YÖK karar verdi, 11den az öğrenciye kontenjan yok

/ Kaynak: AA
YÖK karar verdi, 11den az öğrenciye kontenjan yok

EĞİTİM Haberleri  / AA

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, boş kontenjandan dolayı bu yıl kontenjan verecekleri programların sayısını düşürdüklerini söyledi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerdeki temel bilimler programlarına nbsp; ilişkin bir dizi çalışma yürüttüklerini belirtti. Temel bilimlerin, bilim dalları olarak öneminin yanı sıra başta nbsp; mühendislik ve tıp gibi pek çok bilim dalıyla doğrudan ilişkisi nedeniyle de nbsp; öneminin bulunduğuna dikkati çeken Saraç, şöyle devam etti: "Dolayısıyla bu programlardaki zafiyetten ülkenin bilim hayatı, nbsp; mühendislik ve sağlık alanları, Ar-Ge çalışmaları doğrudan etkilenir. 2010 nbsp; yılından itibaren fizik, kimya, biyoloji ve matematik programlarına her yıl bir nbsp; önceki yıl yerleşen sayısından daha düşük kontenjan verilmiş fakat bu tedbir işe nbsp; yaramamış ve düşürülen kontenjana rağmen yine boş kontenjanlar oluşmuştur. Bu programlar dolmadığı için taban puan oluşmamış ve Lisans Yerleştirme Sınavlarında baraj puanını aşan nbsp; herkesin girebileceği bir hal ortaya çıkmıştır."
nbsp;
Temel bilimlere yönelik geçmişte yanlış kontenjan politikaları yürütüldüğüne işaret eden Prof. Saraç, sözlerine şöyle devam etti:
nbsp;
İstek doğrultusunda
nbsp;
"Başlangıçta bilimsel özerklik gerekçesiyle isteyen her üniversitede, bu bölümlerin açılmasına izin verildiğini ve öğrenci nbsp; kontenjanlarının da üniversitelerin istekleri doğrultusunda belirlendiğini söyledi. Sonraki yıllarda da bu programlar için belli oranda talep olduğunun nbsp; varsayıldığını ve bu varsayım üzerinden kontenjanların üniversitelere nbsp; dağıtıldığını anlatan Saraç, "Halbuki gerçek bu değil. Talep üniversitenin nbsp; kimliğinden bağımsız oluşmuyor. Yani ODTÜ, İstanbul, Ege üniversitelerinde bu nbsp; programlar dolarken falanca ve filanca üniversitelerde dolmuyor. Diğer bir ifade nbsp; ile talep artık sadece bölüme yönelmemekte, öğrenci, 'ben fiziği ancak şu nbsp; üniversitelerde olursa okumak istiyorum' diyor, yani seçici davranıyor. nbsp; Yükseköğretim öğrencisinin seçici tavrının artık dikkate alınması lazım."

11'DEN AZ ÖĞRENCİYE KONTENJAN YOK!
nbsp;
'Yanlış kontenjan politikası öğrencilerde bu programlarla ilgili kötü imaja yol açtı...'
nbsp;
Prof. Dr. Saraç, 2015 yılı için, 2014'te 11'den az öğrenci kaydolan nbsp; devlet üniversitelerindeki programlara öğrenci kontenjanının verilmemesinin nbsp; planlandığını bildirerek, şunları kaydetti: "Dolayısıyla, devlet üniversitelerinden 22 üniversitenin biyoloji nbsp; programına, 31 üniversitenin fizik programına, 36 üniversitenin kimya programına, nbsp; 7 üniversitenin matematik programına öğrenci kontenjanı verilmeyecek. Geçen sene nbsp; öğrenci kontenjanı verilen bu programların sayısı 241 iken, bu sene bu sayıyı nbsp; 145'e düşürdük. Vakıf üniversiteleri bu alanlara zaten rağbet etmiyor. Geçen sene nbsp; toplam 15 program sayısını kendileri 11'e düşürdü. Temel bilimler programı nbsp; bulunan vakıf üniversitesi sayısı ise 10 Bilkent, Koç ve Yeditepe'den başka nbsp; matematik alanının dışında programı bulunan vakıf üniversitesi de yok. Yanlış nbsp; kontenjan politikası bu programlarla ilgili kötü bir imaja yol açtı. Bu sene nbsp; öğrenci verilen programları belirlerken sadece geçen yılki kayıtlara değil, genel nbsp; durumu ve o üniversite özelindeki öğrenci talebinin nedenlerini de nbsp; değerlendirdik. Bu sene 100 nbsp; programa öğrenci kontenjanı verilmeyecek olmasına nbsp; rağmen 2015'te yerleşen sayılarında, geçen senenin üstüne çıkılması gibi bir nbsp; iddia ve hedef ortaya koyduk ve inşallah bunu gerçekleştireceğiz."

EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...