Endişenizi azaltın, başarıyı çoğaltın

Düzenleyen:
Endişenizi azaltın, başarıyı çoğaltın

EĞİTİM Haberleri

Zihnini açar diye çocuğunuza alışık olmadığı şeyleri yedirmeyin, sınav günü normalden erken yatırmayın, önce kendi endişenizi azaltın, ona güvendiğinizi gösterin ve başarı artsın...

CANAN ERASLAN

Milyonlarca öğrenci, önümüzdeki hafta, iyi bir liseye girerek iyi bir geleceğe adım atacağı sınava girecek. Evet, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının ilk aşaması, 23 ve 24 Kasım’da gerçekleşecek. 1 milyon öğrencinin ter dökeceği sınavda ‘ölçülü’ stresini odaklanmak için kullanabilen başarılı olacak. Açı Eğitim Kurumları TEOG Danışmanı Gonca Özaksoy’un verdiği bilgiye göre, sınav öncesi rahatlama egzersizlerinin endişeyi azaltabileceğini ifade ediyor. ERA Koleji eğitmenleri ise; “Kendinize güvenmek, önemli bir aşamayı geçmektir” diyor. Bütün uzmanların birleştiği tavsiyeler ise şöyle: Öncelikle aileler serinkanlı olmalı. Çocuğun başarısızlıklarını değil, en iyi yaptığı şeyleri ön plana çıkarmalı. Kesinlikle olumsuz konuşmalar yapılmamalı ama çocuğun üzerine taşıyabileceğinden fazlası da yüklenmemeli. “Şu kadar puan garanti” demek, sınav sırasında dahi stresinin artmasına sebep olacağından en söylenmemesi gereken cümleler arasında yer alıyor. Çocuğa “Sınavdaki başarı senin geleceğin için önemli. Bizim için birinci derecede önemli olan ise sensin” demeli, bu duyguyu ona benimsetmelisiniz.

Öğretmenini seven daha başarılı oluyor

Çocuklarımız zamanlarının büyük bölümünü okulda, öğretmenleri ile geçiriyor. Hâl böyle olunca, öğretmen-öğrenci ilişkisinin en iyi şekilde kurulmasının önemi de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre, öğretmeniyle iyi ilişki kurmuş çocuğun okula gitme, çalışma ve başarılı olma isteği artıyor. Çocuk daha aktif, daha katılımcı ve pozitif oluyor. Öğretmeninin gözüne girmek için çalışmaya daha istekli oluyor ve bu da başarı arzusunu körüklüyor. Bu konuda görüşlerini açıklayan Davranış Bilimleri Enstitüsünden Uzman Klinik Psikolog Gülşah Ergin, şu ifadeleri kullanıyor: “Olumlu öğretmen-öğrenci ilişkisi; yakınlığı, sıcaklığı önemseme ve desteği içerir. Bu yakın ilişkide öğretmen, öğrencisine şefkatle yaklaşır. Böylece öğrencisinin öğrenme özellikleri, duygusal ve bilimsel zekâsı ortaya çıkar. Öğretmen de öğrencilerin yapamadıklarından ziyade yapabildiklerine odaklanır ve başarı yükselir. Konu, ailenin de desteğiyle hayat boyu başarıyı beraberinde getirir.”

Ailelere tavsiye


Baskıdan kaçının. Çocuğunuzun stresini azaltacak olumlu konuşmalar yapın. Sınavdan önce stresini tetikleyecek kişilerle görüşmesini ve “Nasıl, hazır mısın” gibi sorular sorulmasını uygun bir dille engelleyin. Uyku düzeni için son gün normalden daha erken yatması yerine, bugünden itibaren aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmasını sağlayın. Uykuyu bozan cep telefonu, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazlardan, uykuya geçmeden en az 30 dakika önce uzaklaşmasını sağlayın.

ÖĞRENCİYE tavsiye


Sabah kalkma saatiniz 06.30-07.00’yi geçmesin. Sınav sabahı her zaman olduğu gibi kahvaltı edin. Zihin açtığı söylenen her besini tüketmek zorunda hissetmeyin. Alıştığınız tür ve miktarı tercih edin ve mümkün olduğunca dışarıda yemek yemeyin. Kendi kendinize konuşun. Sınav öncesi küçük rahatlama egzersizleri yapın. Nefes alıp bedeninizi rahatlatın ve “Bu bir test. Çok çalıştım ve elimden geleni yapacağım” diye kendinizle konuşun.

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...