LYS tercih sonuçları az önce açıklandı

Düzenleyen:
LYS tercih sonuçları az önce açıklandı

EĞİTİM Haberleri

Milyonlarca üniversite adayı LYS tercih sonuçlarının açıklanmasını bekliyordu. LYS tercih sonuçları ÖSYM sonuç açıklama sayfasından sorgulanıyor. Üniversite kayıtları ise 12-16 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Üniversite adayları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Üniversite sonuçlarını merak eden adaylar ÖSYS sonuç açıklama sayfası üzerinde yayınlandı. LYS tercih sonuçları için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK

Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından bir yüksek öğretim programına yerleşen adaylar için üniversite kayıtları başlayacak. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık 2016 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

ÖSYS SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

EK YERLEŞTİRMELER İŞLEMLERİ

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2016-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.  Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

MERKEZİ YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?

Merkezi yerleştirmede adaylar, (Sınavsız Geçiş hariç) yükseköğretim programlarına, yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilir. Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek. Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir. Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak. 2016-ÖSYS Merkezî Genel Yerleştirme Sonuçları İnternet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

BOŞ KONTENJANLAR NELER?

Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti. Lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 4 bin 437, ön lisans programlarında 9 bin 810, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 7 bin 32, ön lisans programlarında 8 bin 291, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 181, ön lisans programlarında bin 903, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 120, ön lisans programlarında 15 kontenjan boş kaldı.

İŞTE LYS TERCİH SONUÇLARI İÇİN ATILAN O TWEETLER!

#ÖSYMSonuçlarıAçıkla biz senin gibi her işimizi son güne bıraksaydık şimdi barajı geçememiştik
— Bü (@plutoncukk) 9 Ağustos 2016
Ne hasta bekler sabahı, 
Ne taze ölüyü mezar. 
Ne de şeytan, bir günahı, 
Seni beklediğim kadar.
#ÖSYMSonuçlarıAçıkla

— Elif (@Elifsarikaya_) 9 Ağustos 2016
#ÖSYMSonuçlarıAçıkla artık da stresten dökülen saçları ektirip,gördüğümüz kabuslardan arta kalan beyazlarımızı boyayalım.2.baharı yaşayalım.

— Ömer Emre Özkaya (@Ozkayalizm) 9 Ağustos 2016
Dolaptaki YGS kitapları "abi bizlik bir durum var mı ? " diye sorup duruyor.. yeter artık açıklayın. #ÖSYMSonuçlarıAçıkla #ösym

— Atakan Özkan (@Atakanzkn) 9 Ağustos 2016
#ÖSYMSonuçlarıAçıkla bak kayıt yaptırmak için uçak bileti alıcam ama alamıyorum sayfa açık sizi bekliyorum açıklayında bileti alıyım artık

— Onur (@onurburakakin) 9 Ağustos 2016

#ÖSYMSonuçlarıAçıkla biz senin gibi her işimizi son güne bıraksaydık şimdi barajı geçememiştik

Dolaptaki YGS kitapları "abi bizlik bir durum var mı ? " diye sorup duruyor.. yeter artık açıklayın. #ÖSYMSonuçlarıAçıkla #ösym

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...