Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türk gemiadamlarının istihdamı artacak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türk gemiadamlarının istihdamı artacak

EĞİTİM Haberleri  / AA

MEB'in uluslararası sözleşme hükümleri doğrultusunda hazırladığı uygulamaya başlayan 32 farklı "gemiadamları yetiştirme kurs programı" kapsamında Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki nitelikli Türk gemiadamı istihdamının artırılması hedefleniyor.

AA muhabirinin Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), yetkililerinden aldığı bilgiye göre, gemiadamları yetiştirme eğitimleri, mevzuat hükümleri çerçevesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasındaki işbirliği çerçevesinde yürütülüyor.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayladığı "gemiadamları kursları", alandaki teknolojik gelişmeler ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar doğrultusunda programları güncellenerek, yeni programlar eklenerek ve sayısı artırılarak devreye alındı.

Bu kapsamda, 2010 yılında yenilenen Gemiadamlarının Eğitimi, Belgelendirme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşme (STWC -78) hükümleri de dikkate alınarak Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü işbirliği ile 32 farklı "gemiadamları yetiştirme kurs programı" hazırlandı. Programlar, MEB tarafından uygulamaya koyuldu.

İlk kez uygulamaya giren bu programlar ile gemiadamları yetiştirme kurslarında verilen eğitimlerin Avrupa Birliği standartlarına çıkarılması sağlandı ve bu alanda verilecek eğitimlerin nitelikleri önemli ölçüde artırıldı.

Eğitimlerin uluslararası geçerliliği olacak

Öte yandan, Türkiye'de verilen gemiadamları yetiştirme eğitimlerinin değişen STWC-78'e uygun olarak verilmesi ve alınacak belgelerin uluslararası geçerliliğe sahip olması da temin edilecek.

Uygulamaya giren yeni kurs programlarıyla birlikte Türkiye’deki nitelikli gemiadamı istihdamı artarken yabancı ülkelerdeki Türk gemiadamları istihdamının artması öngörülüyor. Böylece, dolaylı olarak hem Türk Denizcilik Sanayisi'nin büyümesi hem de Türkiye'nin uluslararası sularda daha tanınır hale gelmesi sağlanacak.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...