2014 DGS Sınav Sonuçları Açıklandı (ÖSYM DGS Dikey Geçiş Sınav Sonuçları Tıkla)

2014 DGS Sınav Sonuçları Açıklandı (ÖSYM DGS Dikey Geçiş Sınav Sonuçları Tıkla)

EĞİTİM Haberleri

Sınav sonuçları 25 Temmuz 2014 tarihinde saat 18.45'ten itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklandı.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre; 19 Temmuz 2014 tarihinde yapılan 2014-DGS Sınavı'nın değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Sınav sonuçları 25 Temmuz 2014 tarihinde saat 18.45'ten itibaren ÖSYM'ninhttps://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklandı. Adaylar sınav sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Sınav sonuçlarına ilişkin sayısal bilgilere ve sınav sorularının %10'undan oluşturulan Temel Soru Kitapçığı'na aşağıdaki bağlantılardan erişilebilecektir. Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM-DGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM DGS TERCİH ROBOTU

DGS İLE İLGİLİ BİLENMESİ GEREKENLER

1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)

2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.

3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.

4- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.

6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.

7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.

8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.

9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.

10- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir

DGS nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (kısaca DGS), 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmakta olan sınavın adıdır.

DGS puanı nedir?

Dikey Geçiş Sınavına giren adayların sınavda aldığı puandır.

DGS`ye kimler başvurabilir?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

DGS testlerinde netler nasıl hesaplanıyor?

DGS puanınız DGS`de her bir test bölümünden yapmış olduğunuz netler kullanılarak hesaplanmaktadır. Her bir test bölümünde yapmış olduğunuz net sayısı, doğru cevaplamış olduğunuz soru sayısından yanlış cevaplamış olduğunuz soru sayısının 1/4`ünün çıkarılmasıyla hesaplanır.

DGS Puanı nasıl hesaplanır?
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak DGS puanları hesaplanmaktadır.

Önlisans Başarı Puanı (ÖBP) nedir?

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülmektedir. Böylece, 50 olan en düşük akademik not ortalamasının ÖBP değeri 40, en yüksek 100 olan akademik ortalamanın da ÖBP değeri 80 olmaktadır. 50'nin altında olan akademik notlar 50 olarak değerlendirmeye alınmaktadır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), kılavuzda da belirtildiği gibi 0,6 katsayı ile çarpılarak adayların yerleştirmede kullanılacak 2014-DGS yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.

Daha önce DGS`ye girip bir yükseköğretim programına yerleştirildiysem puanımda bir değişiklik olur mu?

Evet. Örneğin, 2012-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2013-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. Yine aynı şekilde 2013-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2014-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.


DGS giriş belgeleri erişime açıldı
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) giriş belgeleri erişime açıldı. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 19 Temmuz'da yapılacak 2014 Dikey Geçiş Sınavına (DGS) başvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlandı.
Adaylara, Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesi'ni, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden edinecek.
Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileriyle adayın fotoğrafı bulunacak. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunlu olacak.
Adaylar, yazıcıdan döküm alırken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermeleri gerekiyor. Adayların, internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmaları zorunlu olacak. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim ve işaret bulunmayacak. Sınava Giriş Belgesi'ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacak.
-Sınav Giriş Belgesi dışında gerekenler
Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesi'nden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunlu olacak. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe/mavi kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli sayılmayacak.
Nüfus cüzdanında soğuk damganın basılı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğrafla T.C kimlik numarası bulunması ve pasaport süresinin geçerli olması gerekiyor. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecek.
Sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalı. Belgelerini eksiksiz yanında bulundurmayan aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak, sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.
Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C kimlik numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...