Dr. Mustafa Aydın: Sermayesi insan olan hiçbir meslek ölmez

Düzenleyen:
Dr. Mustafa Aydın: Sermayesi insan olan hiçbir meslek ölmez

EĞİTİM Haberleri

"Sağlık, hukuk, gıda ve eğitim gibi alanlardaki meslekler her zaman popüler ve saygındır. Bu mesleklerin çoğunun iş garantisi de vardır."

Mahmut ÖZAY-Fotoğraf: Ali Çelik

Tercih maratonuna hazırlanan üniversite adaylarına İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, önemli tavsiyelerde bulundu. Dr. Mustafa Aydın, “Gençler tercihlerini üniversiteleri görmeden yapmamalı ve öğrenci odaklı üniversiteleri tercih etmeli” görüşünde... Başkan Aydın'ın sorularımıza verdiği cevaplar özetle şöyle: 
¥ Meslek seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Meslekleri tanıma çok önemli. Hangi meslekte, aslında ne yapıldığını doğru bilmek gerek. Mesleğin ismi güzel görünebilir ancak onun içeriğini araştırıp öğrenmek lazım. Ya da yanıltıcı durumların önüne geçmek şart. Seçilen meslekle düşünülen bölüm arasında organik bağ olması gerekir. Gençler tercihlerini üniversiteleri görmeden yapmamalı ve öğrenci odaklı üniversiteleri tercih etmeli.
¥ “Geliri iyi” diye meslek seçmek doğru mudur? 
O düşünceyle hareket edilmemeli. Aksi takdirde iyi kazanan fakat mutsuz bireylere dönüşülebilir. Gelecekte ön plana çıkacak mesleklere ve popüler mesleklere dikkat edilmeli. Bunlar hem ciddiyetle araştırılmalı, hem de bir miktar şüpheyle yaklaşılmalı. Zira her meslek her öğrenciye uygun olmayabilir.
¥ Bazı meslekler gelişen şartlara ayak uyduramayıp kayboluyor... 
Sermayesi doğrudan doğruya insan olan hiçbir meslek ölmez. Sağlık, hukuk, gıda ve eğitim gibi alanlardaki meslekler her zaman popüler ve saygındır. Bu mesleklerin çoğunun iş garantisi de vardır. Örneğin bir avukatın işsiz kalması pek mümkün değildir. Hiçbir şey olmazsa kendi avukatlık bürosunu açabilir.
¥ Bu dönemde ailelere nasıl bir görev düşüyor?
Aile, akraba, arkadaş vb. sosyal çevre bu dönemde önemli rol oynar. Ancak bu rol de dikkatle ayarlanmalı. Öğrenci sırf “benim hakkımda iyi konuşulsun/düşünülsün” hissiyatıyla, kendisine uymayan bir alana yönelmemeli. Öğrenci üstünde baskı kurmamak çok dikkat edilmesi gereken bir nokta. Aileler bu dönemde baskı kuran değil, rehberlik eden, yok gösteren bir pozisyonda olmalı. 
¥ Bölüm mü yoksa üniversite mi ön planda tutulmalı...
Bölüm tercihi elbette önemlidir ancak bu bölümü hangi üniversitede okuyacağınız da çok önemlidir. Hatta daha da önemlidir diyebiliriz. Öğrencilerimiz üniversite tercihinde öncelikle üniversitelerin geçmişine dikkat etmeli. Köklü ve saygın üniversiteler öğrencilere iş arama esnasında büyük avantaj sağlayacaktır. Bazı üniversitelerin bazı bölümleri ünlüdür. Buralar mesleğinin duayenlerini yetiştirir. 
¥ Bölümün okunacağı üniversite belirlenirken nelere dikkat edilmeli?
Üniversite imkânları muhakkak dikkatle irdelenmeli. Teorik bilgi yüklemesi yapan yerler yerine, bu bilgi birikimini uygulamaya dökerek öğrenmeyi pekiştiren üniversiteler tercih edilmeli. Öğrenim kadrosu bir başka önemli etken. Gençler aynı zamanda kampüs yaşamına da önem verir. Ancak bu konuda dikkatli olmak gerek. Sırf kampüsü güzel diye de olmadık bir bölüm ve üniversite de tercih edilmemeli. Yaşanılan şehrin dışında tercihlerde yurt olanakları ve ev kiraları dikkatle incelenmeli. Bu konuda esas görev ailelere düşüyor. Hem öğrenciyi rahat ettirecek, hem de aile bütçesine uygun alternatifler elden geçirilmeli.

Mesajlara  anında geri dönüş
Sosyal medya hesaplarında oldukça aktif olan Mustafa Aydın: Öğrencilerden gelen mesajların hemen hemen hepsini anında cevaplıyorum. Her gece sürekli saat 3'te uyanıyorum. Mesajları görmeme şansım yok. 

Şartlara uygun bölüm açıyorlar
Üniversite mezunu işsizler ordusunun oluşmaması için sektörün ihtiyaçlarına göre bölüm açıyoruz. Öğrencinin ihtiyaçlarına cevap verecek alanlar açıp iyi silahlarla donatırsanız, o kişinin işsiz kalması pek mümkün değil.

Mezunların iş bulma  oranı %82 
İstanbul Aydın Üniversitesinin işe yerleştirme oranı ortalama yüzde 82... ‘Mezun Yerleştirme Merkezi’miz ve ‘Yerinde Uygulama Sistemi’miz var. Bu çalışmalar öğrenciler için ciddi istihdam sağlıyor.
 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...