Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek: BIlIm odaklı üretim yapıyoruz

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek: BIlIm odaklı üretim yapıyoruz

EĞİTİM Haberleri

Doç. Dr. Süleyman Doğan, bu hafta Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ile görüştü...

Tekirdağ ili coğrafi konumu dolayısıyla stratejik önem taşıyan, Anadolu ile Balkanlar arasında geçit bölgesi ve şu anda en hızlı büyüyen büyükşehirlerimizden biridir. 30 bin nüfusuyla büyüyen NKÜ ise şehre büyük bir katma değer sağlamaktadır. Türk edebiyat, düşünce ve siyaset tarihinin önde gelen şahsiyetlerinden biri olan Namık Kemal'in isminin verildiği Tekirdağ'daki Namık Kemal (NKÜ) Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Osman Şimşek, çalışkan, hareketli, dinamik ve sempatik bir kişiliğiyle şehirde seviliyor ve sayılıyor. Rektör Şimşek ile söyleşiyi yapmamıza vesile olan bölgenin usta gazetecisi Mustafa Erkaya, İHA Trakya Bölge Müdürü Murat Candan ve rektörlük özel kalem müdürü Hakan Cömertler'e teşekkür ediyorum. nbsp;Söyleşinin soru ve cevaplarıyla siz aziz okurları baş başa bırakıyorum. nbsp;
-Üniversiteniz Türkiye için ne ifade ediyor ve Türk bilim alanına yaptığı katkılardan kısaca değinir misiniz?
Üniversitemizin deneyimli öğretim üyelerinin Türk bilimine katkıları büyüktür. Örneğin, nbsp;üniversitemizin de arasında yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, sıradan misina ve dikiş ipliğinden çok güçlü yapay kas üretmiştir. Yine betonun iskeletini oluşturan agrega yani kum ve çakıl yerine farklı oranlarda ayçiçeği kabuğu kullanarak, daha hafif ve daha dayanıklı beton üretmişlerdir. Öğrencilerimizin tasarladığı güneş enerjili arabalar ile otomatik yangın söndürme ve yakıt kesme sistemine sahip ilk Karting/Go–Kart aracı tasarlanıp üretilmiştir. Bunun gibi daha birçok çalışmaya imza atan değerli öğretim üyelerimiz ile öğrencilerimize gereken desteği sağlamak konusunda büyük gayret göstermekteyiz. Akademik çalışmalar ve araştırma merkezlerimiz ile bilim ve teknolojide ülkemizin küresel rekabet gücüne katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz.
Ayrıca Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (NABİLTEM) bizim dışımızdaki diğer üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bilim insanlarına ve bölgemizde bulunan sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu çeşitli analizlerin yapılmasına yardımcı olmaktadır. Uluslararası kriterlere uygun analizleri gerçekleştirmek üzere yapılandırılan NABİLTEM, Üniversitemizin ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini artırmayı; sanayi, özel ve kamu kuruluşlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz ve ölçüm isteklerini karşılamayı amaçlamaktadır. Araştırma ve Uygulama Hastanemizde ayaktan bakılan hasta sayısı bu yıl 179 bine ulaşmıştır. Her geçen gün sağlık hizmetlerinin genişletilmesi ve Üniversitemiz Merkez Kampusunda yapımı devam eden 200 yataklı Hastanemizin 2015 yılı başında tamamlanarak hizmete açılmasıyla, Üniversitemiz, bölgemizde sağlık alanında da önemli bir üs konumuna gelecektir.
-Üniversitenizin sanayi, bilim ve teknik işbirliğini yeterli buluyor musunuz?
Bulunduğu bölge itibari ile üniversitemiz sanayi ve sanayicilerin çok yoğun olduğu bir alandadır. Bölgemizde 1700 büyük ölçekli sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Bu nedenle sanayi ve sanayici ile içi içe yaşayan bir üniversiteyiz. Sanayicilerimiz ile toplantılar yapıyor onların görüşlerini alarak, ihtiyaçlarını tespit ederek eğitim öğretimimizi çeşitlendiriyoruz. Ülkemiz sanayicisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için çalışıyoruz. nbsp;Bunun sonucunda birçok önemli firma ile anlaşmalarımız bulunmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak Can Tekstil, Termo Isı, Eren Tekstil, Hema Endüstri A.Ş., Mercedes-Benz Türk, Teknoloji Geliştirme Merkezi, Koleksiyon Mobilya, BSH Ev Aletleri ve Ticaret A.Ş., Avrupa Serbest Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgesi ile üniversite sanayi işbirliğinde bulunmaktayız. Öğrencilerimiz haftanın belirli günlerinde anlaşma yaptığımız işletmelerde uygulamalı staj eğitimi alarak mesleklerini yakından tanımaları ve deneyim kazanmaları sağlanmaktadır. Böylece sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu tecrübeli çalışanlar olarak iş yaşamına kazandırılmaktadırlar. nbsp;Amacımız bu işbirliklerin sayısını daha da arttırmaktır.
Yani araştırma ve geliştirme çalışmaları, sanayicilerimiz ve akademisyenlerimiz ile birlikte aynı çatı altında yürütülmektedir. Aynı zamanda ar-ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destekleri Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) de yapılmaktadır. Adaylara iş dünyasını tanıtıcı bilgiler sunarak, her adayın piyasa nitelik ve gereklerine göre mesleki ve kişisel becerilerini arttırabilmesi için faaliyet ve çalışmalar yürütmek, adaylara danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti vermek, merkezde yapılan çalışmaların sonuçlarını kurum ve kuruluşlarla paylaşarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla üniversitemiz bünyesinde Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (NKUKAM) hizmet vermektedir.
-Mezun olduğunuz üniversiteye rektör olmak nasıl bir duygu, hissiyatınızı paylaşır mısınız?
Namık Kemal Üniversitesi'nin bir parçası olmak, yapılan çalışmalara tanık olmak, üniversitemizin şehrimize ve bölgemize olan katkılarını görmek bizleri ziyadesiyle gururlandırmaktadır. Tekirdağ tarım, sanayi, liman şehridir. Üniversitemizin kurulup halkıyla bütünleşmesi sonucu "Üniversite Şehri" de olmuştur. Yeni birimler ile büyümek, her akademik yılda öğrencilerimize "hoş geldiniz" nbsp;diyebilmek, akademik ve idari personelimiz ile ortak bir misyonu paylaşarak ilerlemek, ayrıca hedeflediğimiz noktalara ulaşmak ve neticelerini görmek bana mutluluk vermektedir.
Genç, özgün ve modern üniversite
-Öğrencilerin üniversite tercih ve yerleştirilmesinde sizce üniversitenin yeri ve rolü ne olmalıdır? nbsp;
Öğrenci üniversitesini tercihi ederken neyi istediğini bilerek nasıl bir şehirde nasıl bir sosyal, kültürel çevrede öğrenim görmek istediğinin bilincinde olarak karar vermektedir. Öğrenci kendisine meslek olarak seçtiği alanda ona mesleği ile ilgili bilgiyi en iyi şekilde verecek ve onu iş hayatına en iyi şekilde hazırlayacak; gerek fiziki altyapısıyla gerekse de akademik kadrosuyla onu tatmin eden; sosyal gelişimi açısından aradığını bulabileceği bir üniversiteyi arzu etmektedir. Diğer bir yandan üniversiteler de oluşturduğu çizgiye, eğitim ve öğretim çalışmalarına daha da destek verebilecek, araştıran, sorgulayan, sorumluluk bilinci gelişmiş çalışkan öğrenciler arzu etmektedir. Dolayısıyla öğrenci üniversite tercihi yaparken, bir noktada üniversite de öğrenci tercihi yapmaktadır.
-Bir üniversiteyi sıfırdan veya belli bir yerden başlatıp bu duruma getirmek nasıl bir şey?
Asistan olduğum dönemlerde hayal ettiğim birçok projeyi gerçekleştiriyor olmanın gururunu yaşıyorum. Gerçekleşmesine inandığımız her projenin kısa sürede öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin hizmetine girmiş olduğunu görmek bizler için gurur ve mutluluk vermektedir.
Namık Kemal Üniversitesi Rektörü olarak bütün çalışan akademik ve idari personelimizin yanı sıra, öğrencilerimizin de huzur içinde öğrenim gördükleri, mensubu olmaktan gurur duyulan bir üniversitenin ülkemiz ve dünya insanlarına kazandırılmasında emeğimizin olması benim için ömür boyu taşıyacağım bir onurdur.
-Üniversitenizin tercih edilecek yabancı öğrenci profili nedir, hangi bölge ve ülkelerden öğrencileriniz var?
Uluslararası öğrenci sayımızda her yıl düzenli olarak artmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenci almaya başladığımız 2010 yılında 43 olan öğrenci sayımız bu yıl 350'ye yükselmiştir. Avrupa, Balkanlar, Asya, Orta Doğu ve Afrika'dan öğrencilerimiz gelmektedir. İtalya'dan Somali'ye Ürdün'den Çin'e kadar dünyanın 36 farklı ülkesinden öğrenciler üniversitemizi tercih etmektedir. Bu öğrencilerimiz gelecekte ülkemizin doğal elçileri olacaklardır. Bu yüzden uluslararası öğrenci sayımızı arttırmak için sürekli gayret sarf etmekteyiz.


Yenilikçi Üniversite

Kuruluş: 2006, Fakülte sayısı: 8, Yüksekokul: 3, Konservatuar: 1, Meslek Yüksek Okulu: 11, Enstitü: 3, Uygulama ve araştırma merkezi: 8, Akademik personel: 975, İdare personel: 470, Toplam personel: 1445, Öğrenci sayısı: 30 bin, Uluslar arası öğrenci sayısı: 36 ülkeden, 350, Öğrenci kulübü: 61, Kapalı alan: 226 bin metrekare, Bütçe: 144 milyon lira, nbsp;
Misyon: Eğitim ve öğretimde, bilim ve teknolojide ulusal ve uluslararası ölçekte ileri, ülke ekonomisine katkıda bulunan, araştırma ağırlıklı, halkla bütünleşen bir üniversite modelini benimsemektedir.
Vizyon: Kendisini teknoloji, bilgi ve insan kaynakları yönetimi alanında sürekli yenileme ve geliştirme süreci içerisinde bulunmaya hazırlamak, dünya standartlarında, hem fiziki, hem de kurumsal yapılanmasını tamamlayarak, ilim üreten, geleceği gören, kaliteye önem veren bir anlayışı benimsemektedir. Vizyonumuz; eğitimde, bilimde ve akademik yaşamda kalite ve çağdaşlıktır.

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek: BIlIm odaklı üretim yapıyoruz

Dinamik yapı
-Türkiye'deki üniversitelerin bilim, teknik ve üretimi katkı bakımından dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek düzeye gelmeleri için neler yapılmalıdır? Bu alandaki bilimsel çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle temel eğitimden başlayarak bireylerin alan yönlendirmesiyle yetiştirilip, Yükseköğrenimlerini de ilgi duydukları alanda tamamlayarak mesleki yetkinlik alanında dünya üniversiteleri ile rekabete girmesi sağlanmalıdır. Dünya üniversiteleri ile entegre olmaları ve gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekmektedir. Bu konuda son 10-15 yıl içinde çok daha ciddi çalışmaların yapıldığı muhakkaktır ancak yeterli düzeye erişmesi için alana desteğin daha da artırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra nicelik kadar nitelik, problem çözme odaklı çalışmaların, patent gibi sonuca dayalı uygulamaların artması ve geliştirilmesine de ihtiyaç vardır. Kamu kaynaklı uygulamalar kadar gerçek kişi, kurum, dernek ve meslek odalarının katkısı sahaya daha fazla yansıtılarak verimliliğin artırılması önemsenmelidir. Üniversitelerin sadece bilgi üreten değil, ürettiği bilgiyi teknolojiye aktarabilecek altyapı imkânlarına kavuşturulması hayati derecede önem arz etmektedir.

Gülen yüzler
-Vatandaş üniversite kaynaşması için hangi faaliyetleriniz var, açıklar mısınız?
Üniversitemiz halkımız ile iç içe yaşayan bir kurumdur. Spor kompleksimiz, 7/24 açık kütüphanemiz ile Akademia restoranımız, Montessori eğitimi veren ayçiçeği çocuk evimiz ve yaşam merkezimizden halkımızın da faydalanabilmesi için mevcut şartlara sahibiz.
Sosyal sorumluluk çalışmaları da düzenlemekteyiz. Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (NAKSAM), Kadın sorunları konusunda çalışma yürüten ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iletişim ağı kurmaktadır. Meslek örgütleri işbirliğinde işyerlerinde hizmet içi uygulamalı eğitim yapmakla birlikte istihdam olanağı bulamamış kadınlara istihdam sağlayıcı uygulamalı kurs ve sertifika programların hazırlamaktır.
Her yıl Çerkezköy MYO ile Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi işbirliğinde düzenlenen 'Gülen Yüzler' pikniği, engelli kardeşlerimizi ve ailelerini motive etmektedir. nbsp;


Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK nbsp;
1962 yılında Bayburt'ta doğdu. 1983 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü'nü bitirdi. 1984 yılında Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde asistan oldu. 1989 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü'nde doktorasını tamamladı. 1990 yılında yardımcı doçent, 1995 yılında doçent, 2001 yılında profesör unvanını aldı. nbsp;2008-2010 yılları arasında Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcılığı ve Namık Kemal Üniversitesi Senato Üyesi olarak idari görevlerde bulundu. Süt ve ürünleri teknolojisi, süt mikrobiyolojisi, geleneksel gıda ürünleri teknolojileri ve gıda güvenliği alanlarında ulusal ve uluslar arası düzeyde birçok dergide akademik makaleleri yayınlanmış olup, yine ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda çeşitli alanlarda bildirileri bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Doç. Dr. Süleyman DOĞAN -TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...