Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Üniversiteler teknoloji üretmeli'

'Üniversiteler  teknoloji üretmeli'

EĞİTİM Haberleri

'Dünya ile rekabet edebilmek için Türkiye'de teknoloji odaklı üniversiteler kurmalıyız. Dünya çapında patentlerimiz çoğalırsa o zaman gücümüze güç katarız'

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu renkli kişiliğiyle tanınan bir bilm adamı. Rektör Eruslu başarısını "kendinden daha zeki kimselerle çalışmakta" bulduğunun altını çiziyor. 900 dönüm üniversite kampüsünün yeni inşaat binalarını anlatırken heyecanlanıyor. Hepsinin modelini Selçuklu bilim yuvaları olan medreselerden almış. Her bir fakültenin giriş kısmı Selçuklu mimarisi model olarak yansıtılacak. Çalışkan, cesur, risk alan, dinamik ve güler yüzüyle Rektör Erulsu Türkiye'de farklı bir üniversite anlayışı getirmeye çalışıyor. Kendisiyle Yalova'da rektörlük makamında mülakatı gerçekleştirdik. Söyleşi sırasında Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi eski dekanı ve şimdi YÖK yürütme kurulu üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu'da hazır bulundu. Siz aziz okurlarımızı rektör Eruslu ile yaptığım mülakatla baş başa bırakıyorum. nbsp;
- Siz kurucu rektör olarak üniversiteyi nereden nereye getirdiniz kısaca özetler misiniz?
Kurucu rektör olarak atandığımda küçük bir odada bir masa bir sandalyem vardır. Daha sonra bir fakülte ve bir meslek yüksekokuluyla işe başladık. nbsp;Aradan geçen altı yıl içinde bugün 5 fakülte, 4 meslek yüksekokulu, 4 araştırma merkezi, 2 enstitü, 382 öğretim elemanı, 240 idari personel, 11 ayrı yerde ve 11870 öğrenci ile eğitim öğretim yapıyoruz. Çalışmalarımızda; üniversitemizin sahip olduğu ''Yenilikçi, dinamik ve katılımcı yapısıyla eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirme yapan, yerelde etkin küresel başarıya sahip teknoloji odaklı bir üniversite olarak ilerlemek'' vizyonuna ulaşmak amacıyla; önümüzdeki beş yıllık süre içerisinde yapılacak çalışmaların katılımcı yöntemlerle belirlenmesi hedefliyoruz. Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri kurumunda içselleştiren yükseköğrenim kurumları, bilginin üretilmesi ve paylaşılmasına yönelik eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini değişen anlayışlara uygun şekilde yerine getirebilecek ve bu yolla kendisinden beklenen faydayı azami düzeyde sağlayabileceğimize inanıyoruz.
- Üniversitenizin sanayi, bilim ve teknik işbirliğini yeterli buluyor musunuz?
Bu alanda yapacağım çok şeyler var. Şu anda yeterli değil. Ancak önemli çalışmalarımız var. Şimdiden ileriye dönük alt yapı oluşturuyoruz. nbsp;Gerek üniversitemizin gerekse sanayi kuruluşlarının, Ar-Ge, bilimsel proje, eğitim, seminer, staj vb. konulardaki problemlerin ancak güçlü iletişimle aşılabileceği, öğrencilerimizin teorik eğitimin yanı sıra bilgi ve duyguyu yönetmek, bilgiyi bilgece kullanmak konusunda da bilinçli olması gerektiği, bu konunun öğrencilerimizin mesleklerini icra etmeleri ve gittikleri firmalarda başarılı olmaları için önem taşıdığı algısını oluşturmalıyız. nbsp;Ülkenin gerek duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde, bilginin üretilmesinde ve topluma hizmette önemli bir aktör olan yükseköğretim kurumlarının ulusal ve uluslararası eğitsel, sosyal, ekonomik ve teknolojik değişmelere ayak uydurmaları bir zorunluluk haline gelmiştir. Üniversiteler toplumsal olaylara ayna tutucu fikirler geliştirmelidir. nbsp;
- Üniversitenizin yakın ve uzak hedef olarak Türk bilimindeki vizyonunu ve yerini nerede görmek istiyorsunuz bu alanda ki çalışmalarınızdan bahseder misiniz? nbsp;
Üniversitemiz akademik faaliyetlerinin, öğrencilerimizin tam donanımlı olarak mezun olacak nitelikte gerçekleştirmesini istiyoruz. nbsp;Bu manada üniversitemizin gerek KOBİ'lerle, gerekse büyük sanayi kuruluşları ile daha güçlü bağlar kurması gerekmektedir. Öğrencilerimizin dersleri, dersliklerin yanı sıra sahada da görmelerinin gerekliliği ile makine ve tekniği iyi tanıyarak mezun olmalarının gerekir. Öğrencilerimize dünyadaki gelişmeleri yakından takip etme bilincinin aşılanması, yabancı dil eğitiminin önemi, üniversitemizden mezun olacak öğrencilerimizin işletmecilere farklı bakış açıları sunabilecek niteliğe sahip olmaları elzemdir.
Teknoloji odaKlı üniversite!
- Türkiye'deki üniversitelerin bilim, teknik ve üretimi katkı bakımından dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek düzeye gelmeleri için neler yapılmalıdır? Bu alandaki bilimsel çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle üniversiteler teknoloji odaklı çalışmalıdır. Teknoloji üretemediğiniz sürece dünyada varlığını ispatlayamazsınız. Üniversiteler ülkenin önünü açan, yol gösteren teknoloji üreten kurumlar olmalıdır. Bilgiyi ezberleyip hiçbir işe yaramaması kadar kötü bir şey olabilir mi? Bir taraftan araştırma odaklı üniversitelerimiz olurken diğer taraftan teknoloji odaklı üniversitelerimiz olmalıdır ve bu kaçınılmazdır.
- Üniversite Rektörü olmak nasıl bir duygu, hissiyatınızı paylaşır mısınız?
İlkokuldan doktora sonrasına kadar hayatım burslu olarak geçti. Ben bu ülkeye kendimi borçlu hissediyorum. Doktora sonrası İstanbul Teknik Üniversitesinde 33 sene çeşitli idare görevlerde ve kazandığım tecrübeyi ülkeme yansıtmak için yeni kurulan üniversitelerin birinde görev yapıp ülkeye borucumu ödemek istedim. Bunun içinde en iyi uygun yer olanakta Yalova üniversitesini seçtim. Bir masa bir sandalye başlayan maceramız bugün 11 bin 987 öğrencinin eğitim gördüğü bir kuruma kadar yükseldi. Bu üniversitede farklı olarak yeni hibrit ve özel konuları öne çıkardık. 1948'de Amerika'da tercih edilen polimer mühendisliğini Türkiye'de ilk defa Yalova üniversitesinde kurduk. Türkiye'nin ana problemlerinden birisi olarak ulaştırmayı daha önce inşaat mühendislerinin uğraş alanıydı. İktisat dalı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan'ı üniversitemize kazandırdık. Böylece ulaştırma mühendisliği bölümü ilk defa kurdurduk. Türkiye'nin diğer problemi olan enerji sistemleri mühendisliğini üniversitemizde açtık. Türkiye'de ilk defa Arapça eğitimde veren İslami İlimler Fakültesi açtık. nbsp;Türkiye'de ilk defa hayat üniversitesini kurmayı hedefliyoruz. Kendi imkânıyla üniversite eğitim görmemmiş kişilere üniversite imkânı hazırlamak istiyoruz. Hazırlık aşamasındayız.
- Bir üniversiteyi sıfırdan başlatıp bu duruma getirmek nasıl bir şey?
Tek kelimeyle müthiş bir şeydir. Mevcut bir üniversitede uzun süre çalışan bir kimse olarak alışkanlıkların ve davranışların değiştirilmesi zordur. Ancak sıfırdan başlayan yeni bir üniversitede dinamizm, farklılık ve farkındalık oluşturmak daha kolaydır. Üniversitede genç dinamik tecrübeli ve profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Birincisinin enerjisini ikincisinden bilgisini birleştirmek suretiyle atalımlar yapma imkânı doğdu. Nasıl ki bir tır çok yük taşımasına rağmen manevra kabiliyeti zayıftır. Yeni üniversite ise taksi gibidir. Manevra kabiliyeti yüksektir. Yani yeni olaylara daha kolay intibak eden dinamik bir yapısı vardır.
- Üniversitenizin tercih edilecek yabancı öğrenci profili nedir, hangi bölge ve ülkelerden öğrencileriniz var?
Üniversitemiz Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerini tercih eden 45 uluslararası öğrencimiz var. nbsp;Bunlar her bölüme dağılmış vaziyetteler. Ayrıca Erasmus çerçevesinde gelen yabancı öğrencimiz de var.

Prof. Dr. Niyazi Eruslu kimdir?
1950 yılında Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu. 1972 yılında İTÜ Maden Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü'nden "Metalürji Yüksek Mühendisi" unvanı ile mezun oldu. İngiltere Sheffield Üniversitesinde 1976 yılında doktorasını tamamladı. 1977 yılında İTÜ'de asistan oldu. Aynı üniversitede 1982 yılında doçent, 1989 yılında profesör oldu. 2008 yılında kurulan Yalova üniversitesine kurucu rektör olarak atandı. Türk Dökümcüler Derneği, Türkiye Metalürji Mühendisleri Odası ve Amerika Metal Derneği üyesi ve aynı zamanda TÜBİTAK TEYDEB ve TTGV araştırma projelerine hakem olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babası olan Profesör Eruslu iyi derece İngilizce bilmektedir.

ÜniversiteNİN kimlik kartı: Öğrenci odaklı yenilikçi üniversite
Kuruluş: 2008
5 fakülte, 4 meslek yüksekokulu, 2 enstitü, nbsp;4 araştırma merkezi, 2 enstitü, nbsp;
Akademik personel: 382, idari personel 240.
11 ayrı yerde toplam 11bin 870 öğrenci
Misyon: Evrensel değerler ışığında; sorgulayıcı, katılımcı, araştırmacı, çözümleyici, yapıcı ve yenilikçi düşünce anlayışına sahip bireyler yetiştirerek bilgi ve teknoloji üreten bir üniversite olmaktır.
Vizyon: Yenilikçi, dinamik ve katılımcı yapısıyla, eğitim-öğretim araştırma ve geliştirme yapan, yerelde etkin, küresel başarıya sahip, teknoloji odaklı üniversite olarak ilerlemektir.
Temel Değerler: Yalova Üniversitesi toplumun kendisinden beklediği görevin ve varlık nedeninin bilinciyle, ulusal ve uluslararası etkinliklerini sürdürürken; nbsp;Akademik Özgürlük, Bilimsellik, Çağdaşlık, Çevrecilik, Evrensellik, Kalite, Katılımcılık, Öğrenci Odaklılık, Paylaşımcılık, Şeffaflık, Yenilikçilik ve Teknoloji Odaklılık. nbsp;

Zekilerle çalışırım!
Hedefe ekiple daha hızlı gidilir


- Rektörlüğünüz sırasında unutamadığınız bir anınızı paylaşır mısınız?
Yalova üniversitesi kurucu rektörlüğü için YÖK'e görüşmeye çağrıldığımda projelerimi anlattım. Dönemin YÖK başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan bunları nasıl yapacağımı sordu? Ben de bunların hiç birini bilmiyorum ancak bunları en iyi bilenleri biliyorum dedim. Bunları sanayiden ve akademiden getirerek Yalova'da uygulamaya koyacağım dedim. Ve bunların büyük bir çoğunluğunu başardık. Çünkü ben kendimden daha zeki ve çalışkan kişilerle çalışırım. Ekip çalışmasını önem veririm. Tek başına giden bir kimse daha hızlı gider ama hedefe giden kimse ekiple gider. Ekip çalışması sonucunda bunları başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.

MEZUNLAR?DERNEĞİ?KURUYORUZ
İrtibatı koparmıyoruz
- Üniversitenin mezunlarıyla iletişim halinde bir takım projeler yapıyor musunuz, mezun olduktan sonra irtibat devam ediyor mu?
Üniversite mezunlarını kucaklayıcı programla yapıp onları yeni öğrencilere mentör (yol gösteren, danışman) olarak ilişkilendirip mezunlarımızın tecrübelerini yeni öğrencilerimize aktarmak için bir mezunlar derneği kuruluşunu gerçekleştiriyoruz.
Rektörler konuşuyor
Doç. Dr. Süleyman DOĞAN sordu, rektörler cevapladı



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...