Iğdır Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz: Halkla bütünleştik

Iğdır Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz: Halkla bütünleştik

EĞİTİM Haberleri

Iğdır; üç ülkeye komşu olan tek vilayet olarak, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir şirin ilimizdir.

Iğdır'ın kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras nehri ve bu nehrin yatağı boyunca geçen Ermenistan sınırı teşkil eder. Bölgenin, doğu ve güneydoğusunda Nahçıvan ve İran yer alır. Büyük ve küçük Ağrı dağlarının çevrelediği Iğdır ılıman iklimiyle doğunun çukurovasıdır. Bu güvenli şehirde halkla bütünleşmiş üniversite yükselmektedir. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İbrahim Hakkı Yılmaz, Teksas'da doktora yapmış renkli kişiliğiyle dikkat çekiyor. Rektör Yılmaz, içten, sevecen, babacan, dinamik ve çalışkan vasıfları öne çıkıyor. İyi bir akademik ekip oluşturmuş. İdari personel de canla başla çalışıyor. Rektör Yılmaz, nbsp;Iğdır'a yeni bir anlayış getirmiş. Bu anlayış; insanların bir arada farklı kültürel ve sosyal yapı içersinde barış ve huzur içinde yaşabilecekleridir. Ağrı dağının eteğinde hoş, şirin ve 30 bin öğrenci kapasiteli bir kampüsün büyük bir bölümü tamamlanmış. Söyleşinin gerçekleşmesinde emeği geçen Prof. Dr.Mehmet Faik Yılmaz ve rektörlük özel kalem müdürü Hakan Göngörmez'e teşekkür ederken siz aziz okurları nbsp;röportajın soru ve cevaplarıyla baş başa bırakıyorum. nbsp;
Sayın Hocam kurucu rektör olarak üniversiteyi nereden nereye getirdiniz?
Iğdır Üniversitesinin kuruluş temelleri Iğdır Meslek Yüksekokulu'na dayanır. 1995 yılında Kafkas Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Iğdır Meslek Yüksekokulu o yıl sadece İşletmecilik bölümüyle, 20 öğrencisine, 16 okutman, 1 hizmetli ve 1 memur ile hizmet vermekle başladı.
2008 yılında üniversitenin kurulması ile birlikte Iğdır'ın önü açıldı, Iğdır'ın ağırlık katsayısı artmaya, gelişmeye ve büyümeye başladı. Son altı yılda Iğdır'daki değişikliklere gelecek olursak; Iğdır-Doğubayazıt karayolu üzerinde bölgenin en büyük kampüs inşaatı büyük oranda tamamlandı ve faaliyete geçti ve şimdi bu kampüs faaliyete sokuldu ve burada bulunan konuk evimiz beş yıldızlı otel konforunda sadece Üniversiteye değil Iğdır'a hizmet etmeye başladı. Son teknolojiyle donattığımız Merkezi laboratuvar, kapalı spor salonu yine Suveren kampüsümüz de hizmete sunacağımız önemli yapılardan birkaçıdır.
Sizce üniversitelerin temel acil sorunları ve çözüm yolları neler olabilir?
Bilgiyi üretmek, öğretmek ve yaygınlaştırmak üniversitelerin asli işlevleridir. Bu işlevler, Türkiye'deki üniversiteler tarafından hakkıyla yerine getirilemiyor. Ezber haline gelen yaygın bir görüşe göre, sorunun kaynağı plansızlıktır. Yeni kurulan üniversiteler, belki kısa vadede toplam kaliteyi düşürebilir, ama orta ve uzun vadede eğitim sektörüne rekabet getirir. Kısa vadede ise bölgeler ve katmanlar arası adaletsizliğin düzeltilmesinde, ülkenin bütün olarak sosyal-ekonomik kalkınmasında, ortak kimlik ve demokrasi kültürünün gelişmesinde oldukça etkindir.
Iğdır Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz: Halkla bütünleştik

Siz üniversitenizi nasıl tanımlıyorsunuz, üniversiteniz nerede duruyor ve hangi alanda iddialısınız?
2008 yılında kurulan üniversitemiz 6 yılda önemli bir gelişim göstermiştir. Çok kısa bir sürede 7 Fakülte- 1 Yüksekokul–4 Meslek Yüksekokulu–3 Enstitü–4 Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni hayata geçirdik. İlahiyat fakültemiz Arapça hazırlık sınıfıyla ve alanında etkin akademik kadrosuyla birçok ilahiyat fakültesinden ayrılmakta, öğrenciler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Ziraat fakültemiz bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeterliliğe ulaşmış durumda, Sağlık Hizmetleri Meslek yüksek okulumuz bu sene itibariyle tüm kontenjanlarını doldurmuş durumdadır.
Bu misyonun unsurları; sosyal ve kültürel değişime öncülük etmek, bilimsel çalışmalar aracılığıyla bölge kalkınmasını desteklemek, bölge dinamiklerinin rasyonel değerlendirilmesine olanak sağlayan bir platform oluşturmak olarak sıralanabilir.
Üniversitenizin yakın ve uzak hedef olarak Türk bilimindeki vizyonunu ve yerini nerede görmek istiyorsunuz bu alandaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Başta Avrupa Birliği ve TÜBİTAK olmak üzere birçok kurum tarafından desteklenen projelere ağırlık vermiş durumdayız. Bölgenin ve Iğdır ilinin kalkınmasında üniversitemize düşen görevin sorumluluğuyla hareket etmekteyiz. Bu alanda yapılan tüm çalışmalara üniversite olarak destek olup Yeni Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden biri olmak arzusundayız.
Iğdır Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz: Halkla bütünleştik

Yükseköğretim kurumlarında görmek istediğiniz öğrenci profili sizce nasıl olmalıdır? nbsp;
Özgürlükçü, demokratik, araştırmacı, ilimin doğası gereği sorgulayan ve kendini sürekli geliştiren bir profile sahip olmalıdır.
Üniversite Rektörü olmak nasıl bir duygu, hissiyatınızı paylaşır mısınız?
Öncelikle büyük bir sorumluluk olduğunu belirtmeliyim. Bölgeye ve dolayısı ile ülkeme hizmet etmenin verdiği hazla görevimi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyorum.
Öğrencilerin üniversite tercih ve yerleştirilmesinde sizce üniversitenin yeri ve rolü ne olmalıdır? Öğrenci üniversiteyi mi seçmeli yoksa üniversite öğrenciyi mi seçmeli?
Akademik ve idari kadrosunu oluşturmuş, yerleşik kampüs altyapısını tamamlamış, ar-ge imkânlarını geliştirmiş bir üniversitenin kendi öğrencisini seçmesini uygun buluyorum.
Kurucu rektör olarak üniversiteyi sıfırdan başlatıp bu duruma getirmek nasıl bir şey?
Zor, meşakkatli ama bir o kadar da zevkli bir durum. Zevkli diyorum çünkü 6 yıl öncesiyle bugünleri karşılaştırdığımda Iğdır ili için aslında çok önemli işlere imza attığımızı düşünüyorum.
Üniversitenizin tercih edilecek yabancı öğrenci profili nedir, hangi bölge ve ülkelerden öğrencileriniz var?
Iğdır ili 3 ülkeye sınırı olan bir il. Komşu devletler; Azerbaycan, Nahçıvan ve Ermenistan. Çok sayıda yabancı öğrencilerimiz var. Üniversitemizde Fildişinden öğrencilerimiz var ve bu sayı her geçen gün artıyor.
Iğdır şehrinin gelişmesine Iğdır üniversitesinin katkısı ne olmuştur ve daha neler olmasını hedefliyorsunuz?
Iğdır tarihinde ilk defa yabancı uyruklu öğrenci ile buluştu. Iğdır'da hemen her hafta sosyal, kültürel ve bilimsel içerikli bir faaliyet yapılan bir il haline geldi. Bundan iki yıl önce Iğdır ve Üniversitemiz ilk defa bir cumhurbaşkanı ağırladı. Yine bu dönemde başta başbakanımız olmak üzere, milletvekillerimiz ve devlet büyüklerimiz Iğdır'a geldi. Yeni kampüs alanımızla şehrin gelişimine büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyorum.
Kampüsünüzün hikâyesini anlatır mısınız?
Iğdır üniversitesinin kuruluş çalışmalarına 2008 yılında başlandı. Kuruluş çalışmalarından iş dünyası, öğretim üyeleri, STK, kamu kuruluşları kapsayan araştırmaların yanı sıra zemin ve çevre etütleri yapıldı. Bu araştırmaların sonuçlarından yola çıkılarak çok katılımlı yönetim danışmanlığı tarafından yürütülen tasarım çalışmaları ile üniversitenin temel değeri ve vizyonu tüm paydaşlarla birlikte tartışıldı. İş dünyasından yöneticiler, öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri ve yeni mezunların katıldığı çeşitli görüşmelerde birçok kişi ile birlikte Iğdır Üniversitesi vizyonunu çizmeye başladı.
Belirlenen vizyon çerçevesinde çağdaş eğitim sistemi, yaşamla iç içe yenilikçi yapısı ve hizmet sektörü odaklı eğitim programları ile özgün, ve kullanılabilir bilgi üreterek, toplumsal gelişme katkı sağlamayı hedefleyen Iğdır Üniversitesi bugün yepyeni yerleşkesiyle hizmet vermektedir. nbsp;
Iğdır Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz: Halkla bütünleştik

Iğdır, üç ülkeye komşu tek ilimiz nbsp;
Kuruluş: 2008
7 fakülte, 1 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 3 enstitü,
Uygulama ve araştırma merkezi: 4 nbsp;
Akademik personel: 252, İdari personel: 212, toplam: 466
Öğrenci sayısı: 5000
Hedef: Bulunduğu bölgenin ve Türkiye'nin saygın üniversitelerinden biri olmaktır. nbsp;
Vizyon: Görev ve sorumlulukları içerisinde yer alan hizmetlerle, memnuniyeti ve verimliliği artırmak, düzeltici-önleyici faaliyetlerin sürekliliğini ve etkinliğini maksimum düzeyde tutmaktır.
Misyon: Üniversitemiz mali kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, mali saydamlığın ve hesap verilebilirliğin temini bakımından, bütçenin hazırlanması, konusunda üst yöneticiye ve harcama yetkililerine danışmanlık yapmak, stratejik yönetim ve planlama çalışmalarını koordine etmek, performans ve kalite ölçütlerini geliştirmektir.
Caferi Uygulama ve nbsp;Araştırma Merkezi
Iğdır'da üniversite rektörü olarak sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerin ve üniversitenin şehre sosyal ve kültürel katkıları nelerdir?
Iğdır ili sosyo-kültürel anlamda zengin bir yerleşim yeri ve biz bunu üniversite olarak fazlasıyla önemsiyoruz. Üniversite olarak Iğdır ilinde bulunan gerek devlet kurumları ve gerekse STK'lar ile birlikte birçok ortak projede rol aldık. Her ay üniversite olarak birçok konferans, seminer ve benzeri etkinliklerle şehre bilimsel ve kültürel anlamda katkı sağladık. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Caferilik Araştırma merkezimiz aracılığıyla yoğun katılımlı toplantılar ve konferanslar yapıyor ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyor. Bu alanda İlahiyat Fakültesi dekanımız Prof.Dr.Şadi Eren hocamız olağanüstü gayret gösteriyor. nbsp;
Hedefimiz bölgede nbsp;öncü olmak

Öğrenciler neden Iğdır üniversitesini tercih etsinler, diğer üniversitelerden ayıran bariz özelliğiniz nedir?
Iğdır ili mikro klima özelliği gösteren ender illerden biridir. İlimizde pamuk tarımı yapılmaktadır. nbsp;3 ülkeyle sınırı olmanın verdiği avantaj, alanında etkin akademik kadronun varlığı ve kısa zamanda gösterilen hızlı gelişim üniversitemizin tercih edilmesinde önemli yere sahip unsurlardan birkaçıdır.
Yeni Türkiye'nin yeni rektörleri nasıl olmalıdır?
Yeni Türkiye'nin yeni rektörleri bilimsel yeterlilikte kendini ispatlamış, çağın gereklerini yerine getiren, idari anlamda tecrübe sahibi, öğrenci odaklı hizmet anlayışına sahip, bulunduğu bölgenin gelişimine katkı sağlayacak projelere imza atabilen kişiler olmalıdır.
Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz
1962 yılında, Malatya'da doğdu. Atatürk Üniversitesi, nbsp;Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden 1985 yılında mezun oldu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde 1989 yılında yüksek lisansının ardından, nbsp;Texas Tech Üniversitesinde 1994 yılında doktorasını tamamladı. 2000 yılında doçent ve 2008 yılında profesör unvanını aldı. 2008 yılında Iğdır Üniversitesine Rektör olarak atandı. Üç çocuk sahibi Yılmaz iyi derece İngilizce bilmektedir.
DOÇ.DR.SÜLEYMAN DOĞAN
TÜRKİYE GAZETESİ












UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...