TRT ve AA muhabirleri gözaltına alındı, cezaevine kondu

TRT ve AA muhabirleri gözaltına alındı, cezaevine kondu

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Anadolu Ajansı muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan Mısır'da gözaltına alındı ve Tora Cezaevi'ne nakledildi.

Anadolu Ajansı muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan Mısır 'da gözaltına alındı ve Tora Cezaevi 'ne nakledildi. Mısır'ın başkenti Kahire 'de darbe karşıtı gösterileri haber yapmak üzere Ramses Meydanı'na giden ve bölgedeki El Fetih Camisi 'nde mahsur kalan Anadolu Ajansı muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT Kahire Muhabiri Metin Turan, güvenlik güçleri tafından gözaltına alınarak Tora Cezaevi'ne götürüldü. Zekeriya, polis aracından AA Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörlüğü Kahire merkez ofisini aramayı başararak, güvenlik güçlerinin bir grup gazeteciyi polis aracına alarak Tora Cezaevi'ne götürdüğünü aktardı. Güvenlik güçlerinin, kendilerini polis aracına "Baltacı" denilen suç gruplarından korumak amacıyla aldıklarını ifade ettiğini aktaran Zekeriya, Tora Cezaevi'ne ulaştıklarını fark ettiklerinde şaşkınlığa uğradıklarını belirtti. TRT Muhabiri Metin Turan'ın da kendileri ile birlikte olduğunu kaydeden Zekeriya, telefon bağlantısı kesilmeden önce "Şu anda Tora Cezaevi'ne giriyoruz" diye konuştu. Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama yapılmadı. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği, her iki muhabirin durumu hakkında bilgi almak üzere Mısır Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçmişti. Zekeriya ve Turan, dün "Öfke Cuması" adı verilen gösterileri takip etmek için Kahire'deki Ramses Meydanı'na gitmiş ve El Fetih Camisi'ne sığınan yüzlerce gösterici ile birlikte orada mahsur kalmıştı.
Zekeriya ve Turan ile polisin camiye yaptığı operasyon öncesi iletişim kesilmişti. Mısır güvenlik güçleri, bugün öğleden sonra camiye operasyon düzenlemiş ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. nbsp; AA muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın Kahire'de gözaltına alındığı ve Tora Cezaevi'ne nakledildikleri bildirildi.
El-Fetih Camisi zorla başaltıldı
Kahire'deki Ramses Meydanı'nda dün emniyet güçlerinin müdahalesinden kaçanların sığındığı El Fetih Camisi'nde kalan 300 kadar gösterici, güvenlik güçleri tarafından zorla çıkarıldı. Böylece, El Fetih Camisi tamamen boşaltılmış oldu. Camiden tahliye edilen kişilerden bazılarının gözaltına alındığı, ordu ve polise ait zırhlı araçlarla haklarında soruşturma yapılmak üzere emniyet merkezlerine götürüldüğü belirtildi. Bu arada, güvenlik güçleri ve Ezher heyeti arasında varılan anlaşmaya göre, tahliye edilen göstericilerin, kimlik tespiti yapılmak üzere emniyet merkezlerine götürüleceği ve isimleri arananlar listesinde bulunmayanların serbest bırakılarak, Ezher heyetine teslim edileceği kaydedildi.
TRT'den ortak girişim çağrısı
TRT'den yapılan açıklamada, Kahire'nin Ramses Meydanı'ndaki El Fetih Camisi'nde, haber almak için bulunan TRT Kahire muhabiri Metin Turan'ın da yer aldığı yaklaşık 500 kişilik grubun camiye sığınması üzerine, Mısır güvenlik güçlerinin bu alanı 18 saat kuşatma altında tuttuğu bildirildi. El Fetih Camisi'ne gaz bombaları ile müdahale edildikten sonra kuşatmanın kaldırılmış olmasına rağmen TRT muhabirinden henüz haber alınamadığına dikkati çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: nbsp; "Bu durum ülkemizde büyük endişeyle karşılanmaktadır. Geçtiğimiz dönemde Türkiye'deki gelişmeler hakkında kapsamlı haber yapan uluslararası medyanın, demokratik değerlerin tarihi boyutta ağır darbeler aldığı Mısır'daki gelişmeleri duyurmada yetersiz kaldığını ve bireyin doğuştan kazandığı 'yaşama hakkı'nı çiğneyen mevcut duruma ilişkin yeterince haber yapmamış olduğunu üzülerek izlemekteyiz. Demokratik ilkeleri kılavuz edindiğini belirten çeşitli uluslararası platformların, mesleki etiğin temel gereği olan 'şeffaflık' ve 'tarafsızlık' ilkelerine uymaları beklenmektedir. Olağanüstü hallerin hızlı, eksiksiz ve kamu sorumluluğu gözetilerek aktarılabildiği küresel çağda, uluslararası medyanın meslektaşlarının durumuna karşı duyarsız kalmış olduğunu üzülerek görüyoruz. Bölgede sivil halkın yanı sıra gazetecilerin öldürüldüğünü göz önüne alarak TRT Kahire muhabirinin durumu hakkında bilgi alınabilmesi için uluslararası medyaya ortak girişim başlatılması çağrısında bulunuyoruz."
TRT'nin çağrıda bulunduğu uluslararası basın kuruluşları şöyle:
"EBU, AB, ARTICLE 19, Güneydoğu Avrupa Medya Organizasyonu (SEEMO), Uluslararası Basın Enstitüsü nbsp; (IPI), Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Birimi (AGİT), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ), COPEAM, CMCA, Güneydoğu Avrupa Kamu Yayıncıları Birliği (EAPSMSEE), Bölgesel İşbirliği Konseyi (RCC)."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...