YGS'de birincilik sevincini yine aynı aile yaşadı

/ Kaynak: İHA
YGS'de birincilik sevincini yine aynı aile yaşadı

EĞİTİM Haberleri  / İHA

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Eskişehir birinciliği, ikinci kez aynı aileden çıktı.

Aile bireyleri, çocuklarının bu başarılarının eğitim hayatlarında hep düzenli ders çalışmalarına bağlı olduğunu söyledi.

2011 yılında YGS Eskişehir birincisi olan Nazım Umut Ekici'den sonra kız kardeşi İlke Ekici de, 2015 YGS'de Eskişehir birincisi olmayı başardı. Çocuklarının bu başarısını değerlendiren anne ve babası, bu başarının bir tesadüf olmadığını bunun aile ortamına bağlı olduğunu bildirdi.
Çocuklarının başarısını eğitim hayatı boyunca düzenli olarak ders çalışmasına bağlayan ve doktor olan anne Nesrin Ekici, çocuklarının çok fazla ders çalışmadığını aktardı. Çocuklarının derslerine çok değil düzenli çalıştıklarını söyleyen Nesrin Ekici, aile ortamının başarıyı tetiklediğini ifade etti. Evlerinde öğrenmeye yönelik oyunların oynandığını ekleyen Nesrin Ekici şunları söyledi;

"AİLE ORTAMININ BAŞARIYI TETİKLEDİĞİNE İNANIYORUM"
"Çocuklarımın doğdukları günden beri evde boş yere televizyon seyredilmedi. Televizyon izleniyor, bilgisayarla oynanıyor, ama gereksiz ya da dersleri engelleyecek şekilde bir şey seyretmiyoruz. Herkes kendi işini yapıyor. Evde bir şeyler öğrenmeye yönelik oyunlar oynanıyor. Okey oynarken bile normal okey oynama amacıyla değil de toplama yapmak amacıyla oynanıyor. Top oynarken top atılınca bir soru soruluyordu. Topu yakalayana kadar soruyu cevaplarlar ise puan kazanılıyordu. Tabii ki çocuklar da çalıştılar, belli bir zeka düzeylerine sahipler. Ama çevresel ortam da çok önemli bir faktör bu noktada. Zorla evde çalıştırma olsa oğlum şu anda da başarılı olamazdı. Okulunda 4 ortalama üzerinden 3.90 ortalamaya sahip. Belirli bir çalışma sistemi oturttuk çocuklarımız üzerinde. Öyle olmasa bizden uzaktayken oğlum başarılı olamazdı."
Kızlarının bu seneki başarısını değerlendiren anne Nesrin Ekici, konuşmasına şöyle devam etti:
"Kızımın başarısını 12 yıllık eğitim hayatında hep düzenli bir şekilde ders çalışmasına bağlıyorum. Çok çalışmıyordu ama düzenli çalışıyordu. Bu nedenle de sadece bu seneye özgü değil. Bu sene sınavla ölçüldüğü için başarı gibi görünüyor. Günlük hayatında hep başarılı bir çocuktu. İnsanın arkasında ailesi ve arkadaşları olmadan başarı tek başına çok zor. Biz elimizden geldiğince desteklemeye çalışıyoruz. Bizim desteğimiz daha çok ikmalini hazırlamak, yemeğini getirmek veya moralini düzgün tutmaktan öte geçmiyor. Çalışmasını kendisi düzenliyor bizim çalışmasına pek bir etkimiz yok. Tek başına sınav olarak değerlendirmemek gerekiyor olayı. Akademik başarı bir şekilde sınavla ölçülüyor belki ama toplumsal hayattaki başarı da önemli. Onun için bu yapılanların hayatının sonuna kadar ona fayda sağlayacakmış gibi düşünmek gerekiyor."

"4 YIL ARAYLA ÇOCUKLARIMIN BİRİNCİ OLMASI BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ"
İki çocuğunun da Eskişehir'de birinci olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan emekli veteriner olan baba Yücel Ekici, bu başarıda en büyük faktörün anne olduğunu aktardı. Eğitim ve öğretimin büyük kısmının annelerin üstlendiğini söyleyen baba Yücel Ekici, "Biz babaların üzerine düşen en büyük görev de çocukları getirip götürmek. Düzenli ve disiplinli çalışıyordu çocuklarım. 4 yıl arayla Eskişehir birincisi olması tabi ki aileyi çok mutlu eden bir olay. Tabi ki başarılar tesadüf değil. Düzenli ve disiplinli çalışmanın getirdiği bir şey diyebiliriz. Bütün ailelere çocuklarını son sene çok fazla zorlamamalarını öneririm. Çünkü son sınıfta sadece tekrar oluyor. Başarı son sınıfta değil, eğitimin ilk aşamalarında zaten belli olmuş oluyor" dedi.

"VAKTİMİ BOŞ TELEVİZYON İZLEYEREK DEĞİL DE EĞİTİCİ OYUNLAR OYNAYARAK GEÇİRDİM"
Başarısını doğduğundan bu zamana kadar ailesiyle birlikte oynadığı oyunlara bağlayan Eskişehir Fatih Fen Lisesi son sınıf öğrencisi İlke Ekici de, başarısında ağabeyinin önemine vurgu yaptı. Derslerinde ağabeyinin kendisine çok destek olduğunu belirten 2015 YGS Eskişehir birincisi İlke Ekici, ailede oynanan oyunların kendisini çok geliştirdiğini anlattı. İlke Ekici, "Özellikle oyunlar şeklinde sürekli bir şeyler öğreniyor olmak çok işe yarıyor. Vaktimi boş televizyon izleyerek değil de eğitici oyunlar oynayarak geçirdim. Küçüklüğümden beri hep abimi örnek alıyordum. Yürümeyi ve konuşmayı öğrenirken de abimi örnek almıştım. Daha sonra onun gittiği okula gittim. Onun YGS başarısı beni çalışmak için daha da motive etti. Onu örnek alarak başarıya ulaştım. Kıskanma değil de o yaptıysa bende yapabilirim diye düşündüm. Öyle olunca ders çalışmaya daha da motive oldum. YGS'de çok tempolu çalışmadım ama LYS'ye daha tempolu bir şekilde çalışıyorum" dedi.
Ağabeyinin Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Elektrik Elektronik Bölümü'nde okuduğunu ve Fizik Bölümü'nde de çift anadal yaptığını hatırlatan İlke Ekici, hedefinin annesi gibi doktor olmak olduğunu sözlerine ekledi.

EĞİTİM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...