230 bin Suriyeli öğrencinin aklı ülkelerinde

/ Kaynak: AA
230 bin Suriyeli öğrencinin aklı ülkelerinde

EĞİTİM Haberleri  / AA

Türkiye'ye savaştan kaçarak sığınan Suriyeli öğrenciler ve aileleri kendilerine eğitim alanında sunulan hizmetleri değerlendirmek istiyor.

Türkiye'deki kamplarda ve çeşitli kentlerdeki merkezlerdeki okullara devam eden yaklaşık 230 bin Suriyeli öğrenci, savaş sonrası ülkelerinin inşasına katkı sağlamak için kendilerine sunulan hizmeti en iyi şekilde değerlendirmek istiyor.


Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş en çok çocukları etkiledi. Eğitim çağındaki milyonlarca öğrenci, Esed rejiminin saldırıları nedeniyle okullarını bırakmak zorunda kaldı. 


Olayların başladığı ilk günden beri dost ülkenin halkına sahip çıkan Türkiye ise onların çocuklarını da unutmadı. Başta sınır illerinde kurulan kamplar olmak üzere birçok kentte açılan merkezlerde yarım kalan eğitimlerine devam etme imkanı bulan Suriyeli öğrenciler, yeni dönemin başladığı şu günlerde Türkiye'deki yaşıtları gibi okul heyecanı yaşıyor. 


Kendi dillerinde Suriye müfredatıyla eğitim hayatını sürdüren çocuklar ve aileleri bu konuda Türkiye'ye minnettar. Kamplarda klimalı ve tam donanımlı sınıflara sahip Suriyeli çocuklar, yaz tatilinin ardından bir kez daha eğitim dönemine kavuşmanın sevincini yaşıyor. 


Suriyeli ve Türk öğretmenlerden eğitim alan Suriyeli çocukların öğrenme arzusunun ise en üst seviyede olduğu gözleniyor.


"Eğitimimizi aksatmıyoruz"


Suriyeli öğretmen Sema Eldiyap her bir öğrencisinin meslek sahibi olacağına inandığını vurguladı. Sena Barak da ülkesindeki savaştan kaçarak yaklaşık 3 yıl önce ailesiyle Türkiye'ye geldiğini anlattı. Okula başladığı için mutlu olduğunu belirten Barak, "Burada eğitimimizi aksatmadan sürdürüyoruz. Savaş bittikten sonra ülkeme dönmek istiyorum" dedi.


"Türkiye büyüklüğünü gösterdi"


Kilis Elbeyli Konteyner Kenti'nde yaşayan ve Suriye'deyken İngilizce öğretmenliği yapan Merve Hasanato, tek çocuğu Limar Elsin'in eğitimiyle yakından ilgileniyor.


Avrupa'nın Suriyeli sığınmacılara yönelik tutumunu eleştiren Hasanato, "Avrupa'ya gitmediğimiz için şükrediyoruz. Çok şükür burada her ihtiyacımız karşılanıyor, en önemlisi kızım eğitiminden geri kalmıyor. Türkiye bize büyüklüğünü gösterdi. Kızımın burada en iyi eğitim alacağına inanıyorum. Tek dileğimiz çocuklarımızın ileride kendi ülkemizde söz sahibi olmaları. İşte o zaman Türkiye'nin değerini bir kez daha anlamış olacağız" şeklinde konuştu.

EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...