Arefe Günü İbadetleri Ve Arefe Günü Neler Yapılır?

Düzenleyen:
Arefe Günü İbadetleri Ve Arefe Günü Neler Yapılır?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Arefe günü duaları, arefe günü namazı ve arefe günü ibadetleri ile ilgili bilgiler haberimizde yer alıyor. Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte arefe gününe dair detaylar da merak edilenler arasında yer aldı. Arefe günü nedir, arefe günü neler yapılır, arefe günü edilecek dualar, arefe günü namazı, arefe günü ibadetleri nelerdir, arefe günü oruç tutulur mu gibi merak edilen tüm soruların cevabı sizlerle buluşuyor. Arefe gününe dair tüm detaylar burada

Arefe günü duaları, arefe günü namazı ve arefe günü ibadetleri internette bugün en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Kurban Bayramı öncesi arefe gününde neler yapılacağını ve arefe gününün ne olduğunu merak edenler için detaylar haberimizde. Arefe günü nedir? Arefe günü neler yapılır? Arefe günü hangi dualar edilir, arefe günü namazı, arefe günü ibadetleri nelerdir, arefe günü oruç tutulur mu... Vatandaşların merak ettiği bütün soruların cevabı sizlerle buluşuyor. 

AREFE HANGİ GÜNE DENİR VE ÖNEMİ NEDİR?

Kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece, bugünleri takip eden gecelerdir. Arefe, yalnız Zilhiccenin 9. günüdür. Başka güne Arefe denmez. 

Arefe günü yapılacak işlerden bazıları şunlardır:

1- Arefe günü sabah namazından, Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar, erkek-kadın herkes, cemaatle kılsın, yalnız kılsın, 23 vakit farz namazda selam verir vermez, (Allahümme entesselam...) demeden önce, bir kere, vacib olan teşrik tekbirini söylemeli, yani, (Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir. 
Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra, artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)

2- Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sûr’a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır.) [R. Nasıhin]

(Arefe günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur.) [Ebuşşeyh]

Arefe Günü İbadetleri Ve Arefe Günü Neler Yapılır?

3- Bugünü fırsat bilip dua etmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: 
(Duanın faziletlisi, Arefe günü yapılanıdır.) [Beyheki] 

4- Arefe gününü ibadetle, zikirle, tefekkürle geçirmeli, insanlara iyilik etmeye çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: 
(Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allahü teâlânın kıymet verdiği bir gündür.) [Deylemi] (Hürmet etmek, günah işlememekle olur.)

Kulağına sahip olmak, gıybet, çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. Eğer biz istemeden kulağımıza gelmişse, bize günah olmaz. Gözüne sahip olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmak ise, yalan söylememek, dedikodu etmemek, laf taşımamak, kötü söz söylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi diliyle incitmemek demektir. Bunlara riayet eden, Arefe gününü değerlendirmiş olur.

AREFE GÜNÜ OKUNMASI GEREKEN BİN İHLAS'I YETİŞTİREMEYEN, AKŞAMDAN SONRA DA OKUYABİLİR Mİ?

Evet, okuyabilir. Arefe ve kurban bayramı günlerinin geceleri, diğer mübarek geceler gibi değildir. Kendilerini takip eden gecelerdir. Gece ve gündüzüyle birlikte olan 24 saate gün denir. Bin İhlâs okumayı yetiştiremeyen, akşamdan sonra da devam edebilir.

 

Arefe Günü İbadetleri Ve Arefe Günü Neler Yapılır?

Arefe günü Allahü teâlâ, Arafat'ta vakfe yapan hacılardan razı olur ve meleklere karşı övünerek;
(Bunlar ne isterler ki işlerini bırakıp burada toplandılar) buyurduğu, İmam-ı Müslimin naklettiği hadîs-i şerifte bildirilmektedir.

Haccın farzlarından biri de Arefe günü Arafat'ta öğle ve ikindi namazlarından sonra bir miktar vakfeye durmaktır. Arefe günü veya gecesi Arafat'ta bulunmayanın veya Arafat'tan geçmeyenin hacı olamayacağı, İbn-i Âbidîn ve Mevkûfât kitaplarında bildirilmektedir.

Peygamber efendimiz, meşhur 'Veda Hutbesi'ni Arafat'ta okudu. Âdem aleyhisselâm ile Havva validemiz yeryüzüne indirilince Arafat'ta buluştular. Bir rivayette buraya bu yüzden buluşup, tanışmak manasına Arafat denmiştir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...