Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

YGS'ye 2 hafta kala uzmanından tüyolar

Düzenleyen: / Kaynak: iHA
YGS'ye 2 hafta kala uzmanından tüyolar

EĞİTİM Haberleri  / iHA

Eğitim Uzmanı Murat Aydın, YGS'ye 10 gün kala yapılması gerekenlerin yanı sıra sınav gecesi ve sınav anına ilişkin detayları paylaştı. Aydın, adayların son düzlüğe girilen bu dönemde daha çok pratik yapmaları gerektiğini söyledi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nin (ÖSYS) ilk basamağı olan 2016-YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü yapılacak. Sınava kısa bir süre kala adayların kaderini belirleyecek en önemli kriter, kendilerine olan güvenleri. Adaylar için başlanılan işi bitirme vakti geldiğinde tempoyu düşürmeden biraz sabretmek gerekiyor. Eksiklerin kapanması, hız kazanılması ve deneme sınavı stratejisi oluşturulması adına son günler çok büyük önem taşıyor. Adayların son düzlüğe girilen bu dönemde daha çok pratik yapmaları gerekiyor.

Son 10 gün

Eğitim Uzmanı Murat Aydın, 2 milyon 178 bin 563 adayın ter dökeceği 2016-YGS'ye 10 gün kala yapılması gereken detayları paylaştı.

Adaylara, öğrenmeden ziyade daha çok pekiştirme ağırlıklı çalışma yapmayı unutmamalarını tavsiyesinden bulunan Aydın, "Sadece öğrenme yapmak yeterli olmayacak, bunu sorularla ispatlamak gerekecektir. Son 10 gün için olsun kesinlikle bir tekrar programınız olmalı, bu şekilde eski konuları da gözden geçirmiş olursunuz" dedi.

Beslenme ve uyku düzeninin önemine dikkat çeken Aydın, "Eğer çok geç yatıp kalkıyorsanız son zamanlarda düzenleme yapmaya başlayın. Bedeninizi yormaktan kaçının, sakatlanma riski yaşayacağınız etkinliklerde kesinlikle bulunmayın. Bol bol deneme sınavı çözerek hem pratiğinizi arttırın hem de öğrendiğiniz konuları pekiştirin" ifadelerini kullandı.

Son 1 hafta

Son bir hafta kala neler yapılması gerektiğini anlatan Aydın, adaylara hatırlatma kağıtlarını gözden geçirerek, çalıştıkları formül, madde, önemli kısa bilgiler ve ipuçlarını gözden geçirmeleri uyarısında bulundu. Aydın, "Son hafta her gün sabah saat 10.00'da deneme sınavı çözmeye çalışın. Sınava gireceğiniz yeri mutlaka önceden görün ki sınav anında trafik yoğunluğuna yakalanmayın. Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durmaya çalışın. Dinlenmeye de zaman ayırın, vücudunuzun çok yorgun olması çalışmalarınızın aksamasına sebep olacaktır" dedi.

Sınav gecesi

Aydın, adaylara sınav gecesi neler yapmaları konusunda şu tavsiyelerde bulundu:
"Moral verici şeylerden konuşun ki sınav gecesi moraliniz üst seviyede olsun. Ağır yemeklerden kaçının ve alışık olmadığınız şey yemeyin. İyi vakit geçirmeye çalışın. Vaktinde yatmaya çalışın, normalden çok erken yatmayın; yatsanız da uyuyamayacağınız için daha çok gerilirsiniz. Sınava götüreceklerinizi (sınava giriş belgesi, nüfus cüzdanı vb.) hazırlayın. Kafanıza göre ilaç kullanmayın, eğer doktor kontrolünde kullanıyor iseniz saatlerini geçirmeyin. Sevdiğiniz tarzda bir film izlemek, eğlenceli bir kitap ya da dergi okumak sizi rahatlatacağı için sınav gecesi bu seçeneği tercih edebilirsiniz. Ne kadar kaygılı olursanız olun, son gece sınava çalışmayın; bunun size olabilir. Ilık bir duş alın, kısa bir yürüyüş yapın ve sizi kaygılandırmayacak kişilerle sohbet edin."

Sınav sabahı

Adaylara sınav sabahı her zamankinden biraz daha erken kalkmaları uyarında bulunan Aydın, mutlaka kahvaltı yapmaları, kendilerini rahat hissedecekleri kıyafetler giymeleri, sınavla ilgili malzemelerini tekrar kontrol etmeleri çağrısında bulundu.
Aydın, "Sınav yerine erkenden ulaşmaya çalışın, mesela yaklaşık 1 saat önce. Yanınıza cep telefonu, hesap makinesi gibi elektronik cihazları kesinlikle almayın" dedi.

Sınav anı

Adaylara sınav anına ilişkin dağıtılan cevap kartındaki basılı bilgilerin kendilerine ait olup olmadığını kontrol etmeleri uyarısında bulunan Murat Aydın, kodlanması ve yazılması gereken yerleri yazıp kodlamalarını hatırlattı.

Adaylara, verilen belgelerdeki kişisel bilgilerini kontrol etmelerini söyleyen Aydın, yönergeleri dikkatlice okumaları ve soruları gözden geçirmeleri tavsiyelerinde bulundu.

Gözünüz sürekli saatte olmasın

"Zamanı nasıl kullanacağınıza, hangi sorulardan başlayıp daha sonra hangilerini cevaplayacağınıza mutlaka önceden karar verin" diyen Aydın, "Bir soru üzerinde gereksiz zaman harcamayın. Cevabından emin olmadığınız soruları boş bırakın. Turlama tekniğini mutlaka kullanın. Cevaplama bitince son bir kontrol yapın. Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlayın. Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Arada zamanınızı kontrol edin. Fakat her dakika da gözünüz saatte olmasın. Çözemediğiniz soruların yanına '?', '*' gibi işaretler koyarak bu soruları geçin. Bu taktiği kullanmak zaman kaybetmenizi önleyecektir" dedi.

Eleme tekniğini kullanın

Aydın, uyarılarını şöyle sıraladı:
"Soru köklerinde verilen verilerin tümünü okuyun. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat edin. Soruların ve şıkların tamamını mutlaka okumaya çalışın, okumadan cevap vermeyin. Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün. Cevapları optiğe kodlarken alıştığınız yöntemi uygulayın. Sınavın sonunda toplu kodlama yapmayın. İşaretleme yaparken bulduğunuz doğru cevapla işaretlediğiniz cevabın aynı olmasına dikkat edin. Bu kaydırma yapmanızı önleyecektir. Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın. 'Bu değil, bu olamaz' diyerek şıkları indirgeyin. Mutlaka kalem kullanın. Zihninizin dağılmasını önlemek amacıyla bölümler arasında kısa bir dinlenme aralığı vermeye çalışın; bu zamanınızı kaybetmenize değil dinlenmenize ve deşarj olmanıza yardımcı olacaktır."

Düzenleyen:  - EĞİTİM
Kaynak: iHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...