Uzmanlar uyarıyor: Popüler olanı değil faydalı olanı seçin

Düzenleyen:
Uzmanlar uyarıyor: Popüler olanı değil faydalı olanı seçin

EĞİTİM Haberleri

Bu dönemde pek çok belirsizlik yaşayan gençlerin, kendileri adına karar veren kişiler yerine, onlara destek olacak kişilere ihtiyaçları var.

Mahmut ÖZAY- Yoğun geçen bir eğitim öğretim yılının ardından sınava giren ve aldığı puanla artık geleceğine dair neredeyse en büyük adım atacak olan adaylar, ince eleyip sık dokumak durumundalar. Çünkü bundan sonraki yapılacak bir tercih bütün bir hayatı etkileyecek. Uzmanlar, adayların, kabiliyetlerini, üniversitenin ve okunacak bölümün sunduğu imkânları, mezuniyet sonrası iş fırsatlarını, en önemlisi de hayalleri ve idealleri göz önünde bulundurarak tercih yapmalarını tavsiye ediyor.
GİTMEYECEKSEN YAZMA! 
πTercih listesi oluşturulurken aday aldığı puanın biraz üstünde olan üniversite ve bölümleri ilk sıraya yazabilir. Fakat bu tercihlerin sayısı birkaç taneyi geçmemeli. Bu tercihlerden sonra ideal tercih sıralaması yapılmalı. Bu sıralama belirlenirken öncelikle istek sırası göz önünde bulundurulmalı. Bölümün alan içi veya alan dışı olması, bölümün özellikleri, kontenjan sayıları dikkat edilecek konuların başında geliyor. Kazanılsa dahi kayıt olmayı düşünülmeyen programlara tercih listesinde yer verilmemeli.
KABİLİYETLERİNİZE BAKIN 
πBir üniversiteyi ve oradaki bir bölümü tercih ediyor olmak gelecekle alakalı tercih anlamına geliyor. Özellikle hangi bölümde okunacağına karar vermek bundaki hayat yön verecek. Mesleki tercihi de etkileyecek olan bu seçimin alakamız ve kabiliyetimizle örtüşüyor olması gerekiyor. Aksi takdirde hayal kırıklıkları yaşanabilir.
AKADEMİK KADRO ÖNEMLİ
πAdaylar tercih edecekleri yeri belirlerken üniversitenin akademik kadrosunu da incelemeleri gerekiyor. Çünkü bir üniversiteyi üniversite yapan özelliklerin başında akademisyenlerin kalitesi gelmekte.
İMKÂNLARA GÖRE SEÇİM
πAdaylar üniversitelerin imkânlarını göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Üniversitenin dil eğitiminden, teknolojik altyapılarının zamanın şartlarına göre şekillendirilip şekillendirilmediğine, kampüs imkânlarından, sosyal hayatlarına kadar birçok konuyu bir arada değerlendirmeleri doğru tercihte kilit rol oynuyor. Ayrıca adaylar, üniversitenin iş dünyasıyla ilişkisi olup olmadığını inceleyerek, mezuniyet sonrası istihdama yönelik önemli bir adım atmış olurlar.
PUAN DEĞİL TERCİH...
πAdayların üniversite tercihlerinde yaptığı en önemli hataları başında popüler olanı tercih etmek geliyor. Adaylar hiçbir alakalarının olmadığı bölümü sırf popüler olduğu için tercih ettiği zaman hayal kırıklığı yaşıyor. Bazı adaylar ise puanı yettiği için istemediği bölümü yazıyor. Bu hataya düşmeyin.
İŞ BULMASI MÜHİM
πAdaylar tercih yaparken Türkiye şartlarında iş bulma kolaylığını da dikkate almak mecburiyetinde. Fakat bu sevmediğiniz veya sevemeyeceğiniz bir bölümü sırf iş imkânları fazla diye tercih etmeniz gerektiğini anlamını taşımıyor. Hem mutlu olabileceğiniz, hem de iş imkânları geniş olan bölümler tercih edilmeli. 
SIRALAMAYA ÖNEM VERİN
πAdayın tercih edeceği üniversitenin bulunduğu şehir; staj, sosyal hayat, büyük kütüphanelere ulaşım gibi birçok imkânı bünyesinde barındırsa da ilk tercih sebebi şehir olmamalı. Birinci sıraya bölümü, ikinci sıraya üniversiteyi koyan aday ancak üçüncü sıraya şehri koymalı.
KARİYER PLANINIZI YAPIN
πHangi yükseköğretim programında okuyacağını bilmeyen adaylar okullarındaki rehber öğretmenlerinden ya da liseden daha önce mezun olmuşlar ise kariyer eğitim merkezlerinden meslek ve kariyer testleri talep etmeli. Aynı zamanda biraz olsun kendileri hakkında fikir sahibi olmalıdır. Aksi takdirde, sadece puanı ya da maddi gücü yetiyor diye bir bölüme yerleşecek ve hayatının geri kalanını bir mecburiyete hapsedecek.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...