HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Neşe Erberk: Terör çocukları olumsuz etkiliyor

Düzenleyen: /
Neşe Erberk: Terör çocukları olumsuz etkiliyor
Neşe Erberk, Haber

EĞİTİM Haberleri

Meydana gelen terör olayları hepimiz gibi çocukları da etkiliyor. Ancak onlarda çok daha travmatik sonuçlara neden olabiliyor. Neşe Erberk Eğitim Kurumları’nın sahibi, deneyimli Eğitimci Neşe Erberk, terör gibi travmatik bir olayın çocuklar üzerinde fiziksel, duygusal, zihinsel ve davranışsal etkileri olduğunu ifade ediyor.

Terör olaylarının etkilerini tüm ülke olarak hepimiz derinden hissediyoruz. Bununla birlikte etkilenen yalnızca biz yetişkinler de değiliz. Çocuklar da olaylardan olumsuz şekilde etkileniyor. Bu etkiler, çocukların yaşlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 0-6 yaş arasındaki çocuklarda ebeveynlerinden ayrılma korkusu, ağlamalar, çığlıklar, huzursuzluk, iştahın azalması, uykuya geçmekte zorluk, kâbuslar, alt ıslatma, parmak emme gibi regresif (gerileme) davranışlar ve karanlık korkusu görülebiliyor. 6-11 yaş arasındaki çocuklarda ise kişiler arası ilişkilerden ve aktivitelerden uzaklaşma, yıkıcı davranışlar, korkular, huzursuzluk, dikkatin azalması ve okul notlarının düşmesi gibi sorunlar gözlenebiliyor. 12 yaş ve üzerindeki çocuklarda ise geriye dönüşler (flashbacks), iştah ve uyku problemleri, gerginlik, geri çekilme, fiziksel şikâyetler, okul başarısının düşmesi gibi sorunlara rastlanabiliyor. 
“Çocuklara güvende hissettirin…”
Bu noktada eğitimcilere ve ailelere çocukları bu etkilerden korumak için büyük görevler düşüyor. Eğitimci Neşe Erberk; “Çocuğunuzu dinlemeniz çok önemli. Onu önemsemenizi, duygularını, düşüncelerini ifade etmesine izin vermenizi ve olayla ilgili bilgisini, bu konunun onu ne kadar etkilediğini öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Daha sonra çocuğu etkileyen travmatik konu hakkında bilgilenip, onları da anlayacakları dilde, ihtiyaçları olduğu kadar bilgilendirmek gerekli… Sormadıkları, yaşlarına uygun olmayan, detaylı bilgiyi vererek kafalarını karıştırmak çok da doğru değil.” diyor. Erberk, ebeveynlere “Çocukların iyi olabilmeleri için öncelikle ailelerin iyi olmaları gerekir. Bu süreçte duygularını fark etmeleri, anlamlandırmaları, çevreleriyle paylaşmaları ve günlük rutinlerine devam etmeleri onlara yardımcı olacaktır. Her şeyin daha iyi olacağına dair umutlu olmak ve bunu çocuklara yansıtmak, onların dayanıklılığını artırır ve rahatlamalarını sağlar. Terör olayları çocukların güvenlik hislerini zedeler. Bu sebeple, evde ve okulda güvende olduklarına dair olan inançlarını tazelemek ve yakınlarının yanlarında olduğunu hissettirmek önemlidir.” tavsiyesinde bulunuyor. 
“Öğretmenler çocuklara psikolojik destek vermeli…”
Neşe Erberk’e göre travmatik olaylardan sonra yaraların sarılmasında öğretmenlerin ve okulun rolü de çok büyük. Erberk, öğretmenlerin hem süreklilikleri hem de kurdukları ilişki ile çocuklar için çok büyük psikolojik destek olduğunu ifade ederek “Öğretmenler çocuklara gelişimleri doğrultusunda eğitim verirken, yaşadıkları olumsuz olayların psikolojik etkilerinden kurtulmalarında da yardımcı olur. Okul ise çocuklara yaşadıklarının zor, ancak geçici olduğunu ve her şeyin mutlaka yoluna gireceğini sıklıkla hatırlatmalıdır. Çocuklar, anne babalarının tepkilerini gözlemledikleri gibi, öğretmenlerin tepkilerini de yakından takip ederler. Bu nedenle çocukların, öğretmenlerinin de tıpkı ebeveynleri gibi, travmalar ya da zor durumlarla başa çıkabilecek güçte olduğunu görmeleri gerekir.” şeklinde konuşuyor. 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...