilmediğine bakılır
3- Aracı hızlandırma: Araç modeline bağlı olarak, azami hız sınırına ulaşılması istenir
4- Geri geri park edebilme: Geri geri aracın park edilebilmesi kontrol edilir
5- Eğimli yolda durma ve hareket etme: Yukarıya  doğru eğimli yolda aracın durdurularak tekrar hareket ettirilmesi istenir
6- Geri gelebilme: Yol şeridine paralel olarak geri geri gelinmesi istenir
7- Kavşaklarda dönüş: Dönel bir kavşakta sağa ve sola dönüş yapılması istenir
8- Mekanik düğmelerin kullanımı: Gerekli olan yerlerde aracın silecek, ışık ve havalandırma düğmelerinin kullanımına bakılır
9- Dönel kavşak: Üç veya daha fazla kollu kavşaklarda dönüşlerin kurallara uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilir
10- Ani fren yapma: Araç 30 km hıza ulaştıktan sonra ani fren yapılması istenir
11- Geri giderken dönüş yapabilme: Geri geri giderken yol şeridi korunarak sağa veya sola doğru 90 derecelik açıyla dönüş yapılır
12- Trafik kurallarına uyma: Adayın sürüş esnasında trafik kurallarına uyup uymadığı kontrol edilir

Sınavda adaylar tarafından yapılan her hata sonucunda puan kesilir. Sınav sonunda 70 puana ulaşamayan adaylar başarısız sayılırlar.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI

7 Ekim 2017 tarihinde yapılacak olan ehliyet sınavı, 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. İlk yardım, trafik ve çevre, araç tekniği ve trafik adabı olmak üzere toplamda 4 farklı dersten 50 soru sorulur. Soruların her biri 2 puan değerindedir. Sınavdan başarılı olarak geçilebilmesi için 70 puan alınması gereklidir. Bunun için adaylar tarafından 35 soru doğru cevaplamalıdır. Sınavın sonuçları yaklaşık 15 gün içerisinde ilan edilir. 
Direksiyon sınavının sonuçları ise, sınavın gerçekleştirildiği gün sınav komitesi tarafından belirlenir. Adaylar direksiyon sınavı sonuçlarını aynı gün içerisinde ya da ertesi gün öğrenebilirler.

Ehliyet Sınav Tarihleri Burada! | 2017 Ehliyet Sınavı İçin Giriş Belgeleri Nereden Alınacak?

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Direksiyon sınavında sürücü adayı ile birlikte sınav görevlileri de araca binerler. Araca binerken aynaların kontrol edilmesinden koltuğun ayarlanmasına kadar bir çok detay dikkate alınır ve puanlama yapılır. Direksiyon sınavında başarılı olunabilmesi için de en az 70 puan alınmalıdır. Sürüş esnasında adaylar tarafından yapılan hataların bir çoğu heyecana bağlıdır. Bu nedenle sürücü heyecanını kontrol altında tutabilmelidir. 
Sürücü adayının geçiş kurallarına uymamasından direksiyon hakimiyetini tam olarak sağlayamamasına, hız kurallarına uymamasından aşırı heyecan kadar bir çok faktör puan kaybına neden olur. 

STAJYER EHLİYET

Stajyer ehliyet, sınavı başarı ile geçen sürücülere verilir. Stajyerlik süresi 2 yıl sürer. Bu süre zarfında adaylar trafik kurallarına uymaz ve 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti iptal edilir. Stajyerlik sürecini başarıyla atlatanlar ise normal ehliyetlerini alabilir. Örneğin; hız sınırının aşılması 10 ceza puanı, kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı ve emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı getirir. 

EHLİYET SINAVLARINDA YENİ DÖNEM

MEB'in yeni düzenlemesiyle, manuel vitesli araçlarda girilen direksiyon uygulama sınavlarının ilk dördünde başarısız olan kursiyerler, ikinci dört sınav hakkını otomatik vites araçlarda kullanabilecek.  Bir ilçede faaliyet gösterebilecek sürücü kursu sayısı, Türkiye İstatistik Kurumunca her yıl belirlenen nüfus sayıları dikkate alınarak tespit edilecek buna göre, nüfusu 10 bin ile 20 bin arasındaki ilçelerde bir, 20 binden 30 bine kadar olanlarda iki, 30 binden 50 bine kadar olan ilçelerde üç kurs açılmasına izin verilecek.

EHLİYET SINAVLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur. Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır. Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir. Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır. Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir. Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...