YGS-LYS ayrımı tarih oldu, tek sınav geldi! İlk basamak stresi ortadan kalkıyor

Düzenleyen:
YGS-LYS ayrımı tarih oldu, tek sınav geldi! İlk basamak stresi ortadan kalkıyor

EĞİTİM Haberleri

Üniversite sınavı yılda bir kez hafta sonu yapılacak ve baraj puanı uygulaması devam edecek. Yeni sistem bu yıl uygulanacak.

Mahmut Özay İSTANBUL

Bir yıldır üzerinde çalışılan üniversiteye giriş sınavının sistemindeki değişikliğin detayları netleşti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç geçen hafta “sadeleştirilecek” dediği sistem tam da bu hedefle hazırlandı. Eleme usulü değil, seçme usulü yapılan yenilikler özetle şöyle: 

- Şu an uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamalı gerçekleşiyordu. İmtihanların ilki mart, diğeri ise haziran ayında yapılıyordu. Sınavlar, üç hafta sonuna yayılıp, toplam beş gün sürüyordu. Yeni düzenleme ile sınav bir hafta sonunda gerçekleşecek ve yeni aday yıl içerisinde sadece 1 hafta sonu sınava tabi tutulacak... Burada öğrenci sadece ilk sınava yoğunlaştığı için bazı sıkıntılar ortaya çıkıyordu. Bunlar da tarihe karışıyor. 
- Sınavda YGS ve LYS ayrımı kalktı. Yükseköğretim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girilecek. Baraj puanı yine olacak. Belli alanlarda uygulanmakta olan başarı sıralaması şartının aranmasına devam edilecek. Benzer alanların farklı sınavlara dağılımı böylelikle önlenmiş oldu. 
- Şu an var olan 18 puan türü (6 YGS+12 LYS) aslında programların aradığı yeterlikleri sağlamak açısından önemli bir işlev görse de bu kadar puan türü süreci zorlaştırıyordu. Bunun yanında bir de bazı programlar için aday havuzunu daraltıyordu. Bundan dolayı 18 puan türü azaltılacak ve çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Yani toplam 4 puan türü öğrencileri bekliyor.
- Yeni sistemde bir diğer önemli değişiklik ise şu: Türkçe ve matematik, imtihanın merkezinde olacak. Temel Türkçe ve temel matematiğin her puan türünde etkisi olacak. Burada asıl hedeflenmek istenen ezberleyen bir gençlik değil... Okuduğunu anlayan, anladığını yorumlayan ve ardından bunu pratiğe dönüştüren bir kitle… 

İÇERİK AYNI ŞEKİL DEĞİŞTİ

İçeriğin değişmediği sistemde şekil değişti. Sonuç odaklı ve anlaşılır bir model ortaya konuldu. MEB müfredatında ne varsa sorular buradan gelecek. Ailelerin kafasındaki karışıklıklar ve birden çok sınav bu düzenlemeyle giderilmiş oldu. İlk basamak stresi de kalktı. Soru sayının azaltılması bir diğer beklenen konuydu ama bu hadisede bir değişiklik şimdilik yok...

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...